Η πολιτική κρίση στην Ιταλία απειλεί και την Ισπανία, λέει ο υπ. Οικονομικών της χώρας

Η πολιτική κρίση στην Ιταλία απειλεί και την Ισπανία, λέει ο υπ. Οικονομικών της χώρας

Η Ισπανία θα υποστεί αρνητικές συνέπειες από την μετάδοση της πολιτικής κρίσης και η κυβέρνηση στην Μαδρίτη συνεχίζει να μελετά τις ανάγκες για εξωτερική βοήθεια, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σήμερα.

 Η πολιτική κρίση στην Ιταλία απειλεί και την Ισπανία, λέει ο υπ. Οικονομικών της χώρας
Η Ισπανία θα υποστεί αρνητικές συνέπειες από την μετάδοση της πολιτικής κρίσης και η κυβέρνηση στην Μαδρίτη συνεχίζει να μελετά τις ανάγκες για εξωτερική βοήθεια, δήλωσε ο Ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σήμερα.
 
Το σπρεντ --η διαφορά απόδοσης των ισπανικών δεκαετών ομολόγων από τα αντίστοιχα δεκαετή γερμανικά ομόλογα αναφοράς-- ανέβηκε στις 436 μονάδες βάσης αφού ο Ιταλός πρωθυπουργός Μάριο Μόντι ανακοίνωσε ότι πρόκειται να παραιτηθεί μετά την ψήφιση του προϋπολογισμού του 2013, ώστε να διεξαχθούν πρόωρες εκλογές. Το ισπανικό σπρεντ αυξήθηκε 20 μονάδες βάσης από την Παρασκευή, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται κάτω από το υψηλό των 650 μονάδων βάσης στο οποίο είχε φθάσει τον Ιούλιο.
 
«Κάθε φορά που υπάρχουν αμφιβολίες. . . για παράδειγμα σήμερα στην περίπτωση της Ιταλίας, όταν υπάρχουν αβεβαιότητες για την πολιτική σταθερότητα μιας χώρας όπως η Ιταλία, αυτό μας επηρεάζει άμεσα», είπε ο Ντε Γκίντος σε μια συνέντευξή του στην ισπανική δημόσια ραδιοφωνία.
 
Τα τελευταία δύο χρόνια η Ισπανία και η Ιταλία αλληλοεπικρίθηκαν για το ότι η οικονομική και κοινωνική κατάσταση στη μία έσερνε την άλλη στην κρίση χρέους της ευρωζώνης, αλλά οι ηγέτες των δύο κρατών παράλληλα συνεργάστηκαν για να πιέσουν τη Γερμανία να ταχθεί υπέρ λύσεων για την κρίση, όπως η οικοδόμηση μιας τραπεζικής ένωσης στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 
Ερωτηθείς για ένα πιθανό αίτημα της Ισπανίας να υπάρξει παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στην αγορά ομολόγων, ο Ντε Γκίντος απάντησε: «Είναι ένα εργαλείο που η ισπανική κυβέρνηση εξετάζει και θα λάβουμε την απόφαση που είναι καλύτερη για την Ισπανία».
Κλείσιμο
 
Για να παρέμβει η ΕΚΤ, η Μαδρίτη θα πρέπει να ζητήσει επίσημα βοήθεια από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ΕΜΣ). Αναλυτές ωστόσο δεν αναμένουν παρά μόνο περιορισμένες συνέπειες βραχυπρόθεσμα για την Ισπανία από την πολιτική αστάθεια στην Ιταλία.
 
«Ο κίνδυνος είναι πολύ περιορισμένος λόγω του προγράμματος αγοράς ομολόγων (που έχει ανακοινώσει η διοίκηση) της ΕΚΤ. Δεν πρόκειται να δούμε τα επιτόκια να αυξάνονται αλματωδώς, όπως πριν από το καλοκαίρι, αλλά προφανώς θα υπάρξουν κάποιες εντάσεις που θα οδηγήσουν ίσως στο να υπάρξει χαμηλότερη ζήτηση στις επόμενες δημοπρατήσεις ομολόγων», σχολίασε ο Χοσέ Λουίς Μαρτίνεθ, οικονομολόγος της Citigroup.
 
Το υπουργείο Οικονομικών της Ισπανίας πρόκειται να διαθέσει ομόλογα διάρκειας 28 ετών την Πέμπτη, για πρώτη φορά τόσο μακροπρόθεσμα τα τελευταία δύο χρόνια.
 
Οι δηλώσεις του Ντε Γκίντος έγιναν αφού η εφημερίδα της κεντροαριστεράς El País, η οποία έχει τη μεγαλύτερη κυκλοφορία στη χώρα, απαίτησε από την κυβέρνηση να ζητήσει μια συμφωνία 'διάσωσης' από την ΕΕ για να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση.
 
«Η αναβολή του αιτήματος για μια παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ισοδυναμεί με την καταδίκη της οικονομίας σε παρατεταμένη ύφεση που θα μετατραπεί δραματικά σε μια μεγάλη αύξηση της ανεργίας», έγραψε η εφημερίδα σε πρωτοσέλιδο σχόλιο της σύνταξής της σήμερα.
 
Η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι, που κάλυψε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το 2012 αντλώντας κεφάλαια από τις αγορές, έχει αποφύγει να ζητήσει την παρέμβαση της ΕΚΤ παρότι οι αποδόσεις των ισπανικών ομολόγων παραμένουν υψηλές κι η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με ακόμη μια χρονιά δίχως οικονομική ανάπτυξη.
 
Τα ισπανικά επιτόκια αυξήθηκαν στο 5,63% ή 14 μονάδες βάσης.
 
«Εάν τα ασφάλιστρα κινδύνου (σ.σ. τα ψηλά επιτόκια) δεν μειωθούν κατεπειγόντως. . . η δυσπιστία των επενδυτών προς την Ισπανία θα παραμείνει και η έξοδος από την ύφεση θα είναι αβέβαιη και καθυστερημένη, ίσως μετά το 2014», έγραψε η εφημερίδα.
 
Πάντως ο Ντε Γκίντος είπε πως βλέπει κάποιες αισιόδοξες ενδείξεις όσον αφορά την ισπανική οικονομία, όπως το ότι θα συρρικνωθεί κατά 1,3-1,4% το 2012 αντί του 1,7% που προβλεπόταν ως τώρα.
 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης