ΙΕΝΕ: Ολοκληρώνεται ο 3ος Ενεργειακός Διάλογος ΝΑ Ευρώπης
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 συνέδρων και 50 ομιλητών, ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εργασίες του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Μέσω παράλληλων sessions, πραγματοποιήθηκε μια σειρά παρουσιάσεων με θέμα την αγορά πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη – κυρίως στον τομέα upstream – και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής
Με τη συμμετοχή περισσότερων από 120 συνέδρων και 50 ομιλητών, ολοκληρώνονται σήμερα οι διήμερες εργασίες του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ΝΑ Ευρώπης, που διοργανώνει το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ) στη Θεσσαλονίκη.
Μέσω παράλληλων sessions, πραγματοποιήθηκε μια σειρά παρουσιάσεων με θέμα την αγορά πετρελαίου στη ΝΑ Ευρώπη – κυρίως στον τομέα upstream – και την απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και τις προκλήσεις για την περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.
Εξαιρετικό ενδιαφέρον είχε η ομιλία του κ. Ιωάννη Αμπατζή, G&G Manager στην «Ενεργειακή Αιγαίου», ο οποίος ανέλυσε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Ελλάδα στον τομέα της παραγωγής πετρελαίου και αναφέρθηκε στις έρευνες που έχουν γίνει στην περιοχή του Πρίνου και στις υποδομές που αναπτύσσει η «Ενεργειακή Αιγαίου».
Ο κ. Αμπατζής εμφανίστηκε αισιόδοξος για τα αποτελέσματα των γεωτρήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη στις περιοχές του Βορείου Πρίνου και στο πεδίο «Epsilon». Σημειώνεται ότι η παραγωγή ανέρχεται σήμερα σε περίπου 1.400 βαρέλια την ημέρα και πρόκειται σύντομα, χάρη στα έργα υπό εξέλιξη, να φτάσει τα 7.000 βαρέλια την ημέρα.
Στα κοιτάσματα που έχουν ανακαλυφθεί στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου και στη διαδικασία παραχώρησης αδειών εκμετάλλευσης αναφέρθηκε ο κ. Σόλων Κασσίνης, διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας στο κυπριακό Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού. Όπως σημείωσε, ο δεύτερος γύρος παραχώρησης αδειών αναμένεται να ξεκινήσει στα τέλη του 2009 ή στις αρχές του 2010, ενώ πολλοί διεθνείς όμιλοι (Chevron, Shell, ExxonMobil, Total κ.ά) έχουν ήδη εκφράσει το ενδιαφέρον τους.
Επίσης, έγινε μια παρουσίαση του αγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολη από τον κ. Χρήστο Δήμα, γενικό διευθυντή της κοινοπραξίας ΕΛΠΕ-Θράκη.
Ακολούθησε συζήτηση σχετικά με τις συνέργειες που μπορούν να προκύψουν και τη συνεργασία στον τομέα του πετρελαίου.
Σε ξεχωριστή συνεδρία που πραγματοποιήθηκε, αναλύθηκε εκτενώς το ζήτημα της απελευθέρωσης της αγοράς ενέργειας στη ΝΑ Ευρώπη, η ενοποίηση των αγορών ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου, ενώ ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε και στον θεσμό του Energy Community, που προωθεί η Ε.Ε. Όπως επισημάνθηκε από τους ομιλητές, παρατηρείται σημαντική έλλειψη εγκατεστημένης ισχύος και συνεπώς υπάρχει ανάγκη νέων επενδύσεων. Η τρέχουσα οικονομική κρίση, ωστόσο, δυσκολεύει τον στόχο αυτό, καθώς, όπως τονίσθηκε, έχει οδηγήσει σε περαιτέρω αναβολή στην ολοκλήρωση επενδύσεων σε υποδομές πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Αναφορικά με το θέμα του ανοίγματος της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, οι ομιλητές συμφώνησαν πως θα πρέπει να υπάρξουν συγκεκριμένοι κανόνες, τόσο σε εθνικό όσο και σε περιφερειακό επίπεδο.
Ο κ. Nenad Stefanovic, ειδικός σε θέματα ηλεκτρισμού στη σερβική AERS, αναφέρθηκε στο Κεντρικό Συντονιστικό Γραφείο Δημοπρασιών για την διασυνοριακή μεταφορά ηλεκτρισμού στην ΝΑ Ευρώπη (Coordinated Auction Office-CAO) – ευρύτερα γνωστό ως Χρηματιστήριο της Ενέργειας – τον φορέα που θα ενώσει ουσιαστικά τις αγορές ηλεκτρισμού 13 χωρών της Ανατολικής και ΝΑ Ευρώπης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως, αν και τονίσθηκε η σημασία της ενοποίησης των αγορών, επισημάνθηκαν από τον κ. Ευάγγελο Λεκατσά, πρόεδρο του ΔΕΣΜΗΕ, και οι σημαντικές δυσκολίες που υπάρχουν και οι οποίες έχουν να κάνουν με θέματα τεχνικής, πολιτικής και θεσμικής φύσεως.
Έμφαση δόθηκε επίσης στο πρόβλημα της ύπαρξης διαφορετικών συστημάτων ηλεκτρισμού στην Ευρώπη (UCTE) και στη Ρωσία όπως και στις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης (IPS/UPS) καθώς και στον απώτερο στόχο να ενοποιηθούν τα συστήματα αυτά. Στο πλαίσιο αυτό, διατυπώθηκαν από τους ομιλητές λύσεις και προτάσεις.
Οι εργασίες του 3ου Ενεργειακού Διαλόγου ολοκληρώνονται σήμερα το απόγευμα με μια συνεδρία αφιερωμένη στην «πράσινη» ενέργεια και τις μακροπρόθεσμες προοπτικές. Μεταξύ άλλων, πρόκειται να μιλήσουν ο κ. Νικόλαος Κολυβοδιάκος, επικεφαλής του τομέα Ενέργειας στη Siemens Ελλάς, ο κ. Tudor Constantinescu, ανεξάρτητος σύμβουλος από τη Ρουμανία, ο κ. Kanev Kaloyan, τεχνικός διευθυντής της βουλγαρικής Energy Partners.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr