Πώς η Goldman Sachs έφερε πάλι την Ελλάδα στα «ραντάρ» των ξένων

Πώς η Goldman Sachs έφερε πάλι την Ελλάδα στα «ραντάρ» των ξένων

Δύο «κηδείες», ένας «γάμος», μία υποβάθμιση και ακολουθεί …… άνοδος ;

Πώς η Goldman Sachs έφερε πάλι την Ελλάδα στα «ραντάρ» των ξένων
«Δυο κηδείες», «ένα γάμο» και μια υποβάθμιση έχει μπροστά της η Οδός Αθηνών , αν παραφράσουμε την γνωστή κινηματογραφική ταινία. Μετά τις «κηδείες» και το «γάμο», όμως, ίσως προηγηθεί πιθανότατα, μια άνοδος στην αγορά , ειδικά αν στο τέλος του 2012, ο προϋπολογισμός εκτελεστεί κανονικά και το έλλειμμα έχει μηδενιστεί ή έχει γυρίσει σε πλεόνασμα.

Όλα τα παραπάνω βεβαίως, προϋποθέτουν μια μίνιμουμ κοινωνική συμφωνία- δίχως εντάσεις μπορούν να προκύψουν το φθινόπωρο αν η κυβέρνηση περικόψει συντάξεις που ξεκινούν από τα 700 ευρώ.   

Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. Στις 11 Ιουλίου, η Goldman Sachs κυκλοφόρησε μια έκθεση με την οποία υποστήριζε ότι η εσωτερική υποτίμηση στην Ελλάδα έχει προχωρήσει, ότι το ελληνικό εμπορικό έλλειμμα έχει συρρικνωθεί, ενώ το εργατικό κόστος έχει μειωθεί κατά 30% σε σχέση με το μέσο ευρωπαϊκό όρο.

Σύμφωνα με Έλληνες διαχειριστές, η έκθεση της Goldman έφερε την Ελλάδα πάλι στα ραντάρ των ξένων επενδυτών, παρόλο που πολλοί δεν ήθελαν να ακούσουν οτιδήποτε αφορά την Ελλάδα.

Το ενδιαφέρον από τους ξένους αυξήθηκε μετά την δημοσιοποίηση της έκθεσης. Όλα τα παραπάνω συμβαίνουν, ενόσω ο δείκτης έχει κολλήσει στις 600 μονάδες και δεν μπορεί με τα λιγοστά εγχώρια κεφάλαια να ξεπεράσει τις 700 μονάδες.   
Κλείσιμο
Ποιες είναι οι «κηδείες» τώρα ; Οι «κηδείες», δηλαδή τα αρνητικά γεγονότα για τον Γενικό Δείκτη του χρηματιστηρίου είναι α) τα άσχημα οικονομικά αποτελέσματα εξαμήνου – αλλά και του 9μηνου.

Οι ελληνικές εταιρείες – πλην μονοπωλίων όπως ο ΟΤΕ – πιέζονται χρηματοοικονομικά και θα πιεστούν περισσότερο, όσο πέφτει η ζήτηση  (Ελλάδα και Ευρώπη) και βαθαίνει η ύφεση.

Δεύτερο αρνητικό στοιχείο για τον Δείκτη ( «κηδεία» ) είναι η αναμενόμενη ανεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι τελευταίες χρειάζονται νέα κεφάλαια από τους επενδυτές κι αυτό , όπως είναι φυσικό, θα πιέσει τον Γενικό Δείκτη για αρκετό διάστημα.

Και τα δυο αρνητικά στοιχεία ενδέχεται να πιέσουν τον Δείκτη, εκτός κι αν συμβεί άλλη θεαματική εξέλιξη.  

Ο «γάμος»
Μετά τις «κηδείες», ακολουθεί ένας «γάμος» μεταξύ τραπεζών καθώς 3 τράπεζες ( Εθνική, Alpha, Εurobank) διεκδικούν την Εμπορική Τράπεζα. Η συνένωση- με ορισμένους τρόπους- μπορεί να απαιτήσει και λιγότερα κεφάλαια, εξέλιξη που σημαίνει ότι ελαφραίνει και το βάρος των 50 δισ. ευρώ.
Έτσι, ο επικείμενος «γάμος» δύναται να έχει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα καθώς οι τράπεζες που θα μείνουν χωρίς «ζευγάρι», ήδη έχουν εξετάσει τις επόμενες συνενώσεις και δεν θα μείνουν άπραγοι, όταν μια εκ των τριών αποκτήσει την Εμπορική

Το «πάρτι»
Με δεδομένα την καλή μακροοικονομική εικόνα της Ελλάδας που εμφανίζει η Goldman Sachs, αλλά και το γεγονός  μιας σίγουρης σχεδόν υποβάθμισης του χρηματιστηρίου από τον Οίκο FTSE μέχρι τις 20 Σεπτεμβρίου,  τότε στην Αθήνα,  μπορεί να δούμε  μια σημαντική ροή κεφαλαίων.

Όταν η αγορά υποβαθμιστεί από ανεπτυγμένη “developed” σε advanced emerging αναδυόμενη αυτό σημαίνει την φυγή μακροπρόθεσμων κεφαλαίων, με αποτέλεσμα σημαντικές πιέσεις λίγο πριν και μετά το γεγονός της υποβάθμισης.

Τα κεφάλαια αυτά αντικαθίστανται σχεδόν αμέσως από τα περίφημα Hedge funds που θα αναλάβουν το ρίσκο της χώρας με αντάλλαγμα να εμφανίσουν απόδοση 3 ή 4  φόρες στα κεφάλαια τους.                     

        
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Δείτε Επίσης