Κ. Μοριανός: «Βαλκάνια και ΝΑ. Ευρώπη θα ξαναέλθουν στη μόδα»
Προς επίρρωσιν όμως της άποψης που καταθέτει -δηλαδή ότι οι αγορές εκτιμούν μεσοπρόθεσμη άνοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- το καλύτερο παράδειγμα ήταν η εκρηκτική άνοδος της Οδού Αθηνών την περασμένη Τετάρτη, αλλά και ταυτόχρονη ξέφρενη άνοδος όλων των περιφερειακών χρηματιστηρίων της περιοχής.
Kατά τη γνώμη του, βρισκόμαστε στο μέσον μιας ύφεσης, η οποία έχει επεκταθεί σε ΗΠΑ - Ευρώπη - Ελλάδα, ωστόσο οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει τ
Προς επίρρωσιν όμως της άποψης που καταθέτει -δηλαδή ότι οι αγορές εκτιμούν μεσοπρόθεσμη άνοδο στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης- το καλύτερο παράδειγμα ήταν η εκρηκτική άνοδος της Οδού Αθηνών την περασμένη Τετάρτη, αλλά και ταυτόχρονη ξέφρενη άνοδος όλων των περιφερειακών χρηματιστηρίων της περιοχής.
Kατά τη γνώμη του, βρισκόμαστε στο μέσον μιας ύφεσης, η οποία έχει επεκταθεί σε ΗΠΑ - Ευρώπη - Ελλάδα, ωστόσο οι κυβερνήσεις έχουν διοχετεύσει τεράστια ρευστότητα στο τραπεζικό σύστημα, προκειμένου να αντικαταστήσουν τα κεφάλαια τα οποία είχαν τοποθετηθεί σε τοξικά ομόλογα. Πάντως «τα χειρότερα έχουν προεξοφληθεί για τις τιμές των τραπεζικών μετοχών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό» και αυτό φάνηκε από το πρόσφατο ράλι των τραπεζικών μετοχών οι οποίες βρέθηκαν υψηλότερα από τα χαμηλά επίπεδα τιμών που είχαν καταγραφεί στις 9 Μαρτίου.
Παρά τη βραχυπρόθεσμη άνοδο, όμως, ο υπεύθυνος για τη διαχείριση των χαρτοφυλακίων της Eurobank αναγνωρίζει ότι το 2009 θα είναι δύσκολο για όλους τους κλάδους της ελληνικής οικονομίας.
Δύο, όμως, από τα θετικά στοιχεία της περιόδου είναι η ανάκαμψη των εταιρικών ομολόγων ( τα οποία ήταν τα πρώτα που είχαν απώλειες στην κρίση) και το γεγονός ότι τα αρνητικά γυρίσματα στις αγορές πραγματοποιούνται με χαμηλό όγκο συναλλαγών.
Οι ευκαιρίες της κρίσης
Παρά τις δυσκολίες της ύφεσης, ο κ. Μοριανός διακρίνει ότι οι αναδυόμενες αγορές (Κίνα - Λατινική Αμερική - Βόρεια Αφρική) εμφανίζουν ευκαιρίες και αναμένεται να προσφέρουν αποδόσεις στους επενδυτές. Οπως προσθέτει, ακόμη και η Ρωσία, η οποία ταλαιπωρήθηκε αρκετά εξαιτίας του υπερδανεισμού, συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών οι οποίες θα εμφανίσουν ρυθμούς ανάπτυξης που θα συγκεντρώσουν εκ νέου τα επενδυτικά κεφάλαια.
Αφορμή όμως του πρόσφατου ράλι στις αγορές ήταν τα θετικά στοιχεία τα οποία εμφανίστηκαν στις ΗΠΑ, και ειδικότερα στην αύξηση των τιμών (5%) στις κατοικίες, τόσο για τις νέες όσο και για τις παλαιές. Οπως επισημαίνει ο κ. Μοριανός, «μπορεί η αύξηση των τιμών να έγινε για πρώτη φορά ύστερα από κρίση και κατάρρευση τιμών, οπωσδήποτε όμως αποτελεί ένα θετικό στοιχείο».
Μετοχές, ομόλογα και μετρητά…
Ενα βασικό στοιχείο, όμως, της προηγούμενης περιόδου, το οποίο πέρασε αβρόχοις ποσί, ήταν ότι καθημερινά η ελληνική αγορά βομβαρδιζόταν από αρνητικές αναλύσεις ξένων οίκων, τόσο για τις ελληνικές τράπεζες όσο και για τις εισηγμένες οι οποίες είχαν παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. « Ηταν περίεργη αυτή η αρνητική εμμονή και δεν έχω συναντήσει ανάλογη κατάσταση στα είκοσι χρόνια που ασχολούμαι με τη χρηματιστηριακή διαχείριση. Καθημερινά υπήρχαν 1-2 αρνητικές αναλύσεις για ελληνικές εταιρείες».
Αυτή την περίοδο, όμως, πραγματοποιείται μια στροφή στις βασικές κατηγορίες επενδύσεων (μετοχές – ομόλογα - μετρητά) χωρίς δανειακή μόχλευση, λέει ο πρόεδρος της Asset Management, και όχι προς σύνθετα παράγωγα προϊόντα, τα οποία αποτέλεσαν και τη βασικότερη αιτία για τη μεγαλύτερη μεταπολεμική χρηματιστηριακή κρίση.
Σε ό,τι αφορά τους κλάδους, οι οποίοι αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν, ο κ. Μοριανός προτιμά τις τηλεπικοινωνίες, τα τρόφιμα, την τεχνολογία αλλά και τις εταιρείες κοινής ωφέλειας (νερά - ενέργεια). Μάλιστα, επιμένει στις εταιρείες οι οποίες διαθέτουν ρευστότητα και δεν έχουν δανεισμό.Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr