ΥΠΟΙΚ: Θετικοί όλοι οι δείκτες της οικονομίας μέσα στο 2014

ΥΠΟΙΚ: Θετικοί όλοι οι δείκτες της οικονομίας μέσα στο 2014

Αισιοδοξία του οικονομικού επιτελείου ότι θα αλλάξουν και τα τελευταία αρνητικά στοιχεία για ανεργία και βιομηχανική παραγωγή – Οι αριθμοί που επιβεβαιώνουν το success story

ΥΠΟΙΚ: Θετικοί όλοι οι δείκτες της οικονομίας μέσα στο 2014
Όλο και περισσότερα θετικά στοιχεία για την πορεία της Οικονομίας σχεδιάζει να παρουσιάζει μήνα με το μήνα η κυβέρνηση, επιχειρώντας να δώσει απάντηση στην ερώτηση που κάνουν όλοι καθημερινά, δηλαδή «τι θα γίνει και πού θα πάει».

Μπορεί η ανεργία να έχει φτάσει στο 28% και η βιομηχανική παραγωγή να έπεσε 6,4% κατά το 2013 και 11,8% τον μήνα Δεκέμβριο, αλλά στο επιτελείο Στουρνάρα αισιοδοξούν ότι και αυτά θα αλλάξουν, αφού κάτι τέτοιο έχει αρχίσει να συμβαίνει ήδη για μια σειρά από οικονομικούς δείκτες και στοιχεία. Θεωρούν το 2014 ως το έτος επιστροφής της οικονομίας σε τροχιά υγιούς και βιώσιμης ανάπτυξης, λόγω της αναστροφής παλαιών και επίμονων τάσεων ελλειμμάτων της Ελληνικής οικονομίας.

Κλείσιμο
Στο υπουργείο Οικονομικών δεν κοιτούν πλέον μόνον τα δημοσιονομικά στοιχεία και το … πρωτογενές πλεόνασμα (που είναι η δουλειά τους) αλλά και γενικότερα τους δείκτες της Οικονομίας, για να δείξουν ότι «πιάνουν τόπο οι θυσίες».

Επισημαίνουν έτσι ότι:

1. Στον Προϋπολογισμό
- μετά από πολλά χρόνια –αλλά και νωρίτερα από τις προβλέψεις- η χώρα επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα (πάνω από 812 εκατ. κατά το 2013 και κατά 811 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο του 2014).

- για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια σημειώθηκε υπέρβαση των ετήσιων στόχων στα έσοδα που εισπράττουν οι ΔΟΥ, αντί για υστέρηση.

- το δημόσιο έδωσε 800 εκατ. ευρώ περισσότερα σε ιδιώτες, ως επιστροφές φόρων (+27,5%) από όσα προέβλεπε ο προϋπολογισμός για όλο το 2013! Αν οι επιστροφές φόρων και οι πληρωμές για το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων δεν ξεπερνούσαν τους στόχους, το πρωτογενές πλεόνασμα θα ήταν 400 εκατ. ευρώ ή 50% υψηλότερα από το στόχο.


2. Ανταγωνιστικότητα
- Για πρώτη φορά στα χρονικά (από το 1948 τουλάχιστον ενώ για πριν δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία) το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών της χώρας παρουσιάζει το 2013 πλεόνασμα.

Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι το πλεόνασμα στο εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας, σε συνδυασμό με το πρωτογενές πλεόνασμα στον κρατικό προϋπολογισμό το 2013, εξαλείφουν πια τα δυο αίτια της ελληνικής οικονομικής κρίσης, δηλαδή τα μεγάλα «δίδυμα ελλείμματα» στον προϋπολογισμό και στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών.


3. Στην Ανάπτυξη
Για πρώτη φορά από τότε που ξεκίνησε το Μνημόνιο, συμβαίνει η ύφεση να αποδεικνύεται μικρότερη από την πρόβλεψη. Το 2013 το ΑΕΠ σε πραγματικούς όρους μειώθηκε κατά 3,7% αντί 4%, και στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν ότι «η εξέλιξη αυτή έρχεται να επιβεβαιώσει τα θετικά σημάδια που έδειχναν το τελευταίο διάστημα οι επιμέρους βραχυχρόνιοι ποιοτικοί και ποσοτικοί δείκτες».

Επιπλέον, ότι υποδηλώνει ότι σταδιακά η ελληνική οικονομία βγαίνει από τη βαθιά ύφεση των τελευταίων ετών, ενώ δημιουργούνται και οι προϋποθέσεις, όπως έχει προβλεφθεί, για επιστροφή σε αναπτυξιακή τροχιά μέσα στο 2014.


4. Αγορά
- Μετά από 44 μήνες συνεχούς μείωσης (από τον Μάρτιο το 2010), οι λιανικές πωλήσεις τον Νοέμβριο του 2013 σημείωσαν για πρώτη φορά άνοδο 2,9% σε ετήσια βάση. Η βελτίωση του γενικού δείκτη πωλήσεων στο λιανεμπόριο προήλθε από την αύξηση των κατηγοριών «ένδυση-υπόδηση» (+30%) και «έπιπλα- ηλεκτρικά είδη- οικιακός εξοπλισμός» (+19,2%). Στο επιτελείο Στουρνάρα λένε ότι η εξέλιξη αυτή «σε συνδυασμό με τη βελτίωση του δείκτη καταναλωτικής εμπιστοσύνης, σηματοδοτεί σημαντική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα, που αναμένεται να ενισχυθεί τους επόμενους μήνες».

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης