Παζλ η μείωση επιτοκίων στο ελβετικό φράγκο

Παζλ η μείωση επιτοκίων στο ελβετικό φράγκο

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει το τριμηνιαίο επιτόκιό της κατά 1% πέραν των όσων ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα δημιούργησε και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και για το κάτα πόσον η μείωση αυτή, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και η δεύτερη μέσα στον Νοέμβριο, υποκρύπτει το ενδεχόμενο να συντρέχουν άλλοι λόγοι που ενδεχομένως συνδέονται με τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας να μειώσει το τριμηνιαίο επιτόκιό της κατά 1% πέραν των όσων ανακοίνωσε η ίδια η Τράπεζα δημιούργησε και ερωτηματικά για τη σκοπιμότητα και για το κάτα πόσον η μείωση αυτή, η τρίτη κατά σειρά μέσα σε λιγότερο από δύο μήνες και η δεύτερη μέσα στον Νοέμβριο, υποκρύπτει το ενδεχόμενο να συντρέχουν άλλοι λόγοι που ενδεχομένως συνδέονται με τα προβλήματα του χρηματοπιστωτικού συστήματος ως απόρροια της διεθνούς κρίσης και της οικονομικής ύφεσης στην Ευρώπη.

Συγκεκριμένα, η Τράπεζα της Ελβετίας μείωσε τον στόχο για το επιτόκιο δανεισμού διάρκειας τριών μηνών (3-month Libor) στο 1% και υποσχέθηκε μία «γενναία και ευέλικτη» παροχή ρευστότητας ελβετικών φράγκων. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της μείωσης των επιτοκίων προσέφερε ρευστότητα για 3 και 6 μήνες με επιτόκιο 0,15%. Μετά τη μείωση κατά 100 μονάδες βάσης, η κλίμακα διακύμανσης του επιτοκίου διαμορφώνεται μεταξύ 0,5% και 1,5%.

Η ίδια η Τράπεζα της Ελβετίας αιτιολόγησε τη μείωση ανακοινώνοντας  ότι προχωρά στην κίνηση αυτή, καθώς έχουν υποχωρήσει οι πληθωριστικές πιέσεις -λόγω της αντίστοιχης πτώσης σε τιμές πετρελαίου και μετάλλων- και ο πληθωρισμός στη χώρα μπορεί να υποχωρήσει χαμηλότερα του 2% έως το τέλος του 2008.

Αναλυτές αναφέρουν ότι μετά την κίνηση της Τράπεζας της Ελβετίας είναι πιθανό να οδηγήσει και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να προχωρήσει σε νέα μείωση του ευρωπαϊκού επιτοκίου κατά 0,75%.

Η νέα μεγάλη μείωση της Τράπεζας της Ελβετίας, καταδεικνύει τις προσπάθειες των εποπτικών ευρωπαϊκών αρχών για την ενεργοποίηση και επαναλειτουργία ουσιαστικά της διατραπεζικής αγοράς, που όσο ταχύτερα γίνει τόσο θα διευκολύνει την εκτόνωση της κρίσης.

Οι αλλεπάλληλες μειώσεις, θεωρείται ότι θα βοηθήσουν μια περαιτέρω υποχώρηση των διατραπεζικών επιτοκίων euribor και libor που αποτελούν τη βάση διαμόρφωσης των κυμαινόμενων τραπεζικών επιτοκίων δανεισμού των ιδιωτών και των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα όσον αφορά το διατραπεζικό επιτόκιο libor το οποίο αποτελεί τη βάση διαμόρφωσης των κυμαινόμενων επιτοκίων στεγαστικών δανείων σε ελβετικό νόμισμα, η περαιτέρω υποχώρησή του θα έχει ευεργετική επίπτωση στο κόστος εκατοντάδων χιλιάδων στεγαστικών δανείων, καθώς η μεγάλη διαφορά μεταξύ euribor και libor, ώθησε χιλιάδες δανειολήπτες να μετατρέψουν τα δάνειά τους από ευρώ σε ελβετικό νόμισμα.

Πάντως όσοι έχουν δάνεια στο ελβετικό νόμισμα εάν πρόκειται να αποπληρώσουν τα δάνειά τους, θα πρέπει να είναι παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις συναλλαγματικές ισοτιμίες. 

Μετά την ανακοίνωση της νέας μείωση των επιτοκίων το ελβετικό φράγκο διολίσθησε στα χαμηλότερα επίπεδα έναντι του δολαρίου από τον Αύγουστο 2007 μετά την ανακοίνωση και υποχώρησε 0,8% σε χαμηλό ενός μήνα στο 1,5287 έναντι του ευρώ.

Σύμφωνα με ανάλυση της Alpha Bank, η μη αναμενόμενη σημαντική μείωση του επιτοκίου αναφοράς της Ελβετικής Κεντρικής Τραπέζης διευρύνει το επιτοκιακό μειονέκτημα του ελβετικού φράγκου έναντι του ευρώ και δημιουργεί προσωρινά τουλάχιστον πιέσεις στο νόμισμα.

Κατά την εκτίμησή της, όσο η ανησυχία για τις επιπτώσεις της χρηματοπιστωτικής κρίσης και της διαφαινόμενης ύφεσης στις κυριότερες βιομηχανικά αναπτυγμένες οικονομικά χώρες διατηρούν το δυσμενές επενδυτικό κλίμα, το ελβετικό νόμισμα θα παρουσιάζει μεσοπρόθεσμα ανατιμητικές τάσεις έναντι του ευρώ.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

ypoyrgeio_oikonomikon

Μείωση ΕΝΦΙΑ, διεύρυνση της ρύθμισης των 120 δόσεων και μόνιμος μηχανισμός αντιμετώπισης ληξιπρόθεσμων οφειλών -Θα κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για να ψηφιστεί ως τις 10 Αυγούστου

creta_farm_2

Θέτει προ των ευθυνών τους τα αδελφια Δομαζακη και τους ζητά να υπογράψουν το MoU που προτείνουν οι τράπεζες - Κοντά στο σημείο μηδέν η Νο1 εταιρεία αλλαντικών, που κλυδωνίζεται απ τον αδελφικό εμφύλιο, όπως αποκαλύπτει το ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

xatzidakis_main

«Πολυπαραγοντική» λύση σωτηρίας για τη ΔΕΗ θα παρουσιάσει αναλυτικά τη Δευτέρα ο υπουργός Ανάπτυξης - «Οι εργαζόμενοι δεν πρέπει να ανησυχούν» - Τρελό αυτό που έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ με τη "μικρή ΔΕΗ", είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη ο Κωστής Χατζηδάκης

154