Ανοίγουν όλες οι τράπεζες σήμερα το πρωί στην Κύπρο, εκτός Τρ. Κύπρου και Λαϊκής που θα ανοίξουν την Πέμπτη

Ανοίγουν όλες οι τράπεζες σήμερα το πρωί στην Κύπρο, εκτός Τρ. Κύπρου και Λαϊκής που θα ανοίξουν την Πέμπτη

Παραμένει το πλαφόν των 100 ευρώ στις συναλλαγές στις δύο τράπεζες - Χωρίς περιορισμούς οι συναλλαγές στις υπόλοιπες τράπεζες της Μεγαλονήσου





Ανοίγουν όλες οι τράπεζες σήμερα το πρωί στην Κύπρο, εκτός Τρ. Κύπρου και  Λαϊκής που θα ανοίξουν την Πέμπτη
Επαναλειτουργούν σήμερα Τρίτη όλες οι τράπεζες στην Κύπρο, δίχως περιοριστικά μετρά, εκτός από την Τράπεζα Κύπρου και την Λαϊκή, οι οποίες -κατά πάσα πιθανότητα- θα ανοίξουν την Πέμπτη. Αιτία της καθυστέρησης είναι η προσαρμογή που πρέπει να γίνει στα λογισμικά συστήματά τους, μετά την απορρόφηση της Λαϊκής από την Τράπεζα Κύπρου.

Νωρίτερα τη διαβεβαίωση ότι οι κυπριακές τράπεζες στην Κύπρο θα ανοίξουν κανονικά τηνΤρίτη έδωσε ο υπουργός Εσωτερικών της κυβέρνησης Αναστασιάδη.
Κλείσιμο

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Σωκράτης Χάσικος διαβεβαίωσε ότι οι τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά αύριο Τρίτη, αλλά με επιβεβλημένο πλαφόν στις αναλήψεις ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη μαζική εκροή καταθέσεων το αναμενόμενο bank run.

Ερωτηθείς  για το «κούρεμα» που θα επιβληθεί στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ της Τράπεζας Κύπρου, ο κ. Χάσικος ανέφερε ότι πιθανότατα θα είναι της τάξης του 30%, ποσοστό το οποίο ανέφερε και ο υπουργός Παιδείας της Κύπρου, Κυριάκος Κενεβέζος.

Στην Ελλάδα θα λειτουργήσουν κανονικά την Τρίτη τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών που μεταβιβάζονται στον όμιλο Πειραιώς. Οι διαπραγματεύσεις του επιτελείου της Τράπεζας Πειραιώς, που βρίσκονται από το Σάββατο στην Κύπρο, με τις κυπριακές αρχές έχουν ολοκληρωθεί και άμεσα θα υπογραφεί η τελική συμφωνία.

Να σημειωθεί πως ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Τραπεζικών Υπαλλήλων Κύπρου, Λοΐζος Χατζηκωστής, ανέφερε πως μόλις δοθεί το πράσινο φως από την Κεντρική Τράπεζα, όλοι οι τραπεζικοί υπάλληλοι θα πάνε στις δουλειές τους και θα ανοίξουν τις τράπεζες.

Τι ισχύει με το πλαφόν στις αναλήψεις

Την ίδια ώρα, δε θα υπάρχουν περιορισμοί στις συναλλαγές με τις τράπεζες στην Κύπρο, εκτός Λαϊκής και Κύπρου, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ). Διαβάστε περισσότερα από το newmoney.gr εδώ

Θυμίζουμε πως μέχρι την Παρασκευή 22 Μαρτίου το ημερήσιο όριο αναλήψεων μετρητών από τις κυπριακές τράπεζες ήταν 500 ευρώ.

Από την Παρασκευή, λόγω έλλειψης ρευστότητας, το όριο αναλήψεων κατέβηκε στα 260 ευρώ την ημέρα για όλες τις τράπεζες.

Περίπου στις 19.00 το απόγευμα της Κυριακής, την ώρα δηλαδή που ξεκινούσε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, έγινε γνωστό ότι το ημερήσιο όριο αναλήψεων από τα ATM της κεντρικής τράπεζας Κύπρου περιορίστηκε στα 100 ευρώ. Όσον αφορά στην Λαϊκή τράπεζα το νέο μέτρο άρχισε να εφαρμόζεται στη μία το μεσημέρι της Κυριακής 24 Μαρτίου.

Να σημειωθεί πως εβδομαδιαίο όριο ανάληψης χρημάτων ανά καταθέτη από τα γκισέ των τραπεζών ετοιμάζεται να θέσει η κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο των περιοριστικών μέτρων που θα ληφθούν για να αποφευχθεί η κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού συστήματος με το που θα ανοίξουν οι τράπεζες. Σε περίπτωση που ο ο καταθέτης δεν ξοδέψει όλο το ποσό αυτό, το υπόλοιπο που θα περισσέψει θα μπορεί να προστεθεί στις αναλήψεις του δικαιούχου για την επόμενη εβδομάδα. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ακόμη πιο θα είναι το ύψος του ποσού αυτού.

Επίσης θα απαγορευτούν όλες οι μετακινήσεις χρημάτων προς το εξωτερικό και θα συγκροτηθεί ειδική επιτροπή που θα εξετάζει τα όποια αιτήματα και θα δίνει εξουσιοδότηση. Τα ειδικά αυτά μέτρα εκτιμάται ότι έχουν ισχύ από 3 έως 6 μήνες.

Κούρεμα 30% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ προβλέπουν Χάσικος και Στυλιανίδης
Πάντως ο κ. Χάσικος, χαρακτήρισε «λάθος» το «όχι» της κυπριακής Βουλής την περασμένη Τρίτη στην αρχική συμφωνία του Eurogroup.

Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου, Χρ.Στυλιανίδης, είπε πως το ακριβές ποσοστό δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο αλλά εκτίμησε ότι το «κούρεμα» στις ανασφάλιστες καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ θα είναι κάτω από το 30%.

Σε δηλώσεις του στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ το πρωί της Δευτέρας, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι το «κούρεμα» στην Τράπεζα Κύπρου θα ξεκαθαριστεί σήμερα ή αύριο μέσω τεχνικών διαδικασιών.

«Κάνω εκτίμηση πως το ποσό του κουρέματος στις καταθέσεις της Τράπεζας Κύπρου πέραν των 100.000 ευρώ θα είναι γύρω στο 30% ή και κάτω από αυτό το όριο. Είναι πολλά τα δεδομένα που θα ληφθούν υπόψη» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις πολύ σκληρές διαπραγματεύσεις του Eurogroup, υποστηρίζοντας πως το σημαντικό είναι πως υπήρξε συμφωνία, η οποία όπως είπε «δίνει τη δυνατότητα επανεκκίνησης της οικονομίας και βάζει τις βάσεις για να κάνουμε νέα αρχή».

«Η Κύπρος έκλεισε μια περίοδο αβεβαιότητας και ανασφάλειας στην οικονομία. Απέφυγε την άτακτη χρεοκοπία, που θα σήμαινε την έξοδο από την ευρωζώνη με καταστροφικές συνέπειες» επεσήμανε ο κ.Στυλιανίδης, υπογραμμίζοντας πως σε περίπτωση μη επίτευξης συμφωνίας η Κύπρος θα γινόταν πράγματι Αργεντινή.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη Λαϊκή Τράπεζα, η οποία θα χωριστεί σε καλή και κακή τράπεζα.

«Η καλή τράπεζα θα απορροφηθεί από την Τράπεζα Κύπρου. Στην πορεία θα εξετάσουμε πως θα αναπτυχθεί η σχέση της Τράπεζας Κύπρου με την απορρόφηση της καλής Λαϊκής. Για τεχνικά ζητήματα θα πρέπει να έχουν λόγο και τα Δ.Σ. των τραπεζών» είπε ο  κυβερνητικός εκπρόσωπος της Κύπρου προσθέτοντας ότι στο αρχικό στάδιο θα πρέπει να παγώσει το ζήτημα του ELA και ότι όλες οι τεχνικές λεπτομέρειες θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν σύντομα.

Όσον αφορά στις τραπεζικές εργασίες των κυπριακών οργανισμών στην Ελλάδα ο Χρήστος Στυλιανίδης είπε πως είναι κοντά μια συμφωνία.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης