Θρίλερ με την Τρόικα: Δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Θρίλερ με την Τρόικα: Δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά

Ολοκληρώθηκε η κυβερνητική σύσκεψη στο ΥΠΟΙΚ– Μεγάλο «αγκάθι» η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ - Νέα συνάντηση Προβόπουλου - Τρόικας για τις τράπεζες

Θρίλερ με την Τρόικα: Δεν έκλεισε η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά
Άκαρπη ήταν η σημερινή διαπραγμάτευση της Τρόικας με την ηγεσία το υπουργείου Εργασίας.

Έπειτα από την ολοκλήρωση της σύσκεψης, υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου επιβεβαίωσε τη δυσκολία συμφωνίας, λέγοντας ότι «η διαπραγμάτευση είναι ανοιχτή, ζωντανή και συνεχίζεται».

Κλείσιμο
«Εκτιμούμε ότι θα βρούμε κοινό δρόμο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη διάρκεια της νέας συνάντησης, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης εξήγησαν με περισσότερες λεπτομέρειες στους δανειστές το νέο ρόλο του ΑΣΕ, ο οποίος ενισχύθηκε με ουσιαστικές αρμοδιότητες, ελπίζοντας ότι θα καμφθούν οι αντιρρήσεις τους.

Νέα συνάντηση αναμένεται να ορισθεί μέσα στην εβδομάδα.

Σύσκεψη προετοιμασίας για τη λίστα των μέτρων του ΟΟΣΑ

Σήμερα πραγματοποιήθηκε επίσης διευρυμένη διυπουργική σύσκεψη με αντικείμενο τη διευθέτηση των ζητημάτων που μένουν ακόμη ανοικτά, στο πλαίσιο της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης με την Τρόικα.
 
Στη σύσκεψη μετείχαν ο υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, ο υπουργός Ανάπτυξης, κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Ναυτιλίας, κ. Μ. Βαρβιτσιώτης, ο υπουργός Υγείας, κ. Αδ. Γεωργιάδης, ο υπουργός Υποδομών, κ. Μ. Χρυσοχοϊδης, από το υπουργείο Περιβάλλοντος μετείχε ο υφυπουργός Ασημάκης Παπαγεωργίου και ακόμη εκπρόσωπος του υπουργείου Τουρισμού, ενώ έχουν παραμείνει αυτή την ώρα στην αίθουσα σύσκεψης οι κ.κ. Χατζηδάκης και Χρυσοχοΐδης.
 
Η «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και η υιοθέτηση των συστάσεων που έχουν γίνει προς τη χώρα θεωρούνται προαπαιτούμενα για την Τρόικα, αλλά υπάρχει διάσταση απόψεων για τον βαθμό υιοθέτησης των συστάσεων αυτών, τόσο μεταξύ υπουργείων, όσο και μεταξύ της κυβέρνησης και των εκπροσώπων των δανειστών.
 
Σημεία τριβής είναι το φρέσκο γάλα, η κατάργηση της ενιαίας τιμής στα βιβλία, η πώληση μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και από άλλα σημεία εκτός των φαρμακείων.
 
Σε ό,τι αφορά στα θέματα του υπουργείου ΠΕΚΑ, όπως ανέφερε κυβερνητικό στέλεχος, η συζήτηση αφορούσε στη διαμόρφωση και επικαιροποίηση του εθνικού, του περιφερειακού και του ειδικού χωροταξικού σχεδιασμού, επίσης στη διαμόρφωση συγκεκριμένων πολιτικών χρήσεων γης καθώς και στον εκσυγχρονισμό της Λατομικής και Μεταλλευτικής νομοθεσίας με την υιοθέτηση των βέλτιστων διεθνών πρακτικών αδειοδότησης.
 
Τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα αποτελέσουν αντικείμενο της συνάντησης που θα έχει σε λίγο η τρόικα με τον υπουργό Υγείας και αργότερα το απόγευμα εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει ραντεβού των εκπροσώπων των δανειστών με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Νέα συνάντηση Προβόπουλου - Τρόικας για τις τράπεζες

Νέα συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας θα έχει σήμερα και ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν να γεφυρώσουν τις διαφορές τους αναφορικά με το ύψος των πρόσθετων κεφαλαίων που θα χρειαστούν οι ελληνικές τράπεζες κατά την προσεχή τριετία.

Τις προηγούμενες μέρες τεχνικά κλιμάκια συναντήθηκαν, ανταλλάσοντας στοιχεία αναφορικά με τις μεθοδολογικές προσεγγίσεις των δύο πλευρών οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα ο «τελικός λογαριασμός»  να εμφανίζει σημαντικές αποκλίσεις.

Η πλευρά της Τράπεζας της Ελλάδος στηρίζεται στη διαγνωστική μελέτη της Black Rock καθώς και στον επανέλεγχο των ευρημάτων από τις εταιρείες Ernst & Young και Rohthchild.
Σύμφωνα με αυτές, τα πρόσθετα κεφάλαια που θα χρειαστούν οι τράπεζες, σύμφωνα με το λεγόμενο σενάριο βάσης, ανέρχονται σε περίπου 6 δισ. ευρώ.

Η παραδοχή αυτή λαμβάνει υπόψη της πρώτον τα 6 δισ. ευρώ τα οποία αποτελούν κεφαλαιακό περίσσευμα για τις ελληνικές τράπεζες, καθώς είναι υποχρεωμένες να διατηρούν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας 9% αντί του 8% που ισχύει για τις υπόλοιπες της ΕΕ και δεύτερον, περίπου 1 δισ. ευρώ που θα προκύψει από συνέργειες και συγχωνεύσεις θυγατρικών στο εξωτερικό.

Από την άλλη πλευρά, η τρόικα δεν εμφανίζεται με ενιαία γραμμή, τουλάχιστον μέχρι χθες.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ εκτιμά ότι οι ανάγκες σε κεφάλαια ανέρχονται σε 8 δισ. ευρώ στο σενάριο βάσης, ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Financial Times, ανέβαζε το συνολικό ποσό στα 22 δισ. ευρώ. Πάντως, η ΤτΕ προτίθεται να δημοσιοποιήσει έως το τέλος της εβδομάδας τα αποτελέσματα των stress tests, όπως αυτά παραδόθηκαν από τη Black Rock προκειμένου να προχωρήσει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Eurobank.


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης