«Ελληνοποίηση» της οικονομίας με έργα και λιγότερη κατανάλωση

«Ελληνοποίηση» της οικονομίας με έργα και λιγότερη κατανάλωση

Όχι μόνο καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αλλά διαθέτουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης προς το ΑΕΠ ( 71% ) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωζώνης.

Με το ποσοστό η Ελλάδα ξεπερνά ακόμη και βιομηχανικές χώρες στις οποίες το σχετικό ποσοστό μόλις που φθάνει στο 50-56%, ενώ ο μέσος όρος των 16 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 58%.

Το μονοδιάστατο αυτό μοντέλο της ανάπτυξης μπορεί να αλλάξει επ̵

«Ελληνοποίηση» της οικονομίας με έργα και λιγότερη κατανάλωση

Όχι μόνο καταναλώνουμε περισσότερα από όσα παράγουμε, αλλά διαθέτουμε το υψηλότερο ποσοστό κατανάλωσης προς το ΑΕΠ ( 71% ) μεταξύ των 27 χωρών της Ευρωζώνης.

Με το ποσοστό η Ελλάδα ξεπερνά ακόμη και βιομηχανικές χώρες στις οποίες το σχετικό ποσοστό μόλις που φθάνει στο 50-56%, ενώ ο μέσος όρος των 16 κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι στο 58%.

Το μονοδιάστατο αυτό μοντέλο της ανάπτυξης μπορεί να αλλάξει επ’ ωφελεία όλων των Έλλήνων εφόσον οι ελληνικές επιχειρήσεις ακολουθήσουν την πορεία των ελληνικών επιχειρήσεων και τραπεζών που ξέφυγαν από τα ελληνικά σύνορα και η οικονομική δραστηριότητα να εστιαστεί στις απαιτούμενες υποδομές

Για τα έργα αυτά θα χρειαστούν 12 δισ μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αλλά όταν θα ολοκληρωθούν η χώρα θα υπολείπεται σε ανάπτυξη.

Η συνεργασία δεν μπορεί να περιοριστεί λ. χ μόνο στις κατασκευές, καθώς μια σειρά επιχειρήσεων μπορούν να χρηματοδοτηθούν, να οδηγηθούν σε συγχωνεύσεις και τελικά να βελτιώσουν περισσότερο τα τελικά προϊόντα και υπηρεσίες.

Τα στοιχεία της κατανάλωσης  ήταν μεν γνωστά , αλλά αναδύθηκαν στην επικαιρότητα από την ευφυή πρωτοβουλία της Eurobank. Όπως επεσήμανε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank  κ. Νίκος Νανόπουλος δείχνουν ότι η ανάπτυξη στηρίζεται αποκλειστικά στην εγχώρια ζήτηση και, ιδιαίτερα, στην ιδιωτική κατανάλωση.

Κλείσιμο

Με άλλα λόγια, η κλειστή ελληνική οικονομία διατρέχει κινδύνους να «μπουκώσει» σε κάποια στιγμή καθώς από την άλλη πλευρά η ανάπτυξη  των εξαγωγών αποτελεί μόλις το 9% του Ακαθάριστου Εγχώριου προϊόντος.

Όμως, εάν βελτιώνονταν οι υποδομές της χώρας τα οφέλη θα ήταν πολλαπλά. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα επόμενα χρόνια αναμένεται να εκτελεστούν έργα ύψους 12,5 δις. ευρώ. Τα οφέλη δεν αφορούν μόνο τον κατασκευαστικό ή ενεργειακό κλάδο, αλλά αναμένεται να ενισχύσουν τον τουρισμό , την κατανάλωση.

Από την άλλη πλευρά, την χρηματοδότηση των έργων την αναλαμβάνουν ελληνικές τράπεζες οι οποίες χρηματοδοτούν ελληνικές εταιρείες μ’ ένα μοντέλο το οποίο μπορεί να είναι και εξαγώγιμο, τουλάχιστον για τις χώρες των Βαλκανίων.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όπως τόνισε ο αναπληρωτής διευθυντής της  Eurobank κ. Νίκος Καραμούζης, η κατανάλωση «τρέχει» με ετήσιους ρυθμούς της τάξης του 3,7% κατά μέσο όρο δημιουργώντας μια δυσανάλογη κατάσταση στην ελληνική οικονομία η οποία παραμένει κλειστή και κυρίως μη ανταγωνιστική, γεγονός που μειώνει τους πόρους για την συνέχεια της ανάπτυξης.   

Αναστέλλει την ανάπτυξη ο εξωτερικός τομέας της οικονομίας

Επιπλέον, ο κ. Καραμούζης σημείωσε ότι ο εξωτερικός τομέας λειτουργεί ανασταλτικά στην ανάπτυξη καθώς την τελευταία δεκαετία, μόνο η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις συνεισέφεραν το μεγαλύτερο μέρος τη ανάπτυξης.

Ειδικότερα, την περίοδο 1999-2008, η ιδιωτική κατανάλωση και οι επενδύσεις προσέφεραν το 87 %, ενώ 0ο εξωτερικός τομέας ήταν αρνητικός με - 4,5%  ενώ η δημόσια κατανάλωση αντιπροσωπεύει ένα ποσοστό που φθάνει στο 16,6% .     

Κατά την Eurobank o νέος αναπτυξιακός προσανατολισμός της χώρας πρέπει να διαθέτει : βελτίωση της εξωστρέφειας, αναβάθμιση της ποιότητας και της προστιθέμενης αξίας των εξαγόμενων προϊόντων και υπηρεσιών, ενίσχυση των ιδιωτικών και δημόσιων επενδύσεων και κυρίως στα έργα  υποδομών, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στις επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό. - προώθηση των απαραίτητων μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών,  διαμόρφωση φιλικού περιβάλλοντος για την επιχειρηματικότητα

Πεδίο δόξης για τις ελληνικές τράπεζες τα έργα υποδομών

Ένα από τα θετικά στοιχεία της περιόδου είναι η ανάμιξη των ελληνικών τραπεζών στα μεγάλα έργα υποδομών και κυρίως στους αυτοκινητόδρομους, στα  ενεργειακά έργα, στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Όπως σημείωσε ο κ. Καραμούζης, οι ξένες τράπεζες δεν συμμετέχουν με τον ίδιο βαθμό, καθώς οι ελληνικές διαθέτουν και τα μεγέθη και την τεχνογνωσία προκειμένου να υποστηρίξουν καλύτερα την χρηματοδότηση τέτοιων έργων.

Εξάλλου, οι ξένες τράπεζες πολλές από τις οποίες αντιμετωπίζουν προβλήματα με τα τοξικά αποσύρθηκαν από τέτοια έργα, καθώς δεν μπορούν να τα παρακολουθήσουν.

Η Eurobank λ. χ στοχεύει  να δεσμεύσει 1,5 δισ. ευρώ για τα επόμενα τέσσερα χρόνια για μακροχρόνιες επενδύσεις έργων. Τα έργα αυτά των υποδομών στην Ελλάδα αναμένεται να απαιτήσουν χρηματοδότηση ύψους 7 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια. Στον τομέα επίσης των Συγχρηματοδοτούμενων έργων, έχουν ήδη εγκριθεί 52 έργα συνολικού προϋπολογισμού  5, 7 δις. ευρώ.

Για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχουν ήδη διατεθεί από το τραπεζικό σύστημα 620 εκατ. ευρώ και απαιτούνται άλλα 500 εκατ. ευρώ.

Η ελληνοποίηση, όμως, της ελληνικής οικονομίας αντικατοπτρίζεται και στα ελληνικά ομόλογα καθώς το προηγούμενο διάστημα οι ελληνικές Τράπεζες σήκωσαν το μεγαλύτερο βάρος της στήριξης και δανειοδότησης της ελληνικής οικονομίας. Η στήριξη θα γίνει πιο εμφανής από τα αποτελέσματα του εξαμήνου, όπου θα σημειωθούν αρκετά κέρδη από τις αγοραπωλησίες ομολόγων.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης