Ακόμη πιο ακριβός ο δανεισμός της Ελλάδας
Στα επίπεδα του 1997 έφθασαν σήμερα τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά και εκτοξεύθηκαν στις 212 μονάδες βάσης ξεκινώντας από τις 202 μονάδες στο άνοιγμα της αγοράς.
Αυτή η τόσο έντονη διακύμανση στη διάρκεια της ημέρας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών οτι μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse First Boston καθώς και μεγάλα pension funds ρευ
Στα επίπεδα του 1997 έφθασαν σήμερα τα spreads των 10ετών ελληνικών ομολόγων σε σύγκριση με τα γερμανικά και εκτοξεύθηκαν στις 212 μονάδες βάσης ξεκινώντας από τις 202 μονάδες στο άνοιγμα της αγοράς.
Αυτή η τόσο έντονη διακύμανση στη διάρκεια της ημέρας επιβεβαιώνει τις πληροφορίες των τελευταίων ημερών οτι μεγάλες ξένες τράπεζες όπως η Deutsche Bank και η Credit Suisse First Boston καθώς και μεγάλα pension funds ρευστοποιούν μαζικά για να κλείσουν τις θέσεις τους ως το τέλος του χρόνου και να καλύψουν σημαντικές εκροές.
Τα spreads των 5ετών αντίστοιχα έφθασαν στις 235 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά.
Οπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στελέχη των dealing rooms μεγάλων τραπεζών, δεν πρόκειται για ένα «φυσιολογικό» φαινόμενο, ωστόσο υπάρχει εξήγηση.
Οι ξένοι θέλουν πάσει θυσία να κλείσουν τις θέσεις τους και «πουλάνε όπου βρουν και σε οποιαδήποτε τιμή». Ταυτόχρονα η αγορά χαρακτηρίζεται από πλήρη έλλειψη ρευστότητας ενώ οι ελληνικές και όχι μόνο τράπεζες για τους ίδιους ακριβώς λόγους δεν αγοράζουν με αποτέλεσμα οι τιμές των ομολόγων κυριολεκτικά να γκρεμίζονται.
Η πίεση αυτή οδήγησε τα spreads των ελληνικών ομολόγων στα επίπεδα που κινούνταν προ της ΟΝΕ, δηλαδή το 1997 και 1998 όταν τα spreads ήταν 220 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά για να υποχωρήσουν σταδιακά όσο η χώρα πλησίαζε στην ημερομηνία εισόδου στο ευρώ.
Συγκεκριμένα, το τελευταίο τρίμηνο του 2001 τα spreads των 10ετών ομολόγων είχαν υποχωρήσει στις 80-90 μονάδες βάσης πάνω από τα γερμανικά συγκλίνοντας περαιτέρω τα επόμενα χρόνια.
Η αγορά εκτιμά οτι το φαινόμενο αυτό θα συνεχισθεί τουλάχιστον ως το τέλος του χρόνου και δεν προβλέπουν ομαλοποίηση πριν τις 10 Ιανουαρίου 2009. Εάν και τότε συνεχισθεί η ίδια πορεία, τότε η θέση του υπουργείου Οικονομικών καθίσταται εξαιρετικά δυσχερής και η ίδια η οικονομία ιδιαίτερα επισφαλής.
Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει εντός του 2009 να εξασφαλίσει από την κεφαλαιαγορά περί τα 53 δισεκατομμύρια ευρώ για την αναχρηματοδότηση του δανεισμού, την κάλυψη των ελλειμμάτων αλλά και την ενίσχυση των τραπεζών.
Η εκτόξευση του spread των ομολόγων καθιστά ακριβότερο αυτόν τον δανεισμό…
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr