Παζλ η μείωση επιτοκίων στο ελβετικό φράγκο

Παζλ η μείωση επιτοκίων στο ελβετικό φράγκο

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει το τριμηνιαίο επιτόκιό της κατά 1% πέραν των όσων ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα δημιούργησε και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και για το κάτα πόσον η μείωση αυτή, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και η δεύτερη μέσα στον Νοέμβριο, υποκρύπτει το ενδεχόμενο να συντρέχουν άλλοι λόγοι που ενδεχομένως συνδέονται με τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει το τριμηνιαίο επιτόκιό της κατά 1% πέραν των όσων ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα δημιούργησε και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και για το κάτα πόσον η μείωση αυτή, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και η δεύτερη μέσα στον Νοέμβριο, υποκρύπτει το ενδεχόμενο να συντρέχουν άλλοι λόγοι που ενδεχομένως συνδέονται με τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως απόρροια της διεθνούς κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τον στόχο για το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας τριών μηνών (3-month Libor) στο 1% και υποσχέθηκε μία «γενναία και ευέλικτη» παροχή ρευστότητας ελβετικών φράγκων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων προσέφερε ρευστότητα για 3 και 6 μήνες με επιτόκιο 0,15%. Μετά τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, η κλίμακα διακύμανσης του επιτοκίου διαμορφώνεται μεταξύ 0,5% και 1,5%.

Η ίδια η Τράπεζα της Ελβετίας αιτιολόγησε τη μείωση ανακοινώνοντας  ότι προχωρά στην κίνηση αυτή, καθώς έχουν υποχωρήσει οι πληθωριστικές πιέσεις -λόγω της αντίστοιχης πτώσης σε τιμές πετρελαίου και μετάλλων- και ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2% έως το τέλος του 2008.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μετά την κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας είναι πιθανό να οδηγήσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέα μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου κατά 0,75%.

Η νέα μεγάλη μείωση της Τράπεζας της Ελβετίας, καταδεικνύει τις προσπάθειες των εποπτικών ευρωπαϊκών αρχών για την ενεργοποίηση και επαναλειτουργία ουσιαστικά της διατραπεζικής αγοράς, που όσο ταχύτερα γίνει τόσο θα διευκολύνει την εκτόνωση της κρίσης.

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις, θεωρείται ότι θα βοηθήσουν μια περαιτέρω υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor και libor που αποτελούν τη βάση διαμόρφωσης των κυμαινόμενων τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά το διατραπεζικό επιτόκιο libor το οποίο αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα, η περαιτέρω υποχώρησή του θα έχει ευεργετική επίπτωση στο κόστος εκατοντάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ euribor και libor, ώθησε χιλιάδες δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό νόμισμα.

Πάντως όσοι έχουν δάνεια στο ελβετικό νόμισμα εάν πρόκειται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, θα πρέπει να είναι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

Μετά την ανακοίνωση της νέας μείωση των επιτοκίων το ελβετικό φράγκο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο 2007 μετά την ανακοίνωση και υποχώρησε 0,8% σε χαμηλό ενός μήνα στο 1,5287 έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, η μη αναμενόμενη σημαντική μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Ελβετικής Κεντρικής Τραπέζης διευρύνει το επιτοκιακό μειονέκτημα του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και δημιουργεί προσωρινά τουλάχιστον πιέσεις στο νόμισμα.

Κατά την εκτίμησή της, όσο η ανησυχία για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διαφαινόμενης ύφεσης στις κυριότερες βιομηχανικά αναπτυγμένες οικονομικά χώρες διατηρούν το δυσμενές επενδυτικό κλίμα, το ελβετικό νόμισμα θα παρουσιάζει μεσοπρόθεσμα ανατιμητικές τάσεις έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

marathon_arthro

Την Κυριακή 2.12.18 ολοκληρώθηκε με τις παρουσιάσεις και τις βραβεύσεις των ομάδων, ο μαραθώνιος καινοτομίας της Εθνικής Τράπεζας, NBG i-bank #fintech 3.0 Crowdhackathon, για την ανάπτυξη καινοτόμων εφαρμογών και υπηρεσιών στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (FinTech).

kinitro

Προτείνεται η παροχή κλιμακούμενης έκπτωσης του φορολογικού συντελεστή, από 10% έως 50%, ανάλογα με το μέγεθος της επένδυσης και τις θέσεις εργασίες που δημιουργούνται και για διάστημα 15 ετών

pos_pos

Όπως δείχνει η έρευνα, μία στις τρεις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις στις χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης επιτρέπει πλέον τις συναλλαγές με κάρτες λόγω της αυξημένης ζήτησης 

1
bank

«Οι μέτοχοι της Grivalia δε θα χάσουν το momentum από το ανοδικό γύρισμα του εγχώριου real estate, ενώ επιπλέον, θα επωφεληθούν και από τις προοπτικές υψηλότερης κερδοφορίας του νέου σχήματος, λόγω των χαμηλότερων προβλέψεων που λαμβάνει η τράπεζα εν όψει και της συγχώνευσης. 

sidakseis

Ο διευθυντής του London School of Economics Νεμάτ Σαφίκ συνιστά στις κυβερνήσεις να περιορίσουν το μη μισθολογικό κόστος της εργασίας, να μειώσουν τον ΦΠΑ και να διατηρήσουν την ευελιξία στην αγορά εργασίας, αλλά σε συνδυασμό με γενναία επιδόματα ανεργίας και αύξηση του κατώτατου μισθού