Eurogroup προς Ελλάδα: Επιταχύνετε τις προσπάθειες

Eurogroup προς Ελλάδα: Επιταχύνετε τις προσπάθειες

Ντάισελμπλουμ: Καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι Έλληνες για να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής - Στουρνάρας: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο μας - Σόιμπλε: «Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως έχει σημειωθεί πρόοδος»

Eurogroup προς Ελλάδα: Επιταχύνετε τις προσπάθειες
Σαφές μήνυμα στην Ελλάδα όχι μόνο να συνεχίσει αλλά και να επιταχύνει τις προσπάθειες υλοποίησης του προγράμματος απέστειλαν δύο κορυφαία στελέχη του Eurogroup πριν την έναρξη της συνεδρίασης του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της Eυρωζώνης.

«Είναι καθοριστικής σημασίας να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους οι 'Ελληνες, ώστε να καταλήξουμε σε συμφωνία και για να προχωρήσει το πρόγραμμα προσαρμογής», δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των χωρών - μελών του ευρώ στις Βρυξέλλες.

Κλείσιμο
Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Eurogroup, «χρειαζόμαστε περισσότερη πρόοδο, πριν λάβουμε περαιτέρω αποφάσεις, αυτό είναι που προέχει».

Το μήνυμα που στέλνει ο υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας είναι σαφές: Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει τις προσπάθειές της και να σημειώσει μεγαλύτερη πρόοδο, προτού ληφθούν αποφάσεις από την Τρόικα.

Από την πλευρά του, προσερχόμενος στη συνεδρίαση, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, υπογράμμισε: «Παλεύουμε για την ακεραιότητα της Eυρωζώνης και την ανάκαμψη της Ελλάδας, η οποία είναι φίλη χώρα της Ευρώπης και ειδικά της Γαλλίας».

Ο κ. Μοσκοβισί τόνισε ότι η θέση της Γαλλίας παραμένει σταθερή και συνοψίζεται στο ότι έγιναν σημαντικές προσπάθειες από τον ελληνικό λαό, υπό την αιγίδα της ελληνικής κυβέρνησης.

Υποστήριξε ακόμη ότι υπάρχει ανάγκη να συνεχιστούν οι προσπάθειες από την Ελλάδα, ώστε να υπάρξει στήριξη από την ΕΕ και την Ευρωζώνη.

Σόιμπλε: Να σεβόμαστε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα

Την ίδια ώρα, να υπάρχει σεβασμός προς την Ελλάδα, ζήτησε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, κ. Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στο αποψινό Eurogroup.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, ακόμη, είπε πως υπάρχει πρόοδος στην Ελλάδα, ενώ σε ερώτηση για την αντιπαράθεση μεταξύ κορυφαίου στελέχους του Euro Working Group και του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών, τόνισε πως ήξερε ότι υπήρχαν πάντα φωνές που λένε πως η χώρα δεν θα τα καταφέρει.

«Είναι δύσκολη η κατάσταση στην Ελλάδα, όμως έχει σημειωθεί πρόοδος», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Σόιμπλε, τονίζοντας πως «έπρεπε να ξεπεράσει μεγάλες δυσκολίες».


Στουρνάρας στο Eurogroup: Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο της Ελλάδας



Την πεποίθησή του πως θα υπάρξει μια εποικοδομητική συζήτηση για την Ελλάδα καθώς η χώρα μας έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο εξέφρασε ο υπουργός Οικονομικών της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στο αποψινό Eurogroup.

Κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα μέχρι σήμερα, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup.

Σημείωσε ότι περιμένει μια καλή και εποικοδομητική συζήτηση στο Eurogroup και ότι ανυπομονεί γι' αυτήν.

Στο επίκεντρο η Ιρλανδία

Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρίσκεται φυσικά ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Μάικλ Νούναν καθώς η Ιρλανδία θα είναι η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που θα εξέλθει από πρόγραμμα στήριξης τον ερχόμενο μήνα. Ο Ιρλανδός υπουργός υπογράμμισε πως η χώρα του μπήκε σε μνημόνιο καθώς οι ίδιοι αποδείχθηκαν ανίκανοι να διαχειριστούν ορθά τα εσωτερικά οικονομικά τους προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ Νούναν η Ιρλανδία παρότι διαθέτει ταμειακά διαθέσιμα 20 δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν χρειάζεται να δανειστεί από τις αγορές, θα εκδώσει ομόλογα στα τέλη Ιανουαρίου ή στις αρχές Φεβρουαρίου του 2014 για καθαρά συμβολικούς λόγους. Νωρίτερα ο Επίτροπος Όλι Ρεν εξέφρασε την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιρλανδία και τόνισε πως «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ιρλανδία και τους πολίτες της».

Ιδιαίτερη εντύπωση προκάλεσε στις Βρυξέλλες και η υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας Μαρία Φέκτερ η οποία προσερχόμενη στο Eurogroup κατέρριψε κάθε προηγούμενο ρεκόρ καθώς έκανε δηλώσεις στους δημοσιογράφους για περίπου 20 λεπτά. Η κ Φέκτερ εμφανώς συγκινημένη τόνισε πως αυτή ίσως να είναι η τελευταία φορά που θα παραστεί σε Eurogroup καθώς δεν φαίνεται να έχει πιθανότητες να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών στη νέα κυβέρνηση της χώρας. 


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης