Ετσι κλείνουν τα εργοστάσια και παίρνουν δισ. οι διαπλεκόμενοι

Ετσι κλείνουν τα εργοστάσια και παίρνουν δισ. οι διαπλεκόμενοι

Το παρασκήνιο της θυελλώδους συνάντησης Χατζηδάκη - βιομηχάνων. Μπηχτές για διαπλοκή

Είναι δυνατόν την ώρα που 1.350.000 Ελληνες ψάχνουν για δουλειά και η χώρα είναι πρώτη στην ανεργία στην Ευρώπη η Ελλάδα να αντιμετωπίζει εχθρικά τις ελάχιστες βιομηχανίες που έχουν απομείνει σε λειτουργία;
Αν οι πολιτικοί έδειχναν για τον ιδιωτικό τομέα τη μισή ευαισθησία από αυτή που επιδεικνύουν για την προστασία των θέσεων εργασίας στο Δημόσιο, τότε χιλιάδες άνθρωποι δεν θα βρίσκονταν σήμερα αντιμέτωποι με τον εφιάλτη της ανεργίας.

Οι μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας εκπέμπουν SOS καθώς η μία μετά την άλλη είτε βάζουν λουκέτο, είτε αναγκάζονται να εφαρμόσουν εκ περιτροπής εργασία για να επιβιώσουν. Οι απολύσεις βαφτίζονται «προγράμματα αναδιάρθρωσης παραγωγικής δομής», «οργανωτικές αλλαγές» ή με άλλους ευφάνταστους τίτλους προκειμένου να διασκεδαστούν οι εντυπώσεις. Οι φόροι που έχουν επιβληθεί στην παραγωγή γονατίζουν μία προς μία τις μεγάλες μονάδες της χώρας, με τελευταίο παράδειγμα το εργοστάσιο της ΑΓΕΤ στη Χαλκίδα, που κατέβασε ρολά σβήνοντας μια ιστορία από το 1926.

Οι συνεχείς φόροι και το υψηλό κόστος της ενέργειας προκαλούν την οργή των επιχειρηματιών, την οποία αντιμετώπισε προσωπικά πριν από λίγες μέρες ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης. Συγκεκριμένα, το μεσημέρι της Παρασκευής 29 Μαρτίου τα κινητά τηλέφωνα των μεγαλύτερων βιομηχάνων της χώρας άρχισαν να χτυπούν το ένα μετά το άλλο. Στην άλλη γραμμή, η ιδιαίτερα του κ. υπουργού τους καλούσε ευγενικά στις 7 το απόγευμα σε έκτακτη σύσκεψη. Παρά την ειδοποίηση της τελευταίας στιγμής, όλοι ανταποκρίθηκαν. Η κυβέρνηση θα τους ανακοίνωνε τις αποφάσεις της για το ενεργειακό κόστος της βιομηχανίας.

Είχε προηγηθεί μια σύσκεψη στο Μαξίμου με τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, τον υπουργό Οικονομικών κ. Γιάννη Στουρνάρα, τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη, τον αρμόδιο υφυπουργό για την ενέργεια κ. Ασημάκη Παπαγεωργίου και τους μεγάλους βιομηχάνους. Τότε είχαν συζητηθεί τα προβλήματα, είχαν πέσει προτάσεις στο τραπέζι και είχαν δημιουργηθεί ελπίδες. Και όχι άδικα, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ένας πρωθυπουργός εμπλεκόταν προσωπικά στην επίλυση ενός τέτοιου θέματος. Μέχρι τώρα, συνήθως τα κατά καιρούς διαβήματα του ΣΕΒ σπάνια ξεπερνούσαν τα όρια του γραφείου του αρμόδιου υπουργού.ΕΡΓΟ 1,5 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ
Παρά τον σάλο, η ΔΕΗ ανέθεσε τη μελέτη και την κατασκευή της 5ης Μονάδας
Ατμοηλεκτρικού Σταθμού Πτολεμαΐδας στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του Γιώργου ΠεριστέρηΛίγο πριν από τις 7 το απόγευμα οι επιχειρηματίες άρχισαν να φτάνουν στην οδό Νίκης, στο υπουργείο Οικονομικών. Οι φρουροί της εισόδου ενημερωμένοι, τους κατεύθυναν να ανεβούν στον 7ο όροφο. Συγκεντρώθηκε η αφρόκρεμα της ελληνικής βιομηχανίας. Ο κ. Ευάγγελος Μυτιληναίος του ομώνυμου ομίλου. Ο κ. Νίκος Μάνεσης της Ελληνικής Χαλυβουργίας με τον γιό του Μιχάλη. Ο κ. Μιχάλης Στασινόπουλος της ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Δύο μέλη της οικογένειας Δοντά που έχει την ΕΠΙΛΕΚΤΟΣ, ο κ. Ευάγγελος Βουλγαράκης της ΓΙΟΥΛΑ, ο κ. Γιώργος Αγγελόπουλος με τον κ. Γιώργο Σκινδήλια, διευθύνοντα σύμβουλο της Χαλυβουργικής, και ο εκτελεστικός αντιπροεδρος του ΣΕΒ κ. Χάρης Κυριαζής.

Απέναντί τους κάθισαν ο υπουργός Ανάπτυξης, ο αρμόδιος για την ενέργεια υφυπουργός κ. Παπαγεωργίου και ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Κωνσταντίνος Μαθιουδάκης. Ο κ. Χατζηδάκης ξεκίνησε τη συζήτηση λέγοντας ότι η κυβέρνηση εξέτασε το θέμα με προσοχή, ότι στα περιορισμένο πλαίσιο που υπάρχει έχει γίνει ό,τι καλύτερο, εξέφρασε τη συμπαράστασή του κ.λπ., για να δώσει τον λόγο στη συνέχεια στον κ. Παπαγεωργίου, ο οποίος ως αρμόδιος υφυπουργός άρχισε να διαβάζει τις αποφάσεις. Οι επιχειρηματίες παρακολουθούσαν με προσοχή.

Μόλις τελείωσε ο κ. Παπαγεωργίου, όμως, προσπαθούσαν να συνειδητοποιήσουν αυτά που άκουσαν και ταυτόχρονα άρχισε να τους καταλαμβάνει οργή. Υπήρχαν ορισμένα τολμηρά μέτρα, όπως π.χ. η μείωση των τιμολογίων κατά 15% στη μέση τάση, αλλά για τις μεγάλες ενεργοβόρες βιομηχανίες σχεδόν τίποτε. Ούτε οι ειδικοί φόροι που βαρύνουν την παραγωγή μειώνονταν, ούτε τα άλλα αιτήματα είχαν ικανοποιηθεί. Με δυο λόγια, όλη η προσπάθεια να βρεθεί μια λύση ώστε να διασωθούν οι επιχειρήσεις και μαζί με αυτές οι θέσεις εργασίας είχε καταλήξει σε μια φούσκα διανθισμένη με πολλές υποσχέσεις και τίποτε ουσιαστικό.

Η οργή των επιχειρηματιών οδήγησε σε έκρηξη. Ο κ. Μάνεσης, εκνευρισμένος από την αντιμετώπιση, άρχισε να φωνάζει ότι οι βιομηχανίες δεν θα μπορέσουν να αντέξουν άλλο. Επικράτησε αμηχανία, καθώς η σεβάσμια φιγούρα του ηλικιωμένου βιομηχάνου τρίτης γενιάς να κατακεραυνώνει την κυβέρνηση αγανακτισμένος δεν ήταν κάτι που περίμεναν. Οι υπουργοί, από την πλευρά τους, προσπάθησαν να υπεραμυνθούν των αποφάσεών τους επικαλούμενοι τα προβλήματα της ΔΕΗ που δεν αφήνουν περιθώρια για πολλούς χειρισμούς. Οι δικαιολογίες αντί να κατευνάσουν εξήψαν περισσότερο τα πνεύματα, καθώς οι επιχειρηματίες ένιωθαν ότι τους εμπαίζουν. Ο κ. Μιχάλης Μάνεσης παρενέβη λέγοντας: «Ναι, αλλά το έργο του 1,5 δισ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ξέρατε να το δώσετε. Γιατί δεν ρίξατε αυτά τα χρήματα στην οικονομία;». (Αναφέρεται στο έργο της νέας μονάδας της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα που δόθηκε κατά σκανδαλώδη τρόπο στη ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ του κ. Γιώργου Περιστέρη.) Στο σημείο αυτό παρενέβη ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Περιβάλλοντος κ. Μαθιου­δάκης με το επιχείρημα ότι έπρεπε να δοθεί το έργο γιατί το 2020 θα υπάρχει έλλειψη ενέργειας στη χώρα. «Ποιο 2020;» του απάντησε με απόγνωση ο κ. Νίκος Μάνεσης, για να προσθέσει: «Εμείς δεν ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη Παρασκευή και αν θα είμαστε ανοιχτοί κι εσείς προγραμματίζετε για το 2020; Αν συνεχίσουμε έτσι θα καταρρεύσουν όλες οι βιομηχανίες και εσείς ασχολείστε για να εξασφαλίσετε ενέργεια για το 2020!».

Ο κ. Αγγελόπουλος προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα στρέφοντας τη συζήτηση σε εναλλακτικές προτάσεις. «Μειώστε το ενεργειακό κόστος», πρότεινε, «και σε αντιστάθμισμα φορολογήστε τα κέρδη μας», πρότεινε απευθυνόμενος στον κ. Χατζηδάκη. Την πρόταση αυτή, είπε ο υπουργός Ανάπτυξης, την είχε αναφέρει και ο κ. Μυτιληναίος στη σύσκεψη στο Μαξίμου, αλλά δεν έγινε αποδεκτή. Η απάντηση στον υπουργό ήταν η οχλαγωγία που δημιούργησαν οι εκφράσεις αποδοκιμασίας που διατύπωσαν ταυτόχρονα όλοι οι επιχειρηματίες.

   
 
Χάρης Κυριαζής (Εκτελεστικός
αντιπρόεδρος του ΣΕΒ)

Ευάγγελος Μυτιληναίος
(Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Μυτιληναίου)
Γιώργος Αγγελόπουλος
(Χαλυβουργική)


Ευάγγελος Βουλγαράκης
(Διευθύνων σύμβουλος
της υαλουργίας ΓΙΟΥΛΑ)


«Πού είναι ο κ. Στουρνάρας;»
Ο «διάλογος» των κυβερνητικών στελεχών με τους επιχειρηματίες συνεχίστηκε σε κλίμα έντασης και συνεχών διαξιφισμών. Ο κ. Βουλγαράκης της ΓΙΟΥΛΑ επέμενε για το ενεργειακό κόστος που αφαιρεί από τις ελληνικές επιχειρήσεις κάθε δυνατότητα ανταγωνισμού με τις ευρωπαϊκές και άλλες βιομηχανίες, ζητώντας να μειωθούν τουλάχιστον οι ειδικοί φόροι που έχουν επιβληθεί στην ενέργεια. Ο κ. Χατζηδάκης απάντησε λέγοντας: «Το έθεσα στον κ. Στουρνάρα, αλλά δεν το συζητά σε αυτή τη φάση. Σχεδόν έκλεισε το τηλέφωνο». Η απάντηση του υπουργού προκάλεσε νέες εντάσεις, με τον εκτελεστικό αντιπρόεδρο του ΣΕΒ κ. Χ. Κυριαζή να φωνάζει γιατί δεν είναι ο κ. Στουρνάρας παρών στη συζήτηση και να επιμένει ότι πρέπει να του ζητήσουν να έρθει στη συνάντηση να τους μιλήσει. «Στον κάτω όροφο είναι, γιατί δεν τον καλείτε να μας το πει ο ίδιος;» ρωτούσε επίμονα.

«Οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα, η εσωτερική αγορά έχει πεθάνει λόγω της ύφεσης, οι φόροι μάς έχουν εξαντλήσει και το κόστος ενέργειας δεν μας επιτρέπει να ανταγωνιστούμε τις ξένες βιομηχανίες», έλεγαν εν χορώ οι επιχειρηματίες. «Πρέπει να κάνετε κάτι τώρα πριν να είναι αργά για όλους μας», επέμεναν. «Μειώστε τουλάχιστον τον ειδικό φόρο στο φυσικό αέριο», πρότειναν. Η απάντηση της πολιτικής ηγεσίας δόθηκε ωμά χωρίς καμία ωραιοποίηση: «Δεν συζητείται τέτοιο θέμα. Ξεχάστε το, πρέπει να πουληθεί η ΔΕΠΑ. Δεν μπορούμε να μειώσουμε τίποτε».


Η κατάχρηση της ΔΕΗ
Μαζική ήταν η επίθεση των παριστάμενων επιχειρηματιών στη ΔΕΗ. Εκτοξεύτηκαν κατηγορίες για κατάχρηση της μονοπωλιακής θέσης στην αγορά, αυταρχική συμπεριφορά που αποκλείει κάθε ισότιμο διάλογο με τη διοίκηση και άλλα ανάλογα, με τον κ. Χατζηδάκη να διαβεβαιώνει ότι δεν είναι πια έτσι, έχει αλλάξει η στάση της κ.λπ.
Λίγο αργότερα η συνάντηση έληξε, με τους επιχειρηματίες να αποχωρούν απογοητευμένοι και τον κ. Χατζηδάκη και τους άλλους υπηρεσιακούς και μη παράγοντες προβληματισμένους, αλλά ταυτόχρονα ανακουφισμένους που το «κράξιμο» είχε τελειώσει. Προφανώς από τις αντιδράσεις κατανόησαν τη δεινή κατάσταση της ελληνικής βιομηχανίας και λίγες ημέρες αργότερα τους επιχειρηματίες κάλεσε ο Ανεξάρτητος Διαχειριστής Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ). Τους ενημέρωσαν για μια ρύθμιση για την αποζημίωση όταν διακόπτεται η ισχύς, μέτρο που εφαρμόζεται σε όλη την Ευρώπη εκτός από την Ελλάδα. Αλλά και πάλι το όφελος είναι μόλις 60 εκατ. για όλη τη βιομηχανία. Και μπορεί να είναι ένα μεγάλο ποσό, αλλά στην προκειμένη περίπτωση είναι ασπιρίνη για βαριά αρρώστια όταν το ενεργειακό κόστος και μόνο επιβαρύνει έως και το 50% του συνολικού κόστους της παραγωγικής διαδικασίας. Επίσης, μόνον οι ειδικοί φόροι κατανάλωσης (οι υψηλότεροι στην Ευρώπη) επιβαρύνουν με 5% το τελικό κόστος.


ΤΟ «ΚΡΑΞΙΜΟ» ΤΩΝ ΒΙΟΜΗΧΑΝΩΝ

Νίκος Μάνεσης
 «Εμείς δεν ξέρουμε τι θα γίνει την άλλη Παρασκευή και αν θα είμαστε ανοιχτοί κι εσείς προγραμματίζετε για το 2020 το εργοστάσιο της ΔΕΗ;»

Μιχάλης Μάνεσης
«Ναι, αλλά το έργο του 1,5 δισ. της ΔΕΗ στην Πτολεμαΐδα ξέρατε να το δώσετε. Γιατί δεν ρίξατε αυτά τα χρήματα στην οικονομία;»

Χάρης Κυριαζής
«Οι τράπεζες δεν δίνουν χρήματα, η εσωτερική αγορά έχει πεθάνει λόγω της ύφεσης, οι φόροι μάς έχουν εξαντλήσει και το κόστος ενέργειας δεν μας επιτρέπει να ανταγωνιστούμε τις ξένες βιομηχανίες»
Οι βιομηχανίες με τα σοβαρά προβλήματα
Ο κατάλογος των μεγάλων βιομηχανιών που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα, ακόμα και επιβίωσης, συνεχώς μεγεθύνεται

ΑΓΕΤ ΗΡΑΚΛΗΣ: Ανέστειλε οριστικά τη λειτουργία του εργοστασίου της στη Χαλκίδα και όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της: «Το εργοστάσιο της Χαλκίδας υπέστη σοβαρή μείωση πωλήσεων λόγω της συρρίκνωσης της κατασκευαστικής δραστηριότητας στην Αττική, κύρια αγορά του εργοστασίου, κατά 80% από το 2008 έως σήμερα».

SCA Hellas: Η σουηδική πολυεθνική ανακοίνωσε τον Μάρτιο το κλείσιμο του εργοστασίου χαρτοποιίας στην Πάτρα. Σε σχετική ανακοίνωσή της ανέφερε: «Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που επικρατούν στην Ελλάδα, κλείνει το εργοστάσιο για να προσαρμοστεί η εταιρεία στην τρέχουσα κατάσταση και να εξασφαλίσει τη βιώσιμη παρουσία της στην ελληνική αγορά». Η επιχείρηση μετά την απόφασή της πρόσφερε πακέτο εθελουσίας εξόδου σε όλους τους εργαζόμενους.

COCA-COLA 3E: Εχει προβεί μέχρι σήμερα σε διακοπή παραγωγής στις μονάδες στο Μεσολόγγι, στη Ρόδο, στην Κέρκυρα και στην Πάτρα, ενώ μεταφέρει την έδρα της στην Ελβετία. Η εταιρεία εφάρμοσε και προγράμματα μείωσης του προσωπικού, ενώ συνεχίζει να διατηρεί σε λειτουργία τις μονάδες Αθηνών, Βόλου και Θεσσαλονίκης.

Pepsico - Ηβη: Στις αρχές Ιανουαρίου έκλεισε το εργοστάσιο που εμφιάλωνε νερό στο Λουτράκι για λόγους βιωσιμότητας και ζήτησε από τους λιγοστούς εργαζόμενους, εάν θέλουν να συνεχίσουν να εργάζονται στην εταιρεία, να μετακινηθούν στα Οινόφυτα, διαφορετικά θα απολυθούν με τη νόμιμη αποζημίωση.

ΣΕΛΜΑΝ: Η εταιρεία προχώρησε τον Φεβρουάριο στη διακοπή κάθε δραστηριότητας του εργοστασίου της στο Βασιλικό Χαλκιδικής και στην ανακοίνωσή της επικαλείται ως λόγους για τους οποίους έβαλε λουκέτο στη μονάδα «τη ραγδαία αύξηση της τιμής των βασικών πρώτων υλών -και συγκεκριμένα της ξυλείας κατά 20% λόγω διπλασιασμού της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης- και στροφή των καταναλωτών στη χρήση ξυλείας για θέρμανση».

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ: Η ιστορική ελληνική βιομηχανία, καμάρι στη βιομηχανοποίηση της χώρας κατά τη δεκαετία του 1960, παίρνει σειρά μέτρων για τον έλεγχο του κόστους. Το σωματείο της εταιρείας έχει ενημερωθεί από τη διεύθυνση της επιχείρησης ότι θα προχωρήσει σε μείωση 170 θέσεων εργασίας με πρόγραμμα εθελουσίας, μείωση των αποδοχών κατά 20%, κατάργηση των επιδομάτων και διευθέτηση του χρόνου εργασίας. Να σημειωθεί ότι ενώ το 2007 η ελληνική αγορά απορρόφησε 2.105 χιλιάδες τόνους χαλυβουργικών προϊόντων, μέσα στο 2012 απορρόφησε μόλις 350 χιλιάδες τόνους.

ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΑ ΕΛΛΑΔΟΣ: Στη μονάδα Ασπροπύργου της εταιρείας ύστερα από 4 μήνες διαθεσιμότητα του προσωπικού τώρα εργάζονται εκ περιτροπής τις μισές ημέρες του μήνα. Το εργοστάσιο της ίδιας εταιρείας στον Βόλο λειτουργεί με συμφωνία του προσωπικού για μείωση των αποδοχών του κατά 18% για διάστημα τεσσάρων μηνών.
Η ΣΟΒΕΛ, θυγατρική της ΣΙΔΕΝΟΡ του ομίλου Στασινόπουλου, στον Αλμυρό Μαγνησίας, έθεσε τον Μάρτιο σε διαθεσιμότητα 350 εργαζόμενους που ασχολούνται με την παραγωγή σιδήρου, σε σύνολο 420 εργαζομένων. Στο εργοστάσιο ο όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ έχει κάνει τα τελευταία χρόνια επενδύσεις 50 εκατ. ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ (17)

v@Vil

πως έβγαλες το συμπέρασμα ότι ο epanastatis79 είναι δημόσιος υπάλληλος ή μέλος του ΠΑΜΕ απορώ. Ψάλε τα σε αυτούς που λες, δικαίωμά σου και έχεις και πολλά δίκια. Η ανάπτυξη όμως πράγματι δεν ήρθε ούτε οι βιομήχανοι έχουν σκοπό να πληρώσουν με προσωπικό κόστος την κρίση, ούτε όταν έβγαζαν χρήματα πλήρωναν ανάλογα φόρους. Η αλήθεια πάντα είναι κάπου στη μέση..και το πιο βασικό, η ιδιωτική ΔΕΗ (γιατί αυτό γίνεται που αγοράζει ακριβά από ιδιώτες ρεύμα, που οι περισσότεροι είναι βιομήχανοι) είναι ακριβότερη από τη δημόσια, και για τους καταναλωτές κ για τους βιομηχάνους.

epanastatis79

ΠΡΟΣ ΜΗΤΣΤΟ, Ρε παιδιά έλεος. Γιατί όποιος μιλήσει για τους βιομήχανους και τους μεγαλοεπιχειρηματίες βαπτίζεται ΔΥ; Σταματήστε αυτήν την καραμέλα, κουραστική κατάντησε. Κάθεσαι και ακούς το άλλο το μπάχαλο, που λέει ένα σωρό μπούρδες και τις αναπαράγεις και συ. Ξεκολλάτε πια. Πάρτε το χαμπάρι. Δεν είναι εξυπνάδα να κατηγορούμε τους ΔΥ. Αποτελεί προπαγάνδα κύκλων (αυτό έγινε και στην Ιρλανδία, αν το ξέρεις που δεν νομίζω) να κατηγορείται για όλα τα στραβά ο ΔΤ. Δεν φταίνε οι πολιτικοί, ούτε εμείς που τόσα χρόνια τους ψηφίζαμε, ούτε φυσικά όλοι οι μεγαλοεπιχειρηματίες που ξεκίνησαν από την ΚΝΕ και τώρα το παίζουν φιλελεύθεροι, αλλά έμαθαν να αρμέγουν το κράτος (Κόκκαλης, Αγγελόπουλος, Γερμανός, Δασκαλόπουλος και άλλα τέτοια λαμόγια). Δεν μας φταίνε οι εφοπλ(η)στές με τις 58 φοροαπαλλαγές τους, ούτε οι μεγαλοκατασκευαστές με τους ανύπαρκτους δρόμους και τα πανάκριβα διόδια που πληρώνουμε χωρίς να έχει γίνει έργο της προκοπής. Εδώ κατέρρευσε ο δρόμος στην Τσακωνα και αντί να τους βάλουν φυλακή, τους ξαναέδωσαν λεφτά για να τον φτιάξουν ξανά και φυσικά να καταρρεύσει πάλι κάποια στιγμή. Χωρίς να έχει γίνει έργο προπληρώνουμε τα διόδια. ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ. Δεν σας φταίει η Ζίμενς, το Χρηματιστήριο, το Βατοπέδι, τα δομημένα, τα υποβρύχια, οι υπερκοστολογήσεις σε όλα, αλλά σας φταίνε μόνο οι ΔΥ. Φταίνε και αυτοί, αλλά όχι όλοι, μόνο ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ, που μπήκαν από το παράθυρο ή τους διόρισε το κόμμα και όχι αυτοί που έδωσαν εξετασεις και μπήκαν μέσω ΑΣΕΠ. Δεν σας φταίει ότι δώσαμε 205 δις (ως τώρα) στις τράπεζες για να συνεχίσουν να μας πίνουν με καλαμάκι το αίμα. Έλεος ρε παιδιά σταματήστε να βλέπετε Τρέμη, Πρετεντέρη, Κώνστα και Παπαδημητρίου. Ξυπνάτε επιτέλους και βάλτε το μυαλό σας να δουλέψει λίγο. Φαίνεται τί επίπεδο έχεις, όταν χαρακτηρίζεις τον άλλον ΛΑΜΟΓΙΟ χωρίς καν να τον ξέρεις. Αλλά μάλλον από τον πολύ Σουλειμάν έχεις χαζέψει τελείως, γιαυτό και δεν σε παρεξηγώ. ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ!!!!

Μήτστος

@ epanastatis79 Μαζί σου αγαπητέ επαναστάτη (χωρίς ατία), αλλά λησμόνησες να μας πεις, ποιοί ανέδειξαν τα επιχειρηματικά μυαλά της σύγχρονης Ελλάδας. Μήπως τα πολιτικά κόματα? Τα κυβερνώντα και αυτά της αντιπολίτευσης? Τα μεν κυβερνώντα γιατί επέτρεψαν και καλιέργησαν την "ανάπτυξη"¨επιχειρηματιών που εξυπηρετούσαν τον κρατικό κρατικισμό (βλέπε Μυτηληναίος, Κόκκαλης, Αγγελόπουλος, κλπ) και δε τα αντιπολιτευόμενα (όλα) γιατί δεν ανόρθωσαν το ανάστημά τους προτιμώντας το ξεροκόματο - μίζα - για να κρατούν το στόμα τους ερμητικά κλειστό - που τους πέταγε ο καθένας από τους προαναφερθέντες "επιχειρηματίες".  Αφήστε τα λοιπόν αυτά. Μαζί με εσάς τους βολεψάκηδες, τους δημόσιους υπαλλήλους που μπήκαν από την πίσω πόρτα, φταίμε και εμείς οι υπόλοιποι του ιδιωτικού τομέα. Φταίμε γιατί δείξαμε μεγάλη ανοχή στις βρωμιές σας. Δεν μιλήσαμε. Δεν φωνάξαμε όσο έπρεπε όταν βλέπαμε να σφαγιάζεται η πατρίδα για να κάνετε όλοι εσείς τις μικρές και μεγάλες αρπαχτές. Η λύση στο πρόβλημα δεν θα έρθει από ψηλά. Άλλωστε η ρήση το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι δεν είναι τυχαία. Οι πολιτικοί που έχουμε σήμερα, δεν θα κάνουν τίποτα, απλά γιατί δεν ξέρουν να κάνουν κάτι. Η λύση θα έρθει από χαμηλά! Θα έρθει από εμάς τους ίδιους. Εμείς (από 30-50 ετών) πρέπει να το καταλάβουμε ότι θα πονέσουμε και ότι πολλοί από εμάς θα καταστραφούμε (πολλοί έχουμε ήδη καταστραφεί) αλλά ας κάνουμε αυτό που πρέπει ώστε οι θυσίες μας να μην πάνε χαμένες. Ας αλλάξουμε. Να γίνουμε υπεύθυνοι. Να ξυπνήσουμε. Να γίνουμε δημιουργικοί. Να διδάξουμε στα παιδιά μας την ΑΛΗΘΕΙΑ. Και τέλος ας σταματήσουμε να δείχνουμε ανοχή σε λαμόγια σαν εσένα.

Κώστας

Οπως είναι γνωστό σε όλους, όλοι αυτοί οι κύριοι επιχειρηματίες τόσα χρόνια ήταν βασικοί εργολάβοι της ΔΕΗ (Βλ ΜΕΤΚΑ συμφερόντων Μυτιληναίου) ή βασίζονταν στην οικοδομική δραστηριότητα (Αγγελόπουλος, Στασινόπουλος κλπ). Τώρα που έχουν γονατίσει τα πάντα και είμαστε όλοι πριν το γκρεμό τι έρχονται να μας πουν? Δώστε μας λεφτά?. Τόσα χρόνια που έβγαζαν δισεκατομμύρια τι τα έκαναν? Πόσα λεφτά έβγαλε η ΜΕΤΚΑ από τις αποζημειώσεις του Αλιβερίου? πόσα από τα έργα της ΔΕΗ? ΔΙΣ .Πόσα έβγαλε ο Μυτιληναίος με την Αλουμίνα, την ΕΛΒΟ κλπ (ΔΙΣ) Πόσα έβγαλε ο Στασινόπουλος? (ΔΙΣ) (όταν τα σίδερα στην Ελλάδα είναι τα πιο ακριβά?). Εφόσον υπάρχει πτώση της οικοδομικής δραστηριότητας 80% τι περιμένουν να φορολογηθούμε εμείς για να τα πάρουν αυτοί και να αγοράζουν βίλες και σκάφη?

nonlinearly

Προφανώς μιλάς από οργή και όχι με λογική!!! Το ενεργειακό κόστος στην Ελλάδα είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη!!! Δεν γνωρίζεις επίσης ότι το κόστος παραγωγής 1 κιλού βαμβακερού νήματος είναι μεγαλύτερο στην Ελλάδα που παράγει το βαμβάκι μπροστά στα πόδια της από ότι στην... Γερμανία που το εισάγει από πολύ μακρυά. Κουλό ε; Αυτό αγαπητέ μου οφείλεται στο ότι ο Γερμανός βιομήχανος έχει πολύ-πολύ μικρότερο ενεργειακό κόστος!!! Το ανορθόδοξο αποτέλεσμα είναι να μην μπορούμε να ανταγωνιστούμε όχι μόνο τις φτηνές χώρες όπως είναι η Τουρκία, Ινδία, Κίνα κλπ αλλά ούτε καν τη Γερμανία που δεν έχει καμία σχέση με αυτά!!!

cia

ρε παιδια, τα πετσοκοβουμε...?

χαρά

 Το πρόβλημα δεν είναι αν είναι κανείς ΔΥ ή ΙΥ το πρόβλημα είναι ότι και ο δημόσιος τομέας είναι υπερφορτωμένος από άχρηστους αλλά και όλοι αυτοί οι βιομήχανοι έπαιρναν τις επιδοτήσεις τα πρώτα χρόνια που μπήκαμε στην τότε ΕΟΚ για δήθεν αναβάθμιση και τα πήγαιναν στα Καιμάν το είδαμε πρόσφατα και φόρους δεν πλήρωναν γιατί από το 1981 άλλαξε ο τρόπος εισαγωγής και εξαγωγής προϊόντων και και και χίλια και το θέμα είναι τι γίνεται τώρα ? Το ξέρετε ότι όλα τα εργοστάσια ζάχαρης ,καπνού ,βαμβακιού και δεν ξέρω πόσα ακόμα τα έχει καταστρέψει το κράτος για να μην ξαναλειτουργήσουν γιατί το έκαναν 10 χρόνια πριν αυτό ? για να γίνουμε όλοι ζητιάνοι και να τρώμε ο ένας τη σάρκα του άλλου να ρουφιανεύουμε ο ένας τον άλλο για να γίνουμε όλοι υποχείρια ούτε αριστερή είμαι ούτε δεξιά για αυτό μπορώ και κρίνω αλλά δυστυχώς δεν μπορώ να κάνω τίποτα άλλο από το να διώξω τα παιδιά μου από αυτή τη χώρα βαρέθηκα να παλεύω .

ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ (προδιαγραφες Συριζα)

. Στην πρώτη γραμμή διέκρινω τον Μάκη, δεν ξέρω τι δουλειά κάνει, τόσα χρονιά συνδικαλιστή τον ξέρω. Δίπλα του η ξαδέρφη μου η Μάρθα από τα 37 της συνταξιούχος, γιατί είχε κλείσει 15ετία στον Ευαγγελισμό με ανήλικο τέκνο. Μαζί της η φίλη της η Στέλλα, που 30 χρόνια τώρα έπαιρνε σύνταξη σαν άγαμη θυγατέρα. Παραδίπλα ο Στάθης, η εθελουσία από τον ΟΤΕ του είχε αποφέρει 120.000 ευρώ και τώρα αγωνιζόταν στο ψάρεμα. Μαζί και ο Κώστας 46 χρονών, πυροσβέστης, που έχει καταθέσει εδώ και ένα μήνα τα χαρτιά του για σύνταξη (είχε προλάβει να κατοχυρώσει, λέει) και περιμένει και κάποιο χοντρό εφάπαξ. Δίπλα τους ο θειος μου, δεξιός από σοι, που κατεβαίνει σε πορείες μόνο όταν ήταν το ΠΑΣΟΚ κυβέρνηση. Και από κοντά τα δυο αδέλφια: ο Στέλιος, που του είχε βάλει το κόμμα τα 2 παιδιά στο Δημόσιο, και ο Γρήγορης, που έπαιρνε τα έργα του Δήμου υπερτιμολογημένα λόγω γνωριμιών. Πίσω, στην δεύτερη σειρά, ακλουθούσε ο Γιάννης, πατέρας: εδώ και κάτι μήνες έκανε εξάσκηση του νέου νόμου περί άδειας και του πατέρα στο Δημόσιο, αγκαλιά με την γυναίκα του την Μάρω, που με τρεις γέννες είχε να πατήσει στην δουλειά της 3 χρόνια. Και από κοντά ο Μιχάλης. Εργολάβος με συνεργείο 27 ανασφάλιστους αλλοδαπούς και -3 έλληνες.. Στα δεξιά τους ο Λάκης: φοιτητής ετών 32, παρέα με τον Γιώργο, γιατρό, τον επονομαζόμενο και "ταχυδρόμο" από τα φακελάκια. Μαζί τους και ο Θόδωρος, γιατρός του ΙΚΑ, που στο ιδιωτικό του ιατρείο δεν έκοβε πότε του αποδείξεις, με τον Κυριάκο της Εφορίας, που δεν είχε δει ποτέ του παράβαση τα τελευταία 6 χρόνια...Και φυσικά δεν θα έλειπε και ο Βασίλης, λιμενικός, πρώτος ταβλαδόρος στο τελωνείο. Να και ο Μηνάς, που είχε ξεχάσει ποτέ έκοψε το τελευταίο του τιμολόγιο, μαζί με τον Ορέστη επιδοτούμενο χρόνια αγρότη, που δεν ήξερε πού ήταν τα κτήματα του.

Θανάσης

Πέστα χρυσόστομε..

mpahalakias

 Κάποια στιγμή πρέπει να μιλήσουμε για τον ΓΙΓΑΝΤΑ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Χατζηδάκη.......

cia

 @Vil, ρε ναυαγιο τελειωσες με την κομπλεξικη ρητορικη σου? εγινες και οικονομολογος τωρα και βρηκες τη λυση? εγραψες μια ολοκληρη παραγραφο για να βριζεις ρε ναυαγιο τους Δ.Υ? βρηκες ρε παπαγαλακι μια μ@λ@κια και την αναπαραγεις συνεχεια? πηγαινε τωρα σ' αυτους τους πουθεναδες που ψηφιζες και ρωτα τους μεχρι ποτε θα καθονται να τρωνε καρπαζιες, τη μια με το πολλαπλασιαστη, την αλλη με την εθνικη-eurobank, την υφεση που δεν προβλεψανε, το κουρεμα που θα μας εσωνε, την αναπτυξη που θα ερθει με τον ...κ@λο σαν τους βαζελους τους τελευταιους μηνες και ενα σωρο αλλα εγκληματα... Εισαι απο κεινους που τη μια σου φταινε οι ταξιτζηδες, μετα οι γιατροι, μετα οι δικηγοροι, οι φαρμακοποιοι, οι φορτηγατζηδες και την αλλη οι Δ.Υ, οι δικαστες, οι αγροτες και παιρνεις εργολαβια ολες τις κοινωνικες ομαδες καθημερινα βγαζοντας το κομπλεξ σου... ΛΕΣ ΚΑΙ ΦΤΑΙΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΠΟΥ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΤΟΣΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΚΑΝΕΙ, ΟΙ ΑΝΙΚΑΝΟΙ ΜΑΥΡΟΓΑΛΟΥΡΟΙ ΚΑΙ ΚΑΛΟΧΑΙΡΕΤΕΣ ΔΕΜ ΜΠΟΡΟΥΝ ΟΥΤΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΝΑ ΔΙΟΙΚΗΣΟΥΝ ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΝΣΗΜΟ ΣΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ... αντε τελειωνε κασι ασχολησου με τιποτα αλλο!!!

Vil

Απαντηση στον "epanastatis79" εσυ επαναστατη εισαι ή δημοσιος υπαλληλος ή υπαλληλος σε καποια ΔΕΚΟ .Και φυσικα αριστερο επαναστατης κουμουνιστης που σ'εχουν βολεψει οι παχουλοι μισθοι και τα επιδωματα που παίρνεις τοσα χρονια εις βαρος μας ή κανενας που σου κολαει ενσυμα το ΠΑΜΕ και τα υπολοιπα συνροφια....εσυ εισαι το λαμογιο γιατι, τεμπελη, δεν παραγεις τιποτα απολύτως,γιατι δεν ξερεις να κανεις τιποτα απολύτως,δεν εχεις ιδρώσει ποτε για το μεροκάματο και δεν ξερεις τι θα πει αβεβαιότητα εργασιας . Εσυ και οι ομοιοι σου εχετε φερει την χωρα σ'αυτο το σημειο.Εσυ και οι αληταραδες πολιτικοι που ψηφιζεις τοσα χρονια εχουν κανει την Ελλαδα την ντροπη του πλανητη....που ακομη και σημερα δεν τολμουν να πειραξουν ουτε τους επιορκους δημ. υπαλληλους ποιους?????την βρωμα της χωρας,ουτε αυτους......και εκτελούν στο βωμό των δηλοσιων κυφινων ολους τους υπολοιπους......1.350.000 ανεργοι,30% ανεργια,και ουτε ενας δημοσιος υπαλληλος μεσα σ'αυτους......θα επρεπε να ντρεπεσαι και που αναπνέεις σ'αυτη την χωρα λαμογιο και οχι να μιλας....χαραμοφαη....καρεκλοκενταυρε ........ Ξύπνα απο τον λήθαργό σου...Ανάπτυξη σε Υγιειής Οικονομία δεν γίνεται χωρίς ΓΕΩΡΓΙΑ και ΥΛΕΣ (πρωτογενή παραγωγή) και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ που πρέπει μαζί τα δύο να είναι τουλάχστιον το 50% του ΑΕΠ μιας χώρας (Στην Γερμανία η Βιομηχανία μόνο είναι 65% του ΑΕΠ της),ΞΥΠΝΑ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ .........................

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_draghi

«Μπουκάλα» έμεινε η χώρα μας, καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο περίφημο QE της ΕΚΤ, το οποίο τερματίζεται στο τέλος του έτους - Η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

8
koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

12
pier-moscovici

Αναφορικά με τον προϋπολογισμό της Ιταλίας, ο Ευρωπαίος Επίτροπος δήλωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες με την Ιταλία προχωρούν καλά αλλά μένει ακόμη δουλειά να γίνει

trapezi_christmann

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών, οι τιμές των προϊόντων στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014 - Μικρή αύξηση στην τιμή της νωπής γαλοπούλας, μείωση στο χοιρινό