ΔΝΤ - ευρωζώνη «τσακώνονται» για το ελληνικό χρέος, λέει το Dow Jones

Οι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη στα «μαχαίρια» για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας...

Οι πιστωτές της Ελλάδας βρίσκονται ακόμη «στα μαχαίρια» για το πώς θα αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους της χώρας, με το ΔΝΤ να απειλεί να σταματήσει τη χρηματοδότηση εάν η ευρωζώνη δεν αποδεχθεί αναδιάρθρωση του χρέους, ύψους αρκετών δεκάδων δισ. ευρώ, ώστε να επανέλθει το χρέος της χώρας σε βιώσιμο επίπεδο, αναφέρει το πρακτορείο Dow Jones Newswires επικαλούμενο πηγές με γνώση της υπόθεσης.

Η Ελλάδα αναμένεται να βρεθεί εκ νέου μεταξύ των κυρίαρχων ζητημάτων στην ατζέντα της ετήσιας συνάντησης του ΔΝΤ στο Τόκιο, καθώς σύντομα θα τελειώσουν τα ταμειακά διαθέσιμα της Αθήνας και οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης ανησυχούν για τις πολιτικές επιπτώσεις από μια ενδεχόμενη διαγραφή του χρέους του ελληνικού χρέους των 50 δισ. ευρώ που κατέχουν.

«Δεν υπάρχει ακόμη σύγκλιση μεταξύ των πιστωτών. Τη στιγμή που γίνεται ιδιαίτερα προφανές ότι το ελληνικό χρέος έχει εκτροχιαστεί, κανείς δεν θέλει να αποδεχτεί μια διαγραφή του χρέους», αναφέρει πηγή του πρακτορείου.

Μια δεύτερη πηγή επισημαίνει ότι η ανησυχία εντός του ΔΝΤ είναι ότι το χρέος ως ποσοστό επί του ΑΕΠ θα είναι κοντά στο 150%, περίπου 30% περισσότερο από την ισχύουσα ανάλυση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Και χωρίς ένα haircut ή ένα άλλο πακέτο διάσωσης ή και τα δύο, το ελληνικό πρόγραμμα δεν οδηγεί πουθενά.

Πηγές του Dow Jones Newswires αναφέρουν ότι χώρες όπως η Γερμανία, θα ήταν πρόθυμες να αποδεχθούν ένα ελληνικό αίτημα για διετή παράταση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι. Χθες μάλιστα ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας, δήλωσε πως οι επίσημοι πιστωτές είναι έτοιμοι να δώσουν στην Ελλάδα τη διετή παράταση με εκτιμώμενο κόστος 12 δισ. ευρώ, το οποίο μπορεί να καλυφθεί από την Ελλάδα.

Αλλά το ΔΝΤ εκτιμά ότι το κόστος θα είναι μεταξύ 16-20 δισ. ευρώ, το οποίο θα πρέπει με κάποιο τρόπο να εξασφαλίσει η ευρωζώνη, καθώς η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να ανταπεξέλθει σε τέτοιο ποσό.

«Οι Ευρωπαίοι θέλουν περισσότερο χρόνο ώστε να προσπαθήσουν να έλθουν σε συμβιβασμό με το ΔΝΤ για τη νέα ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, μέχρι να γίνει ξεκάθαρο τι θα γίνει με την Ισπανία και την Ιταλία. Στην καλύτερη περίπτωση, η Γερμανία θέλει να αναβάλει οποιαδήποτε ενέργεια που περιλαμβάνει νέα κεφάλαια προς την Αθήνα ή ένα haircut, μέχρι τις εκλογές του επομένου έτους. Το πρόβλημα είναι ότι η Ελλάδα δεν έχει την πολυτέλεια του χρόνου», αναφέρει η πηγή του πρακτορείου.

Πηγή capital.gr

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr