Σε ιδιώτες και τα απόρρητα φορολογικά στοιχεία των πολιτών!
Τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να αποκαλύψει τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων σε ιδιωτικές εταιρίες τις οποίες θα προσλάβει για να κυνηγήσει τους κακοπληρωτές οφειλέτες και τους φοροφυγάδες, αποκαλύπτει διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση φορολογικό πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολ
Τις προθέσεις του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών να αποκαλύψει τα προσωπικά στοιχεία των φορολογουμένων σε ιδιωτικές εταιρίες τις οποίες θα προσλάβει για να κυνηγήσει τους κακοπληρωτές οφειλέτες και τους φοροφυγάδες, αποκαλύπτει διάταξη που περιλαμβάνεται στο υπό κατάθεση φορολογικό πολυνομοσχέδιο.
Σύμφωνα με αυτήν, επιτρέπεται σε εταιρείες, στις οποίες το Δημόσιο αναθέτει μελέτες με στόχο τη βελτίωση του φορολογικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού, να έχουν πρόσβαση σε φορολογικά στοιχεία πολιτών.
Με τον τρόπο αυτό, τα δικηγορικά γραφεία και οι εταιρείες συμβούλων που θα προσληφθούν από το δημόσιο, θα μπορούν να έχουν στο προσωπικό ηλεκτρονικό αρχείο των φορολογούμενων που διατηρείται στο σύστημα TAXIS.
Με βάση τα στοιχεία αυτά, οι ιδιώτες σύμβουλοι του Δημοσίου θα προτείνουν και νέους τρόπους οργάνωσης των ελεγκτικών μηχανισμών, ώστε να υπάρξουν νέου τύπου έλεγχοι της εφορίας, με στόχο να αποκαλυφθούν οι «μεγαλοκαρχαρίες» της φοροδιαφυγής και τα εισοδήματά τους, εκεί που κρύβονται…
Στον ηλεκτρονικό αυτό «φάκελο» του κάθε φορολογουμένου, εκτός από τις οφειλές του και τα στοιχεία διεύθυνσης, περιλαμβάνονται επίσης τα εισοδήματά του, τα κινητά και τα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία του (σπίτια, αυτοκίνητα κλπ), οι οικονομικές του δραστηριότητες κλπ.
Μετά από επεξεργασία όλων των στοιχείων που περιέχονται σε αυτόν τον φάκελο, οι ιδιωτικές εταιρίες θα στοχοποιούν τους οφειλέτες που έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν αλλά δεν το πράττουν, ενώ θα ενημερώνουν και το δικαστικό τμήμα της οικείας εφορίας προκειμένου να ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής είσπραξης των οφειλών, σε περίπτωση που οφειλέτης εξακολουθήσει δεν ανταποκρίνεται στις ενοχλήσεις της για να εξοφλήσει τα χρέη του.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου οικονομίας, το σύνολο των βεβαιωμένων ληξιπρόθεσμων χρεών προς το Δημόσιο ανέρχεται σήμερα στα 17 δισ. ευρώ και η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο να εισπράξει τα 1,8 δισ. ευρώ από φέτος κιόλας.
Η τελευταία (;) ευκαιρία που έχει δώσει το υπουργείο Οικονομικών σε όλους αυτούς τους οφειλέτες για να τακτοποιήσουν τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους προς το δημόσιο, λήγε στις 30 Ιουνίου. Έτσι θα μπορέσουν να τα εξοφλήσουν σε μέχρι και 48 μηνιαίες δόσεις, με έκπτωση μέχρι και 50% στα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις.
Προβλέπεται ακόμα η μείωση του ανώτατου ορίου των προσαυξήσεων στο 200%, από 300% που ίσχυε ως το 2006, επί της αρχικής οφειλής. Χρέη μέχρι 600.000 ευρώ θα μπορούν να ρυθμίζονται επί τόπου από τους εφόρους, με ελάχιστη δόση καταβολής τα 147 ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr