Με «κομμένη την ανάσα» οι αγορές περιμένουν τον Ντράγκι

Με «κομμένη την ανάσα» οι αγορές περιμένουν τον Ντράγκι

Ποιες είναι οι προβλέψεις για τη μείωση των επιτοκίων και την ποσοτική χαλάρωση

Με «κομμένη την ανάσα» οι αγορές περιμένουν τον Ντράγκι
Τι ακριβώς θα πει αύριο ο Μάριο Ντράγκι, ο άνθρωπος που «μιλάει λίγο, δεν κάνει τίποτα, αλλά φέρνει αποτελέσματα», όπως τον περιγράφουν ορισμένοι αναλυτές; Αυτό είναι το ερώτημα που απασχολεί αναλυτές και επενδυτές σε όλο τον κόσμο. Οι αυριανές ανακοινώσεις της ΕΚΤ θεωρούνται ένα από τα πιο σημαντικά γεγονότα των τελευταίων μηνών, καθώς αναμένεται η «γραμμή» που θα δοθεί στην ευρωπαϊκή οικονομία μετά το "σεισμό" των ευρωεκλογών.

Οι  επενδυτές από όλο τον κόσμο τηρούν στάση αναμονής, εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης της ΕΚΤ, την Πέμπτη. Τα χρηματιστήρια κινήθηκαν μάλλον σταθεροποιητικά, μαρτυρώντας την απροθυμία των επενδυτών να λάβουν θέσεις πριν από ένα τόσο μεγάλο γεγονός, ενώ το ευρώ σημείωσε πτώση έναντι του δολαρίου, πέφτοντας κάτω από τον κινητό μέσο 200 ημερών.

Είναι βέβαιο ότι ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα ανακοινώσει μια μικρή μείωση των βασικών επιτοκίων και πολύ πιθανόν ένα νέο γύρο φθηνής χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών τραπεζών (LTRO).

Όλα αυτά φαίνεται ότι έχουν προεξοφληθεί από τις αγορές, γιαυτό και το ευρώ, αλλά και τα χρηματιστήρια δεν ξαφνιάστηκαν χθες, όταν ανακοινώθηκε ότι ο πληθωρισμός στη Γερμανία (0,6%) και την ευρωζώνη (0,5%) έχει υποχωρήσει σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, εξέλιξη που καθιστά σίγουρη την παρέμβαση Ντράγκι.

Το ερώτημα πλέον είναι εάν ο πρόεδρος της ΕΚΤ θα δώσει στίγμα των προθέσεών του σχετικά με την ποσοτική χαλάρωση. Η πλειονότης των αναλυτών θεωρεί λίγο πιθανό να ανακοινωθούν τέτοια μέτρα αύριο και το «μάξιμουμ» που περιμένουν οι περισσότεροι είναι μια λεκτική «καθοδήγηση» σχετικά με το πότε θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο.
Κλείσιμο

Από τις μέχρι τώρα ενδείξεις προκύπτει ότι η πιθανότερη μορφή παρέμβασης θα είναι η αγορά τιτλοποιημένων δανείων, κυρίως μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ώστε να δοθούν τα κίνητρα και τα μέσα στις ευρωπαϊκές τράπεζες να χρηματοδοτήσουν την πραγματική οικονομία. Ένα άλλο μέσο ποσοτικής χαλάρωσης είναι οι αγορές ομολόγων, όπως κάνει η FED, αλλά μέχρι σήμερα από τις ακριτομυθίες των εκπροσώπων της ΕΚΤ προκύπτει ότι δεν θεωρούν πως το εργαλείο αυτό ταιριάζει στην ευρωπαϊκή αγορά η οποία, αντίθετα από την αμερικανική χρηματοδοτείται κυρίως από τις τράπεζες και όχι από τα χρηματιστήρια. 

Σύμφωνα με αναλυτές όπως Ο Marshall Gittler, επικεφαλής στρατηγικής συναλλάγματος της IronFX, οι επενδυτές περιμένουν να δουν κάτι που να έχει πραγματικές συνέπειες για την οικονομία. «Άλλη μία μείωση επιτοκίων δεν θα αλλάξει σημαντικά τις συνθήκες δανεισμού για τις περισσότερες επιχειρήσεις και επομένως, δεν θα αποτελέσει λόγο να αγοράσει κανείς μετοχές».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης