Μπράουν : Προς μείωση ΦΠΑ στην Μεγάλη Βρετανία

Μπράουν : Προς μείωση ΦΠΑ στην Μεγάλη Βρετανία

Ζοφεροί καιροί, γενναίες αποφάσεις;

Η Βρετανία αδιαμφισβήτητα έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και βρίσκεται σαφώς στην πιο δυσχερή θέση από κάθε άλλη – πλην Ισλανδίας – ευρωπαϊκή χώρα.

Το ίδιο δυσχερής είναι και η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, η δημοτικότητα του οποίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο διάστημα με μοναδική φωτεινή εξαίρεση τη

Ζοφεροί καιροί, γενναίες αποφάσεις;

Η Βρετανία αδιαμφισβήτητα έχει δεχθεί τα μεγαλύτερα πλήγματα λόγω της χρηματοπιστωτικής κρίσης και βρίσκεται σαφώς στην πιο δυσχερή θέση από κάθε άλλη – πλην Ισλανδίας – ευρωπαϊκή χώρα.

Το ίδιο δυσχερής είναι και η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού Γκόρντον Μπράουν, η δημοτικότητα του οποίου έχει πληγεί ανεπανόρθωτα το τελευταίο διάστημα με μοναδική φωτεινή εξαίρεση την περίοδο κατά την οποία ο ίδιος πρωτοστάτησε στην επιβολή ενός γενναίου προγράμματος αντιμετώπισης της παγκοσμιοποιημένης κρίσης.

Ενός προγράμματος που – φευ – δεν τελεσφόρησε, σωστότερα ξεπεράστηκε από την καταιγιστική ταχύτητα με την οποία εξαπλώνεται η κρίση και στην πραγματική οικονομία.

Τώρα όμως ο Γκόρντον Μπράουν … ξαναχτυπά! Και προχωρά σε μια ακόμα πιο ρηξικέλευθη απόφαση, σε μια ακόμα πιο γενναία κίνηση που μπορεί μεν να μην αποδειχθεί πανάκεια για την αντιμετώπιση της κρίσης, ίσως όμως «σώσει» τον ίδιο και την κυβέρνηση των Εργατικών από τον … ρου των εξελίξεων!

Σε λίγες ώρες λοιπόν θα ξέρουμε κατά πόσον οι πληροφορίες περί δραστικής μείωσης του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας στη Βρετανία θα αποδειχθούν αληθινές. Και μιλάμε για σημαντική μείωση, της τάξης του 2,5%, γεγονός που αυτομάτως θα σημάνει πως στη Γηραιά Αλβιόνα εφεξής ο ΦΠΑ θα είναι της τάξης του 15%, ήτοι ο χαμηλότερος επιτρεπόμενος σε χώρα της Γηραιάς Ηπείρου!

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν την ανακοίνωση αυτή να γίνεται από τον υπουργό Οικονομικών Άλιστερ Ντάρλινγκ κατά την παρουσίαση του προσχεδίου του προϋπολογισμού του 2009, ενώ ήδη ο υπουργός Βιομηχανίας Λόρδος Μάντελσον μίλησε στο BBC όπου έκανε λόγο για την υιοθέτηση ενός εκτάκτου σχεδίου αναθέρμανσης της οικονομίας η οποία, όπως χαρακτηριστικά είπε, έχει μπει σε μια περίοδο «βαθιάς ύφεσης».

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από τον ηγέτη των Συντηρητικών Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος δήλωσε «ιδιαίτερα σκεπτικός» απέναντι σε μια τέτοια εξέλιξη ενώ και ο ηγέτης των Φιλελεύθερων Βινς Κάμπλ δήλωσε πως «οποιαδήποτε μείωση φόρων θα πρέπει να είναι προσωρινή».

Κάτι που αποδεικνύει πως – πολιτικά τουλάχιστον – ο κύριος Μπλερ έκανε ματ!

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ekt

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Πέτερ Πράετ εκτίμησε ότι η γήρανση ενδέχεται να οδηγήσει σε μεγαλύτερης διάρκειας υφέσεις – Η δημογραφική μεταβολή έχει οδηγήσει ήδη σε μείωση των επιτοκίων

aade1

Στους ελέγχους για την πάταξη του λαθρεμπορίου οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής εντόπισαν ακόμη και τμήματα κορμών από το Απολιθωμένο Δάσος της Λέσβου, που λαθρέμποροι επιχειρούσαν να αρπάξουν

eurogroup

Η γαλλική εφημερίδα αναφέρει ότι οκτώ χώρες της ΕΕ έχουν συγκροτήσει μια άτυπη λέσχη οικονομικών «γερακιών», που ζητούν αυστηρή τήρηση των κανόνων της ευρωζώνης – «Όλοι έχουν ακούσει να μιλούν γι' αυτό το κλάμπ αλλά κανείς δεν τους κατονομάζει 

hvhvnew

Εάν τελικά υπάρξει σκληρό Brexit, τα αεροσκάφη της Ryanair μπορεί να καθηλωθούν στο έδαφος για διάστημα τριών εβδομάδων, ωστόσο η ιρλανδική αεροπορική χαμηλού κόστους θα αντέξει, ανέφερε ο δ/νων σύμβουλος της εταιρείας Μάικλ Ο' Λίρι ενόψει της Συνόδου των Ευρωπαίων ηγετών στις Βρυξέλλες απόψε.