Κύπρος: Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα μέσα του 2016

Κύπρος: Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα μέσα του 2016

Το πλάνο της κυβέρνησης περιλαμβάνει ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, Αρχή Λιμένων, ακίνητη περιουσία και αδειοδοτήσεις – Επιπλέον 800 εκατ. μέχρι το 2018

Κύπρος: Έσοδα 1 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις μέχρι τα μέσα του 2016
Με στόχο να μπουν στα κρατικά ταμεία το 2016 έως και 1 δισ. ευρώ, η κυπριακή κυβέρνηση προχωρά σε αποκρατικοποιήσεις, ενώ σήμερα δόθηκε στη δημοσιότητα το συνοπτικό πλάνο, το οποίο περιλαμβάνει την ΑΗΚ, ΑΤΗΚ, Αρχή Λιμένων, ακίνητη περιουσία καθώς και αδειοδοτήσεις. 

Όπως ξεκαθάρισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος νωρίτερα, η κυβέρνηση δεν πρόκειται να προχωρήσει σε πλήρη ιδιωτικοποίηση κανενός οργανισμού. Το πρόγραμμα στοχεύει σε έσοδα 1 δισ. ευρώ μέχρι τα μέσα του 2016 και επιπλέον 400 εκ. μέχρι το τέλος του 2018, όπως δηλαδή ζητούν οι διεθνείς δανειστές. Σημειώνεται ότι το θεσμικό και νομικό πλαίσιο θα πρέπει σύμφωνα με το μνημόνιο να ψηφισθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2014.

Κλείσιμο
Σε δηλώσεις του μετά την ολοκλήρωση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, τόνισε πρόκειται για ένα πρώτο βήμα αποκρατικοποίησης κρατικής περιουσίας, το οποίο σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ξεπούλημα των ημικρατικών οργανισμών.

Το προτεινόμενο Πρόγραμμα Δράσης περιλαμβάνει την προοπτική αποκρατικοποίησης Κρατικών Οργανισμών συμπεριλαμβανομένων, της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου (ΑΤΗΚ), της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου (ΑΗΚ), της Αρχής Λιμένων Κύπρου (ΑΛΚ), καθώς επίσης και ακίνητης περιουσίας του Κράτους. Προτείνεται επίσης, η συμπερίληψη δραστηριοτήτων που το Κράτος προτίθεται να παραχωρήσει στον ιδιωτικό τομέα για διαχείριση τους, όπως είναι το καζίνο, το κρατικό λαχείο και τα παιγνιομηχανήματα. 
 
Η Cyta θα είναι ο πρώτος ημικρατικός όπου θα αλλάξει το θεσμικό του πλαίσιο μέχρι το τέλος του 2014 όπου από Οργανισμός Δημοσίου Δικαίου θα μετατραπεί σε εταιρεία ιδιωτικού δικαίου

Μέχρι τον Μάρτιο του 2015 θα παρθεί απόφαση παραχώρησης ενός ποσοστού από το μετοχικό κεφάλαιο στου ς εργαζόμενους  σε ατομικό η συλλογικό επίπεδο.
Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή μέχρι τέλους 2015

Για την ΑΗK:

Στάδιο 1: Διαχωρισμός («unbundling») των δραστηριοτήτων της ΑΗΚ σε ξεχωριστές νομικές οντότητες (μέχρι 30.06.15).

Στάδιο 2: Μετατροπή της ΑΗΚ από Οργανισμό δημοσίου δικαίου σε μετοχική εταιρεία/εταιρείες ιδιωτικού δικαίου, με μοναδικό μέτοχο το κράτος (μέχρι 31.12.15).

Στάδιο 3: Απόφαση για ένα ποσοστό από το μετοχικό κεφάλαιο που θα προσφερθεί στους εργαζόμενους σε ατομικό ή συλλογικό επίπεδο (Ταμείο προνοίας/συντάξεων), σύμφωνα με τους κανόνες της αγοράς (μέχρι 31.3.16).

Στάδιο 4: Αναζήτηση στρατηγικού επενδυτή/επενδυτών για  ένα ή περισσότερους τομείς  δραστηριοτήτων/οντοτήτων της ΑΗΚ στη βάση του αποτελέσματος του διαχωρισμού των δραστηριοτήτων της και των εξειδικευμένων μελετών για την αγορά Ενέργειας (επιλογή και ολοκλήρωση της διαδικασίας μέχρι 30.9.17).

Διαχωρισμός στην Αρχή Λιμένων:

Στάδιο 1:  Η ΑΛΚ θα διατηρηθεί ως δημόσιος Οργανισμός, με κύριο σκοπό την άσκηση εποπτικού/ρυθμιστικού ρόλου, ο οποίος θα ενισχυθεί (μέχρι 31.12.14).

Στάδιο 2: Η διαχείριση των εμπορικών δραστηριοτήτων των λιμανιών Λεμεσού και Λάρνακας μπορεί να αποδοθεί στον ιδιωτικό τομέα:

(α) Για το λιμάνι Λάρνακας, η διαδικασία ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη στη βάση Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (PPP).

(β) Για το λιμάνι Λεμεσού, όσο αφορά την φόρτο-εκφόρτωση εμπορευματοκιβωτίων /διαμετακομιστικός σταθμός, κρίνεται, με βάση τα σημερινά δεδομένα, ως προσφορότερη επιλογή η παραχώρηση από το Κράτος άδειας (“license”) μεγάλης διάρκειας σε κατάλληλο διαχειριστή λιμένων (port operator), ο οποίος θα επιλεγεί μετά από διεθνή διαγωνισμό (μέχρι τις 31.12.15).

Το πλάνο περιλαμβάνει και άλλες αποκρατικοποιήσεις:

- Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου-ΧΑΚ : Το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου είναι ένα ρυθμιζόμενο χρηματιστήριο, στο οποίο πραγματοποιούνται συναλλαγές για εταιρικές αλλά και δημόσιες αξίες, όπως μετοχές, ομόλογα και ΔΑΜ. Κύριοι συμμετέχοντες είναι τα Μέλη του Χρηματιστηρίου (χρηματιστηριακά γραφεία), εισηγμένοι εκδότες και επενδυτές.

- Αρχή Κρατικών Εκθέσεων: Η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων έχει ως αποστολή την οργάνωση Διεθνών και Τοπικών Εκθέσεων με σκοπό την ανάπτυξη του εμπορίου, την προώθηση των εξαγωγών κυπριακών βιομηχανικών προϊόντων και τη διεθνή κατανόηση. Η αποκρατικοποίηση θα αφορά την πώληση της ακίνητης περιουσίας.

- Δασικές Βιομηχανίες: Παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών βιομηχανικών προϊόντων ξύλου. Η αποκρατικοποίηση θα αφορά την πώληση του 51% του μεριδίου των μετοχών που κατέχει το κράτος.

- Παγκύπρια Εταιρεία Αρτοποιών: Αλυσίδα αρτοποιείων. Η αποκρατικοποίηση θα αφορά την πώληση του 11.9% του μεριδίου των μετοχών που κατέχει το  κράτος.

Για τους πιο πάνω οργανισμούς και εταιρείες ολοκλήρωση διαδικασιών μέχρι 30/6/16.

ΑΚΕΛ: Ξεπούλημα  των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών

Σε μια πρώτη αντίδραση μετά τη λήψη της απόφασης, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης διατύπωσε επικρίσεις εναντίον της κυβέρνησης, την οποία κατηγόρησε ότι προχωρεί σε ακόμα ένα σημαντικό βήμα για το ξεπούλημα των κερδοφόρων Ημικρατικών Οργανισμών.

Οι πολίτες, ανέφερε ο εκπρόσωπος της Αριστεράς, κατανοούν ότι οι προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης και του συγκυβερνώντος Δημοκρατικού Κόμματος αναιρέθηκαν από τις πρώτες ημέρες της διακυβέρνησης. Οι πολίτες, είπε, αντιλαμβάνονται ότι η προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων αποτελεί συνειδητή πολιτική επιλογή και απόφαση των κυβερνώντων που, όπως ισχυρίστηκε, σκοπεύουν να παραδώσουν τα κέρδη των ημικρατικών οργανισμών στα μεγάλα ιδιωτικά συμφέροντα.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης