Σε τριπλή μέγγενη η (ακυβέρνητη) ελληνική οικονομία

Σε τριπλή μέγγενη η (ακυβέρνητη) ελληνική οικονομία

Το ομόλογο που λήγει και απειλεί με πτώχευση, οι αποφάσεις για τα 18 δισ. ευρώ των τραπεζών και το δημόσιο ταμείο που αδειάζει μέσα στον επόμενο μήνα

Σε τριπλή μέγγενη η (ακυβέρνητη) ελληνική οικονομία
Η αντίστροφη μέτρηση για τις αντοχές της Ελλάδας άρχισε, καθώς μένουν ανοιχτά μέτωπα τα οποία μπορούν να προκαλέσουν εκτεταμένη αποσταθεροποίηση τη στιγμή που η αβεβαιότητα λόγω των πολιτικών εξελίξεων δημιουργεί πιέσεις στις τράπεζες, με απόσυρση καταθέσεων.

Το πρώτο μέτωπο αφορά στο “παλαιό” ομόλογο ύψους 435 εκατ. ευρώ, το οποίο δεν έχει ενταχθεί στο PSI και λήγει σήμερα και για το οποίο αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα από το υπουργείο Οικονομικών εάν θα πληρωθεί στο ακέραιο ή όχι. Εάν μεν πληρωθεί στο ακέραιο, επιβραβεύονται οι κερδοσκόποι που προτίμησαν να μείνουν εκτός PSI και δεν δέχθηκαν να ανταλλάξουν τα ομόλογά τους με νέα χαμηλότερης αξίας και μεγαλύτερης διάρκειας (το “κούρεμα” των ελληνικών ομολόγων).
Αντίστροφα, στην περίπτωση που δεν αποπληρωθεί, το πιθανότερο είναι ότι η πιστοληπτική διαβάθμιση της χώρας θα πέσει στην κατηγορία “πτώχευση” (από “περιορισμένη πτώχευση” που είναι σήμερα).
Σε μια τέτοια περίπτωση, λένε τραπεζικές πηγές, υπάρχει ο κίνδυνος να υποστούν αντιστοιχη  υποβάθμιση και τα νέα ομόλογα που έχουν εκδοθεί στο πλαίσιο του PSI οδηγώντας πλέον για δεκαετίες τη χώρα μας στο περιθώριο των αγορών. Αυτό βέβαια δεν είναι βέβαιο και θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα κρατήσουν οι εταιρείες αξιολόγησης. Υπάρχει και η περίπτωση σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές να μεσολαβήσει μια ολιγοήμερη παράταση της πληρωμής, ενόψει και των ευρύτερων αποφάσεων για ανάδειξη κυβέρνησης.

Το δεύτερο μέτωπο είναι εκείνο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών και της στάσης που θα κρατήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στη συνεδρίαση του διοικητικου συμβουλίου της  τελευταίας θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση από το διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για την κατάσταση στην Ελλάδα. Εκτιμάται ότι στη συνεδρίαση θα ληφθούν αποφάσεις και για πιθανά μέτρα που θα λάβει η ΕΚΤ για να στηρίξει τη ρευστότητα των ελληνικών τραπεζών, οι οποίες πιέζονται από τις αναλήψεις καταθέσεων λόγω της ανασφάλειας που δημιούργησαν οι πολιτικές εξελίξεις. Οπως είναι γνωστό, εκκρεμεί η χορήγηση των πρώτων 18 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, την υλοποίηση της οποίας το ταχύτερο δυνατόν ζήτησε ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος με επιστολή του προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας από την προηγούμενη εβδομάδα.
Το τρίτο μέτωπο είναι το ελληνικό δημόσιο ταμείο, το οποίο σύμφωνα με τις ενημερώσεις του πρωθυπουργού Λουκά Παπαδήμου δεν “αντέχει” για πολύ και ίσως να φτάσει στα όριά του μέσα στον Ιούνιο. Εάν, λοιπόν, η κατάσταση δεν εκτονωθεί και δεν υπάρχει πολιτική απεμπλοκή, προβάλλει το ενδεχόμενο το ελληνικό Δημόσιο να βρεθεί στην ανάγκη να καθυστερήσει κάθε είδους  πληρωμές, ακόμα και μισθούς και συντάξεις. 
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης