Eurostat: Θα ανακοινώσει πλεόνασμα μέχρι και 3,4 δισ. ευρώ

Eurostat: Θα ανακοινώσει πλεόνασμα μέχρι και 3,4 δισ. ευρώ

Η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία θα το υπολογίσει βάσει δικών της κανόνων - Με βάση τα νεότερα στοιχεία για το α' τρίμηνο του 2014, το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε ήδη στο 1,6 δισ. ευρώ - Ανοιχτό «παράθυρο» από το ΥΠΟΙΚ για μείωση φορολογικών συντελεστών

Eurostat: Θα ανακοινώσει πλεόνασμα μέχρι και 3,4 δισ. ευρώ
Πρωτογενές πλεόνασμα έως και 3,4 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα ανακοινώσει τελικώς η Eurostat, την επόμενη Τετάρτη, 23 Απριλίου, με βάση τις ενδείξεις και τα δημοσιονομικά στοιχεία που κοινοποίησε σήμερα η ΕΛΣΤΑΤ στην Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, για το 2013.

Η Eurostat θα υπολογίσει το πλεόνασμα με βάση τους δικούς της κανόνες. Αντίθετα με τους κανόνες που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόικα, όπου δεν μετράνε οι επιστροφές κερδών από ελληνικά ομόλογα από τις ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες στη χώρα μας (ANFA's και SNP's), το πλεόνασμα εκτιμάται ότι θα υπολογιστεί σε περίπου 1,5 δισ. ευρώ, σχεδόν διπλάσιο δηλαδή από τα 812 εκατ. ευρώ προέβλεπε ο κρατικός προϋπολογισμός, που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβριο.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ είναι σε συμφωνία με τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, στο περιθώριο της παρουσίασης των στοιχείων α' τριμήνου για τον κρατικό προϋπολογισμό, επισημαίνοντας ότι επιβεβαιώνεται και ο χειρισμός της κυβέρνησης για το ποσό υπέρβασης από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2014.

Με βάση τα νεότερα στοιχεία, για το α' τρίμηνο του 2014 το πρωτογενές πλεόνασμα έφτασε ήδη στο 1,6 δισ. ευρώ.

Στην εξέλιξη αυτή συνέβαλε προφανώς και ότι ένα μέρος του πρωτογενούς πλεονάσματος του 2013 μεταφέρθηκε στο τρέχον έτος, σαν «μαξιλαράκι ασφαλείας». Το υπόλοιπο κατανέμεται ως «κοινωνικό μέρισμα», αλλά αξιοποιείται και για την έξοδο στις αγορές και την έναρξη των συζητήσεων (μετά από την οριστικοποίηση, στις 23 Απριλίου, των στοιχείων από τη Eurostat) για την ελάφρυνση του χρέους.
Κλείσιμο

Σήμερα αναμένεται να επιδοθούν και στην Τρόικα τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ενώ τα 480 εκατ. ευρώ από το μέρισμα της Τραπέζης της Ελλάδος εγγράφονται τελικά στο τρέχον έτος και όχι στο 2013.

Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών άφηνε πάντως «ανοιχτό παράθυρο» να προχωρήσει η Αθήνα σε μείωση των φορολογικών συντελεστών, επικαλούμενη την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων και την υπερκάλυψη στον στόχο των εσόδων.

Μια συζήτηση, που μπορεί να γίνει όταν επανέλθει η Τρόικα στην Αθήνα για τη νέα αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης