Σπ. Καπράλος : «Τώρα νιώθουμε τις συνέπειες της κρίσης»

Συνταγές δεν υπάρχουν που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για το χρηματιστήριο τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σ. Καπράλος στην έναρξη της πρώτης χρηματιστηριακής συνεδρίασης για το 2009, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.  

Προέβλεψε, όμως, ότι η διαφαινόμενη μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων στο α΄ εξάμηνο θα διοχετεύσει κεφάλαια στην Οδό Αθηνών. &nb

Συνταγές δεν υπάρχουν που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για το χρηματιστήριο τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου κ. Σ. Καπράλος στην έναρξη της πρώτης χρηματιστηριακής συνεδρίασης για το 2009, συμπληρώνοντας ότι χρειάζεται επανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών.  

Προέβλεψε, όμως, ότι η διαφαινόμενη μείωση των προθεσμιακών καταθέσεων στο α΄ εξάμηνο θα διοχετεύσει κεφάλαια στην Οδό Αθηνών.    

Χαρακτηριστικά, ο κ. Καπράλος επεσήμανε ότι τα προηγούμενα χρόνια,
εν μέρει λόγω των χαμηλών επιτοκίων και της κατάχρησης των δυνατοτήτων δανεισμού, εν μέρει λόγω της απουσίας αποτελεσματικής εποπτείας, οδηγηθήκαμε σε υπερβολές.  

Οι τράπεζες δημιουργούσαν επενδυτικά προϊόντα, τα οποία πουλούσαν, δίνοντας την ψευδαίσθηση υψηλών αποδόσεων, με τις «ευλογίες» των μεγάλων οίκων αξιολόγησης και την απουσία ουσιαστικού ελέγχου από τις εποπτικές αρχές. Ο μηχανισμός αυτός «δούλεψε» για χρόνια πολλαπλασιάζοντας τις ανισορροπίες. Και το 2008... κατέρρευσε, με τα γνωστά πλέον, σε όλους μας, αποτελέσματα.

«Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει το 2008, ως το έτος της... «αρκούδας» για τα χρηματιστήρια διεθνώς», τόνισε ο πρόεδρος του Χρηματιστηρίου. 

Για να προσθέσει ότι, μέσα σε 12 μήνες τα χρηματιστήρια διεθνώς, έχασαν 30 τρισεκατομμύρια δολάρια. Το Χρηματιστήριο της Αθήνας απώλεσε τα 2/3 της κεφαλαιοποίησης του. Πρόκειται για ένα από τα χειρότερα έτη στην ιστορία των αγορών.

Ο ίδιος εκτίμησε ότι στην Ελλάδα, μόλις τώρα αρχίζουμε να νιώθουμε τις συνέπειες της κρίσης στην πραγματική οικονομία. 

Στο ελληνικό χρηματιστήριο οι σημαντικότεροι κίνδυνοι για τη χρονιά που ξεκινάει θα είναι η μείωση της ρευστότητας, αν συνεχιστεί περαιτέρω η μείωση των θέσεων των ξένων θεσμικών χαρτοφυλακίων, καθώς και η προοπτική μειωμένης κερδοφορίας από τις εισηγμένες επιχειρήσεις.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίσουμε το γεγονός ότι οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα βρίσκονται στο χαμηλότερο επίπεδο της τελευταίας δεκαετίας, αφού η σχέση της συνολικής κεφαλαιοποίησης προς το ακαθάριστο εθνικό προϊόν είναι κάτω από 30%. Η διαφαινόμενη δε μείωση των προθεσμιακών επιτοκίων καταθέσεων στο πρώτο εξάμηνο του 2009 θα διοχετεύσει νέα κεφάλαια στη χρηματιστηριακή μας αγορά, γιατί κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι υπάρχουν σήμερα επενδυτικές ευκαιρίες για μακροχρόνιους επενδυτές στο ελληνικό χρηματιστήριο.

«Δεν υπάρχουν συνταγές που θα λειτουργήσουν σαν πανάκεια για την κρίση που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες. Θεωρώ, όμως, ότι η πλέον απαραίτητη και επιβεβλημένη ενέργεια για τον περιορισμό των συνεπειών της οικονομικής κρίσης είναι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης των επενδυτών και των καταναλωτών», κατέληξε χαρακτηριστικά ο κ. Καπράλος.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr