LIVE

Κορωνοϊός

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 350 τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κ. Μακεδονία

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ 350 τραπεζικοί λογαριασμοί στην Κ. Μακεδονία

Υπήρχαν ενδείξεις περί μεγάλων αναντιστοιχιών μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία και του επιπέδου διαβίωσής τους...

Στο μικροσκόπιο του ΣΔΟΕ έχουν μπει από το 2011 μέχρι σήμερα 350 τραπεζικοί λογαριασμοί φυσικών προσώπων και εταιρειών στην Κεντρική Μακεδονία, για τα οποία υπήρχαν ενδείξεις περί μεγάλων αναντιστοιχιών μεταξύ του εισοδήματος που δηλώνουν στην εφορία και του επιπέδου διαβίωσής τους.

Αυτό αποκάλυψε σήμερα, στη Θεσσαλονίκη, ο διευθυντής του ΣΔΟΕ Κεντρικής Μακεδονίας, Δημήτρης Μαυρίδης, ενώ διευκρίνισε ότι κάποιοι από αυτούς τους λογαριασμούς έχουν ήδη ανοιχτεί και άλλοι είναι στη διαδικασία ανοίγματος.

«Στο ΣΔΟΕ ασχολούμαστε μεταξύ άλλων με περιπτώσεις ελεύθερων επαγγελματιών, οι οποίοι έχουν χαμηλά εισοδήματα και υψηλό επίπεδο ζωής. Σωρηδόν ανοίγονται τραπεζικοί λογαριασμοί. Μόνο σήμερα υπέγραψα πέντε σχετικές αποφάσεις», είπε χαρακτηριστικά ο κ.Μαυρίδης και πρόσθεσε ότι σε 10 περιπτώσεις, για τις οποίες οι διαδικασίες ελέγχου έχουν ήδη «κλείσει», διαπιστώθηκε ότι οι υπόνοιες του ΣΔΟΕ ήταν βάσιμες, καθώς εντοπίστηκαν πράγματι μεγάλες διαφορές μεταξύ δηλωθέντος εισοδήματος και καταθέσεων.

Ενδεικτικά ανέφερε την περίπτωση εισαγωγέα, που «την τελευταία πενταετία παρουσίασε διαφορά περίπου 5 εκατ. ευρώ», αλλά και ιατρού, ο οποίος τα τελευταία έξι-επτά χρόνια δημιούργησε αντίστοιχο «άνοιγμα» 2 εκατ. ευρώ.

Δεν τα ξεχωρίζουν ούτε οι εμπειρογνώμονες

Πάντως, πέρα από το άνοιγμα λογαριασμών, το ΣΔΟΕ δίνει μεγάλη έμφαση στην αντιμετώπιση του παραεμπορίου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι πραγματοποιεί πανελλαδικά ετήσιο τζίρο τής τάξης των 20 δισ. ευρώ, αν συνυπολογιστούν και τα παραποιημένα προϊόντα («μαϊμούδες»), πέραν των ειδών χαμηλού κόστους που πωλούνται παρανόμως από μικροπωλητές.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από τις δηλώσεις του κ.Μαυρίδη, οι δημιουργοί «μαΐμούδων» έχουν ανάγει την παραποίηση σε τέχνη, καθώς σε πολλές περιπτώσεις ακόμη και οι εμπειρογνώμονες δυσκολεύονται να αποφασίσουν αν πρόκειται για αυθεντικό ή παραποιημένο προϊόν.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους στο περιθώριο της ευρείας σύσκεψης φορέων για τα προβλήματα της Θεσσαλονίκης, που διοργάνωσε σήμερα το Επαγγελματικό Επιμελητήριο (ΕΕΘ), ο κ.Μαυρίδης υπενθύμισε την «καραβιά» με 85.000 προϊόντα μαϊμούδες, που το ΣΔΟΕ ανακάλυψε τον προηγούμενο μήνα, αλλά και την περίπτωση ολόκληρης βιοτεχνίας, η οποία παρήγε «απομιμητικά ρούχα».

Τα προϊόντα μπαίνουν στην Ελλάδα κυρίως από Τουρκία, Βουλγαρία και Ιταλία, αλλά και από χώρες χαμηλού κόστους, συνήθως κρυμμένα στο έμπροσθεν τμήμα των κοντέινερ ή φορτηγών και καλυμμένα από τα νόμιμα είδη, που βρίσκονται στο όπισθεν μέρος. Το γεγονός αυτό κάνει εξαιρετικά δύσκολο τον έλεγχο, καθώς πρακτικά οι νταλίκες που περνούν τα σύνορα θα έπρεπε να ξεφορτώνονται, για να διαπιστωθεί αν μεταφέρουν παράνομο φορτίο.

Για τον εντοπισμό των παραβατών, το ΣΔΟΕ συνεργάζεται τόσο με τη δημοτική αστυνομία (καθώς οι μεγαλύτερες ποσότητες αυτών των προϊόντων καταλήγουν στην αγορά της Θεσσαλονίκης), όσο και με τα τελωνεία, ώστε τα τελευταία να αναφέρουν τυχόν «περίεργους» εκτελωνισμούς.

Περίεργη υπόθεση με εμπλοκή Βούλγαρου υπήκοου εξετάζει το ΣΔΟΕ

Μία από τις υποθέσεις, που εξετάζει τώρα το ΣΔΟΕ, αφορά την περίπτωση μονοπρόσωπης ΕΠΕ, που ίδρυσε στη Θεσσαλονίκη Βούλγαρος υπήκοος, η οποία πληρώνει μεν κανονικά του εισαγωγικούς δασμούς για τις μεγάλες ποσότητες προϊόντων που εισάγει (ρούχα, πλακίδια, είδη υγιεινής), αλλά από εκεί και πέρα το νήμα -ως προς τη διάθεση αυτών των προϊόντων- χάνεται. Μέσω Θεσσαλονίκης έχουν εισαχθεί μέχρι σήμερα τέσσερα-πέντε κοντέινερ με προϊόντα και μέσω Πειραιά περίπου 65.

Σύμφωνα με τον κ.Μαυρίδη, το παραεμπόριο είναι αδύνατον να εκμηδενιστεί, καθώς τα συμφέροντα είναι μεγάλα και τα χρήματα που αποφέρει πολλά, αλλά μπορεί να περιοριστεί σημαντικά. Προς αυτή την κατεύθυνση, σημαντικά εργαλεία προσφέρει ο Ν.3982/11, ο οποίος εισάγει τη δυνατότητα αφενός άμεσης καταστροφής κατασχεθέντων προϊόντων και αφετέρου της μεταφοράς αρμοδιοτήτων ελέγχου του ΣΔΟΕ στη δημοτική αστυνομία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης