Η πιο εφιαλτική ημέρα στη Wall
Μια ημέρα που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν ευτυχώς τελείωσε. Και τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με απόλυτη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τις τελικές επιδόσεις των βασικών δεικτών οι οποίοι ενδοσυνεδριακά έσπαγαν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας προλάβει να «επιστρέψουν» σε επίπεδα του 2000 και μετέπειτα του 2002!
Η Wall Street βρέθηκε σήμερα στη δίνη κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Μόνο που και οι ίδιοι που αρχικώ
Μια ημέρα που όλοι θα ήθελαν να ξεχάσουν ευτυχώς τελείωσε. Και τελείωσε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με απόλυτη επιτυχία αν αναλογιστεί κανείς τις τελικές επιδόσεις των βασικών δεικτών οι οποίοι ενδοσυνεδριακά έσπαγαν το ένα αρνητικό ρεκόρ μετά το άλλο, έχοντας προλάβει να «επιστρέψουν» σε επίπεδα του 2000 και μετέπειτα του 2002!
Η Wall Street βρέθηκε σήμερα στη δίνη κερδοσκοπικών παιχνιδιών. Μόνο που και οι ίδιοι που αρχικώς «έπαιξαν» με τις πιθανότητες της αγοράς δεν είχαν συνυπολογίσει το πόσο τρωτή είναι αυτή την εποχή η ψυχολογία του επενδυτικού κοινού. Τόσο ευάλωτη ώστε να στέλνει μεμιάς τους δείκτες πίσω χρόνια ολόκληρα και μεμονωμένες μετοχές «πίσω» ολόκληρες δεκαετίες!
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον λογικό είναι να πληθαίνουν και τα καταστροφολογικά σενάρια, τα οποία παίρνουν τροφή από τις αρνητικές επιδόσεις των μετοχών και καταλήγουν σε φαύλο κύκλο. Σήμερα ήταν η σειρά του τραπεζικού κλάδου να πρωταγωνιστήσει αρνητικά με τις μετοχές της Citigroup και δευτερευόντως της Bank of America να υποχωρούν με τέτοιους καταιγιστικούς ρυθμούς ώστε ενδοσυνεδριακά να αποτιμώνται στα επίπεδα του 1986 και του 1991 αντιστοίχως.
Είναι όμως τόσο σοβαρά πλέον τα προβλήματα ρευστότητας των συγκεκριμένων τραπεζών ώστε να ξεκινήσει – μεσούσης της συνεδρίασης – μια … συζήτηση μεταξύ του Γερουσιαστή Christopher Dodd και του ίδιου του Λευκού Οίκου για το κατά πόσον θα έπρεπε να προκριθεί άμεσα η λύση της κρατικοποίησης των τραπεζών αυτών (και ίσως σε δεύτερο χρόνο των JPMorgan και Morgan Stanley) προκειμένου να διασφαλιστεί η συνέχειά τους! Ο κύριος Dodd έκανε λόγο ακόμα και για μια «περιορισμένης χρονικής διάρκειας» εθνικοποίηση των τραπεζών, την ώρα που για παράδειγμα η μετοχή της Citi διαπραγματευόταν σε τιμή κάτω κι από τα 2 δολάρια! Ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα όμως ξεκαθάρισε πως ο πρόεδρος είναι υπέρ του ιδιωτικού τραπεζικού τομέα …
Κι αν για τις τράπεζες το πρόβλημα είναι σοβαρό, για την General Motors είναι πιεστικό όσο ποτέ: την ώρα που οι θυγατρικές της πάλαι ποτέ μεγαλύτερης αυτοκινητοβιομηχανίας του κόσμου παλεύουν να σωθούν (ήδη η Saab υπέβαλλε αίτηση προστασίας από τους πιστωτές της) η μητρική υποχωρεί χωρίς αύριο. Μία ώρα πριν την λήξη της συνεδρίασης η κεφαλαιοποίηση του κολοσσού από το Ντιτρόιτ είχε πέσει κάτω από το 1 δις δολάρια. Όσο έκανε δηλαδή η εταιρία το 1971…
Αυτά τα δεδομένα ήταν αρκετά για να συνθέσουν μια από τις εφιαλτικότερες συνεδριάσεις της Wall τις τελευταίες εβδομάδες. Και να φανταστεί κανείς πως η ημέρα είχε ξεκινήσει με καλούς οιωνούς, τουλάχιστον σε επίπεδο μακροοικονομικών ειδήσεων, αφού – απρόσμενα για τους περισσότερους – είχε ανακοινωθεί ο πληθωρισμός Ιανουαρίου ανεξήγητα (!) αυξημένος κατά 0,3%, με τους αναλυτές να προβλέπουν νέα μείωσή του κατά 0,1%.
Έτσι το κλείσιμο των δεικτών σε χαμηλότερα επίπεδα μπορεί τελικώς να θεωρηθεί έως και σχετικά … ικανοποιητικό, εάν αναλογιστεί κανείς πως ενδοσυνεδριακά τα ποσοστά της πτώσης τους είχαν αγγίξει και το 4%. Συνεπώς το κλείσιμο του Dow Jones στις 7.365,67 μονάδες και στο -1,34% και του S&P στο -1,14% είναι απλώς το μη χείρον. Ενώ τα νέα στο Nasdaq ήταν σαφώς καλύτερα με τον δείκτη να υποχωρεί μόνον κατά 0,11%.
Την ίδια ώρα στην Ευρώπη, ο δείκτης Stoxx 600 σημείωνε νέα πτώση άνω των 3,5 μονάδων, γεγονός που σημαίνει πως σε διάστημα 5 εβδομάδων έχει απολέσει πάνω από το 50% της αξίας του. Οπότε κάθε άλλη κουβέντα περιττεύει …
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 κατέγραψε απώλειες της τάξης του 3,22%, στη Φρανκφούρτη ο DAX «σφαγιάστηκε» κατά 4,76% και στο Παρίσι ο CAC 40 σημείωσε πτώση της τάξης του 4,25%.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr