Στάση αγορών από τα νοικοκυριά
Σε … στάση αγορών προχωρούν τα νοικοκυριά λόγω της κρίσης και, λόγω της δραματικής επιδείνωσης των βασικών αναπτυξιακών μεγεθών της Οικονομίας, μοιάζουν αναπόφευκτα πλέον τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία,, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε τελικώς στο 2,9% το 2008, αντί για 3% που ήταν η προ ημερών εκτίμηση και 4% πέρυσι. Καθίσταται έτσι ακόμα δυσκολότερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις Βρυξέλες ότι έχει αξ
Σε … στάση αγορών προχωρούν τα νοικοκυριά λόγω της κρίσης και, λόγω της δραματικής επιδείνωσης των βασικών αναπτυξιακών μεγεθών της Οικονομίας, μοιάζουν αναπόφευκτα πλέον τα πρόσθετα μέτρα της κυβέρνησης. Σύμφωνα με την Στατιστική Υπηρεσία,, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε τελικώς στο 2,9% το 2008, αντί για 3% που ήταν η προ ημερών εκτίμηση και 4% πέρυσι. Καθίσταται έτσι ακόμα δυσκολότερη η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει τις Βρυξέλες ότι έχει αξιόπιστο σχέδιο.
Προσωρινά στοιχεία της ΕΣΥΕ δείχνουν ότι το τελευταίο τρίμηνο του έτους ο ρυθμός ανάπτυξης σημείωσε άνοδο της τάξης του 2,4%. Ωστόσο η κατανάλωση των νοικοκυριών σημείωσε οριακή αύξηση, μόλις 0,9%, έναντι αυξήσεων 3,2% τα δύο πρώτα τρίμηνα και 1,6% στο τρίτο.
Και τα νούμερα αυτά προφανώς επιβεβαιώνουν τα δείγματα ερευνών (λ.χ. Συγκυρία του ΙΟΒΕ) που έχουν προηγηθεί και τα οποία καταγράφουν το ότι οι προσδοκίες των Ελλήνων καταναλωτών για τα οικονομικά τους είναι στο χαμηλότερα ιστορικά επίπεδο
Αντίστοιχα και οι επενδύσεις σημείωσαν στη διάρκεια του έτους μείωση 11,4%, έναντι αυξήσεως 5% το 2007. Στο δ΄τρίμηνο του 2008 πάντως καταγράφεται μείωση μόλις 5,3%, έναντι μειώσεων 10% στο πρώτο τρίμηνο, 14% στο δεύτερο και 16,4% στο τρίτο.
Μεγάλη μείωση σημείωσαν και οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, κατά 4,4% το 2008. Οι εξαγωγές αυξήθηκαν μεν 2,3%, αλλά στο δ΄τρίμηνο σημείωσαν μείωση 1,6%, έναντι αυξήσεων 7,5%, 2,4% και 0,8% στα πρώτα τρία τρίμηνα.
Σε μια προσπάθεια να στηρίξει την πραγματική οικονομία, το υπουργείο Οικονομίας διέθεσε στις τράπεζες το 1/3 από το πακέτο των 28 δισ. ευρώ
Συγκεκριμένα, από τα 28 δισ. ευρώ οι τράπεζες έχουν λάβει μέχρι σήμερα το ποσό των 9,2 δισ.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομίας το δημόσιο έχει διαθέσει μέχρι σήμερα ρευστότητας 4,4 δισ. ευρώ μέσω έκδοσης ομολόγων, ενώ συνολικά οι τράπεζες έχουν λάβει και 1 δισ. ευρώ μέσα από το δεύτερο μέτρο της «παροχής εγγύησης του δημοσίου για διατραπεζικό δανεισμό». Επίσης, από το πρώτο μέτρο που αφορά τη διάθεση προνομιούχων μετοχών από τις τράπεζες έχουν εγκριθεί αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3,7 δισ. ευρώ.
Την Τετάρτη συνεδρίασε για πρώτη φορά και το Συμβούλιο των Επιτρόπων που έχουν τοποθετηθεί από το δημόσιο στις τράπεζες.
Κατά τη συνεδρίαση ο υπουργός Οικονομίας επεσήμανε προς τους εκπροσώπους του Ελληνικού Δημοσίου ότι πρέπει, όπως προβλέπει ο νόμος 3723/2008, να ελέγχουν πώς χρησιμοποιούν οι τράπεζες τη ρευστότητα που δημιουργείται με βάση το Σχέδιο. Στόχος είναι να διασφαλισθεί ότι όλη η ρευστότητα που δημιουργείται θα κατευθυνθεί για τη χρηματοδότηση με χαμηλό κόστος των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών, προς όφελος τελικά της οικονομίας και όλων των πολιτών. Και αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και τα στεγαστικά δάνεια, όπου πρέπει να κατευθυνθεί το προϊόν της ρευστοποίησης τίτλων του ελληνικού Δημοσίου ύψους έως 8 δισ. ευρώ, με βάση το σχετικό σκέλος του Σχεδίου.
Επισημάνθηκε ακόμη ότι πρέπει οι εκπρόσωποι να ελέγχουν την πολιτική διανομής μερισμάτων και την πολιτική παροχών των πιστωτικών ιδρυμάτων, ώστε να αποφευχθούν συμπεριφορές που θα έθεταν σε κίνδυνο τη ρευστότητα των τραπεζών εις βάρος της οικονομίας. Όπως είναι γνωστό, με διάταξη που έχει κατατεθεί και συζητείται στη Βουλή, δεν επιτρέπεται στις τράπεζες να μοιράζουν μέρισμα σε μετρητά παρά μόνο σε μετοχές και σε ποσοστό μέχρι το 35% των κερδών τους. Επίσης, έχει τεθεί όριο όσον αφορά τις αποδοχές των ανώτατων στελεχών των τραπεζών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβαίνουν τις αποδοχές του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, ενώ καταργούνται οι κάθε φύσης πρόσθετες αμοιβές τους (μπόνους) για όσο διάστημα οι τράπεζες κάνουν χρήση του νόμου για τη ρευστότητα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr