Λιγότερο αέριο και στην Ελλάδα
Το χθεσινό κάλεσμα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom κ. Alexander Medvedef (φωτό) προς την Βουλγαρία προκειμένου οι γείτονες να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς πλέον λαμβάνουν λιγότερες ποσότητες από την Ουκρανία, άνοιξε με … ανεπίσημο τρόπο το ζήτημα της ροής μειωμένων ποσοτήτων προς την Βαλκανική.
Και, πραγματικά, οι γείτονες, σύμφωνα με
Το χθεσινό κάλεσμα του αναπληρωτή διευθύνοντος συμβούλου της Gazprom κ. Alexander Medvedef (φωτό) προς την Βουλγαρία προκειμένου οι γείτονες να ενεργοποιήσουν τα δικαιώματα που απορρέουν από την σύμβαση προμήθειας φυσικού αερίου, καθώς πλέον λαμβάνουν λιγότερες ποσότητες από την Ουκρανία, άνοιξε με … ανεπίσημο τρόπο το ζήτημα της ροής μειωμένων ποσοτήτων προς την Βαλκανική.
Και, πραγματικά, οι γείτονες, σύμφωνα με τον Dimitar Gogov, διευθυντή της Bulgaragaz λαμβάνουν επισήμως μικρότερες ποσότητες φυσικού αερίου από την Ρωσία μέσω Ουκρανίας. Ο ίδιος τόνισε ότι αυτήν την στιγμή η κατανάλωση στην γειτονική χώρα φτάνει τα 10 με 11 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου ημερησίως και αν η ροή από Ρωσία, η οποία προμηθεύει το 90% του καυσίμου που καταναλώνουν ι Βούλγαροι, μειωθεί στα 6 με 6,5 εκατομμύρια κυβικά, θα υπάρξουν περικοπές.
Ο κ.Gogov δεν ανέφερε το ακριβές ποσοστό της μείωσης, αλλά πρόσθεσε πως έχει επηρεασθεί η μεταφορά ρωσικού αερίου μέσω της χώρας του προς την Τουρκία, την Πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της Μακεδονίας και την Ελλάδα.
Ιδού, λοιπόν, και η ελληνική εμπλοκή στην ρωσοουκρανική διένεξη, έστω και αν τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα αυτή δεν συνεπάγεται κάποιο πρόβλημα για τους εγχώριους καταναλωτές.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Δημόσια Επιχείρηση Αερίου (ΔΕΠΑ) ειδοποιήθηκε ότι σήμερα Δευτέρα η χώρα μας θα λάβει περί τα 2 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου λιγότερα σε σχέση με τα προγραμματισμένα, χωρίς να υπάρχει διευκρίνιση για το τι μέλλει γενέσθαι κατά τις επόμενες ημέρες.
Πηγές της ΔΕΠΑ αναφέρουν στο protothema.gr ότι η ζήτηση για την Δευτέρα αναμένεται κοντά στα 9 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η οποία υπερκαλύπτεται από τα περίπου 4 εκατομμύρια που θα πάρουμε από την Βουλγαρία, από άλλα τόσα που μπορούν να δοθούν από τον σταθμό Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (LNG) της Ρεβυθούσας στα Μέγαρα καθώς και από τα περίπου 2 εκατομμύρια που λαμβάνουμε από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Τουρκίας.
«Δεν υπάρχει άμεσο πρόβλημα», τονίζεται χαρακτηριστικά και προς επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που μεταδώσαμε την Παρασκευή αναφέρεται ότι «ακόμη κι αν διακοπτόταν τελείως η ροή αερίου προς την χώρα μας, θα έπρεπε να περάσουν περί τις δύο εβδομάδες για να απαιτηθούν περικοπές σε κάποιους βιομηχανικούς καταναλωτές».
Επιπρόσθετα, οι Ρώσοι φέρονται έτοιμοι να ενισχύσουν την ροή αερίου προς τα Βαλκάνια και μέσω άλλων δρόμων, όπως ο υποθαλάσσιος αγωγός Blue Stream που μέσω της Μαύρης Θάλασσας καταλήγει στην Τουρκία και υποαπασχολείται. Άρα, το ενδεχόμενο να πάρουμε ρωσικό αέριο και μέσω του ελληνοτουρκικού αγωγού φαίνεται ότι υφίσταται.
Πάντως, γενικότερα η Ευρώπη προσπαθεί να βγάλει άκρη για το τι γίνεται μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, αφού η μεν Μόσχα υποστηρίζει ότι οι Ουκρανοί «κλέβουν» περί τα 25 εκατομμύρια κυβικά μέτρα αερίου την ημέρα που προορίζονται για τις ευρωπαϊκές χώρες…
Το δε Κίεβο αρνείται κάτι τέτοιο, υποστηρίζοντας ότι έχει σημαντικά αποθέματα για την τροφοδοσία της Ευρώπης, παρά την διακοπή της ροής από την Ρωσία , και παραπέμποντας, ουσιαστικά, σε «κόλπα» των Ρώσων προκειμένου η Ευρώπη, η οποία παίρνει από την Gazprom το 25% των αναγκών της σε αέριο, από το οποίο το 80% περνά μέσα από την Ουκρανία, να πιέσει την Ουκρανία για εμπορική συμφωνία με τους Ρώσους.
Και με φόντο το άνοιγμα της ψαλίδας στην τιμή που επιδιώκουν για την προμήθεια αερίου οι δύο πλευρές – τα 250 δολάρια ανά 1.000 κυβικά μέτρα που ήθελαν οι Ρώσοι έναντι 235 που πλήρωναν οι Ουκρανοί έχουν γίνει, πλέον, 450 έναντι 201 δολαρίων – το θέμα θα συζητηθεί σήμερα μεταξύ των Πρέσβεων των χωρών μελών
της Ε.Ε. που απαρτίζουν την μόνιμη αντιπροσωπεία στις Βρυξέλλες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr