Συμφωνία με την Tρόικα για τα δημοσιονομικά χωρίς νέα μέτρα για το 2014

Συμφωνία με την Tρόικα για τα δημοσιονομικά χωρίς νέα μέτρα για το 2014

40 μέτρα (από τα 329) χωρίζουν κυβέρνηση και Τρόικα στις αλλαγές του ΟΟΣΑ

Συμφωνία με την Tρόικα για τα δημοσιονομικά χωρίς νέα μέτρα για το 2014
Η διαμάχη Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εμποδίζει να επέλθει συμφωνία με την Τρόικα, αν η κυβέρνηση επιχειρεί να έρθει πιο κοντά στα υπόλοιπα μεγάλα θέματα που τους χωρίζουν.

Σχετικά με τις τράπεζες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών ανέφερε μετά το νέο μαραθώνιο συσκέψεων με την Τρόικα την Τρίτη, ότι φαίνεται πως εκτός από τις διαφωνίες ΔΝΤ με την ΤτΕ «έχουν και μεταξύ τους διαφωνίες. Υπάρχει μια θεσμική διαφορά για το ποιος είναι ο ρόλος του ΔΝΤ στα θέματα αυτά. Όσο μένει ανοικτό το θέμα, δεν κλείνει η διαπραγμάτευση» έλεγε η ίδια πηγή. Σύμφωνα με πληροφορίες μάλιστα, ο κύριος Στουρνάρας θα θέσει ανοικτά το θέμα και πάλι στο προσεχές Γιούρογκρουπ.

Όσον αφορά στα δημοσιονομικά, στέλεχος της κυβέρνησης διευκρίνιζε ότι «δεν ισχύει ότι θέλει η κυβέρνηση να βάλει χέρι στα λεφτά του ΤΧΣ, τα λεφτά θα μείνουν εκεί μέχρι να τελειώσουν τα stress test» ενώ διέψευδε ότι επίκειται  έκδοση ομολόγου. «Το ομόλογο  θα βγει στο β΄εξάμηνο» έλεγε χαρακτηριστικά.

Στα υπόλοιπα θέματα, παραμένουν τα «αγκάθια», αλλά διαφαίνονται ελπίδες σύγκλισης μετά την τακτική υποχώρησης της κυβέρνησης έναντι της τρόικας. Κατά την αποψινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών με τους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης κ.κ. Στουρνάρα και Χατζηδάκη, η ελληνική πλευρά αποδέχθηκε ακόμη 10 σημεία από τις προτάσεις του ΟΟΣΑ, στις  οποίες επιμένει η Τρόικα. Έτσι έχει καλυφθεί το 87% των απαιτήσεων των δανειστών και διαφαίνεται ότι μπορεί να έχει υπάρξει συμφωνία  στο θέμα του βιβλίου, ενώ παραμένει η απόσταση  σε ό,τι αφορά φάρμακα, γάλα, και  τις μεταφορές.
 
Οι πιθανότητες πάντως να κλείσει το πακέτο των μεταρρυθμίσεων του ΟΟΣΑ μέχρι την Παρασκευή είναι ελάχιστες, αν και θεωρείται σημείο-κλειδί, προκειμένου να ληφθούν οι αποφάσεις για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.
Κλείσιμο
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης