Νίκος Σιακόλας, ο εθνικός businessman της Κύπρου
Το βιογραφικό του είναι πλούσιο (διεθνές εμπόριο, ναυτιλία, λογιστική, χρηματοοικονομικά, ναυτιλιακό δίκαιο). Το ίδιο πλούσια είναι η λίστα με τις εταιρείες και τις συμμετοχές που διαθέτει. Τόσες είναι οι business του που λένε ότι του είναι αδύνατον να θυμηθεί ποιες είναι ακριβώς. Αυτό που δεν ξεχνά ποτέ είναι το καμάρι του: ο «Siakolas Tower» που δεσπόζει στη Λευκωσία. Οι Αρχαίοι Φοίνικες, ο Ζακ Σιράκ, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος, ο αετός
Το βιογραφικό του είναι πλούσιο (διεθνές εμπόριο, ναυτιλία, λογιστική, χρηματοοικονομικά, ναυτιλιακό δίκαιο). Το ίδιο πλούσια είναι η λίστα με τις εταιρείες και τις συμμετοχές που διαθέτει. Τόσες είναι οι business του που λένε ότι του είναι αδύνατον να θυμηθεί ποιες είναι ακριβώς. Αυτό που δεν ξεχνά ποτέ είναι το καμάρι του: ο «Siakolas Tower» που δεσπόζει στη Λευκωσία. Οι Αρχαίοι Φοίνικες, ο Ζακ Σιράκ, ο βασιλιάς Κάρολος Γουσταύος, ο αετός των Αζτέκων, η Λεγεώνα της Τιμής και η… εισβολή στην Ελλάδα με τη βρετανική αλυσίδα «Debenhams»
Ερευνα DNA που δημοσίευσε το National Geographic απέδειξε ότι η σύνδεση των Κυπρίων με τους Αρχαίους Φοίνικες είναι μεγάλη. Κι αυτό διότι βάσει των μετρήσεων ένας στους δεκαεπτά κατοίκους της Μεγαλονήσου φέρεται ως επίγονος αυτής της δραστήριας αρχαίας ράτσας. Κάπως έτσι λοιπόν εξηγείται και η ροπή των Κυπρίων αδελφών μας προς το εμπόριο, αφού, όπως είναι γνωστό, οι Φοίνικες «γέννησαν» το εμπόριο - άνοιξαν πρώτοι τις θαλάσσιες οδούς της Μεσογείου και εφηύραν τα πρώτα νομίσματα. Με τα χρόνια λοιπόν οι Κύπριοι απέκτησαν παγκόσμια φήμη για τις επιχειρηματικές τους εμπνεύσεις και δεν είναι καθόλου τυχαίο που σήμερα θεωρούνται, μαζί με τους Εβραίους, τα μεγαλύτερα εμπορικά μυαλά.
Αξιο τέκνο της επιχειρηματικής αυτής παράδοσης που χάνεται μέσα στους αιώνες είναι και ο επιχειρηματίας-θεσμός της Κύπρου, ο κ. Νίκος Σιακόλας. Ενας άνθρωπος που μέσα στην κρίση μελετά νέες επενδύσεις στην Ελλάδα, επιδιώκοντας μια πρωτότυπη απόβαση κεφαλαίων στη μητροπολιτική Αθήνα.
Ο «Mr IKEA» Βασίλης Φουρλής πίσω από το νέο project;
Ενώ λοιπόν η επιχειρηματική κοινότητα της χώρας μας παρακολουθεί βραχυκυκλωμένη και ανήμπορη τις όψιμες οικονομικές εξελίξεις, ενώ ο κλάδος των πολυκαταστημάτων ετοιμάζεται για κύμα απολύσεων και διερευνά ακόμα και τον περιορισμό του ωραρίου λειτουργίας για να περικόψει κόστη, ο κ. Σιακόλας μελετά να φέρει τη βρετανική αλυσίδα «Debenhams» στη χώρα μας. Πρόκειται για μια στρατηγική κίνηση που αρχικά φαίνεται να είναι υψηλού ρίσκου, για την οποία όμως ο πανέξυπνος Κύπριος businessman έχει πάρει ήδη τα μέτρα και τις προφυλάξεις του.
Ποια μέτρα; Πηγές του «b.s.» αναφέρουν ότι πίσω από το project «Debenhams» θα βρίσκεται και ο γνωστός επιχειρηματίας κ. Βασίλης Φουρλής. Ο «Μr IKEA» από καιρό έχει αναπτύξει σχέσεις με την οικογένεια Σιακόλα, καθώς μαζί τους εγκαινίασε το πρώτο κατάστημα της σουηδικής πολυεθνικής στη Λευκωσία τον Σεπτέμβριο του 2007. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η έλευση των «Debenhams» θα γίνει μέσα στο φθινόπωρο του 2009, ενδεχομένως όμως όχι στην Αθήνα. Βέβαια την ίδια ώρα ο κ. Σιακόλας μελετά και άλλες επιχειρηματικές κινήσεις όπως τη δημιουργία καταστημάτων για τις φίρμες NEXT, Peacocks και Oviesse.
Ο πύργος της Λευκωσίας και οι δουλειές με τους Γάλλους
Οσοι δεν γνωρίζουν τον κ. Σιακόλα σημαίνει ότι δεν έχουν και ιδέα για την κυπριακή επιχειρηματική σκηνή. Κι αυτό διότι κατά πολλούς ο εν λόγω επιχειρηματίας είναι συνώνυμος με τις business του μικρού «αδελφού» κράτους, που πρόσφατα -και με τη βοήθεια της χώρας μας- εισήλθε στην Ε.Ε. των «27». Ο κ. Σιακόλας είναι ο ιδρυτής και εκτελεστικός πρόεδρος του ομώνυμου ομίλου, που αποτελεί έναν από τους ισχυρότερους επιχειρηματικούς οργανισμούς στην Κύπρο. Είναι ο κύριος μέτοχος στις δημόσιες εταιρείες «Cyprus Trading Corporation Ltd», «F.W. Woolworth & Co Ltd», «Limni Mines Ltd», «Cyproeuro Shipowners Ltd» και σε πλήθος ιδιωτικές εταιρείες στη Μεγαλόνησο και στο εξωτερικό.
Ενα από τα συνηθισμένα σχόλια των Κυπρίων είναι πως ο κ. Σιακόλας έχει τόσες εταιρείες που καλά-καλά δεν ξέρει πόσες και ποιες είναι. Μάλιστα, το τοπικό ανέκδοτο λέει πως αν τυχόν ο κ. Σιακόλας μπει κατά λάθος σε μια άλλη -εκτός των δικών του- εταιρεία, μπορεί και να την εξαγοράσει με τη φόρα που έχει πάρει. Πάντως, παρά το ότι δεν ξέρει τι έχει, ο ίδιος γνωρίζει άριστα προς τα πού βρίσκεται ο δικός του… πύργος. Το υψηλότερο δηλαδή κτίριο στη Λευκωσία, ο Siakolas Tower, που βρίσκεται στην οδό Λήδρας και είναι το μεγάλο καμάρι του.
Το βιογραφικό του είναι εξίσου πλούσιο με τις εταιρείες και τις συμμετοχές που διαθέτει, καθώς έχει εκτεταμένη εμπειρία στο διεθνές εμπόριο, τη ναυτιλία, τη λογιστική, τα χρηματοοικονομικά, το εμπορικό και ναυτιλιακό δίκαιο. Οσοι μάλιστα τον έχουν γνωρίσει από κοντά αναφέρονται σε έναν πανέξυπνο άνθρωπο, που παρά την ηλικία του μπορεί με τις γνώσεις του να κάνει και τους πλέον έμπειρους να τρίβουν τα μάτια τους. Ανθρωπος χαμηλών τόνων και με αγάπη για την πατρίδα του, την Κύπρο, δεν αρέσκεται σε περιττές προβολές. Μάλιστα, κατά καιρούς έχουν υπάρξει αρνητικά σχόλια εις βάρος της οικογένειας και ειδικότερα των δύο του παιδιών, του Μάριου και της Χρυσούλας. Σχόλια όμως στα οποία προτιμά να μη δίνει σημασία. Παρά το χαμηλό του προφίλ, κατά το παρελθόν θήτευσε σε μια σειρά σημαντικών θέσεων στη χώρα του. Υπήρξε αντιπρόεδρος της Αρχής Λιμένων Κύπρου, επίτιμος ταμίας του Κυπριακού Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, καθώς και πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου Λευκωσίας.
Η συνεργασία με τον Πάνο Γερμανό
Σε ό,τι αφορά τα δημόσια έργα του νησιού, το όνομα Σιακόλας βρίσκεται πάντοτε πίσω από κάθε σοβαρή προσπάθεια. Αυτός ανέλαβε τη διαχείριση των αεροδρομίων της Λάρνακας και της Πάφου μέχρι το 2031 μέσω της εταιρείας του «Hermes Airports», έλαβε σημαντική βοήθεια από το Κυπριακό Δημόσιο για τη δημιουργία του Mall of Cyprus (όπου δραστηριοποιείται και το τοπικό ΙΚΕΑ), ενώ διαχειρίζεται αποκλειστικά και όλα τα καταστήματα που βρίσκονται εντός της μεγάλης βρετανικής στρατιωτικής βάσης στο νησί. Παράλληλα, έχει αποφασίσει τη δυναμική του εισαγωγή στην κινητή τηλεφωνία ως ένας από τους βασικούς παρόχους, επιπρόσθετα με τις υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας που παρέχει στο νησί.
Ειδικότερα η εταιρεία τηλεφωνίας ΜΤΝ εδραιώνει και ενισχύει την παρουσία της στην Κύπρο, σε συμμαχία με την εταιρεία «Amaracos Holdings», των ομίλων Σιακόλα και Πάνου Γερμανού Ελλάδος. Με τη συμφωνία αυτή, η «Amaracos» απέκτησε σ’ αυτό το στάδιο το 49% του μετοχικού κεφαλαίου της ΜΤΝ Κύπρου («Areeba Ltd»), με δικαίωμα να αποκτήσει επιπρόσθετο 1% μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές διαδικασίες.
Μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της MTN εκ μέρους της «Amaracos» διορίστηκαν οι κύριοι Νίκος Κ. Σιακόλας, Πάνος Γερμανός, με πρόεδρο του Δ.Σ. της MTN Κύπρου να έχει αναλάβει ο κ. Νίκος Κ. Σιακόλας. Στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας, η ΜΤΝ Κύπρου έχει αποκτήσει το 100% της «Infotel Ltd» (Αλυσίδα Καταστημάτων Γερμανός) και το 100% της «OTEnet Κύπρου», η οποία προσφέρει υπηρεσίες σταθερής τηλεφωνίας, Ιντερνετ και άλλες συναφείς υπηρεσίες στην κυπριακή αγορά. Οι εξαγορές αυτές υποστηρίζουν το δίκτυο διανομής της ΜΤΝ Κύπρου, καθώς της δίνουν τη δυνατότητα να προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις κινητής και σταθερής τηλεφωνίας και ευρυζωνικών υπηρεσιών.
Οι εχθροί του κ. Σιακόλα πάντως αναφέρονται στις στενές σχέσεις που είχε με τον τέως Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Γλαύκο Κληρίδη. Μάλιστα, οι ίδιοι είναι που τον κατηγορούν ότι υπήρξε ο πλέον ευνοημένος επιχειρηματίας από το πρόγραμμα «ελευθεροποίησης» των δημοσίων οργανισμών της χώρας. Πάντως, και με τις κυβερνήσεις Παπαδόπουλου και Χριστόφια ο ίδιος δεν δείχνει να επηρεάζεται, αφού οι δουλειές του είναι απλωμένες σε όλο το νησί, απασχολώντας πάνω από το 10% του ενεργού δυναμικού της Κύπρου.
500.000 ευρώ για τους πυρόπληκτους της Ηλείας
Παρά το γεγονός ότι είναι ένας από τους ισχυρότερους Κυπρίους, ο κ. Σιακόλας δεν ξεχνά τις ρίζες του και έχει πολλές κοινωνικές ευαισθησίες. Πολύ συχνά θα τον δει κανείς σε εκδηλώσεις της περιοχής Καραβά, όπου και γεννήθηκε, ενώ αίσθηση είχε δημιουργήσει η δωρεά 500.000 ευρώ που απέστειλε για τους Ελληνες πυρόπληκτους μέσω του τότε προέδρου κ. Τάσσου Παπαδόπουλου.
Ομως η πατρίδα-πατρίδα και οι δουλειές-δουλειές. Κάπως έτσι ο κ. Σιακόλας έχει απλώσει τις δραστηριότητές του και εκτός κυπριακών συνόρων. Μάλιστα, χάρη σε αυτές τις ενέργειες έφθασε να βραβευτεί ακόμα και από τον τέως Γάλλο πρόεδρο Ζακ Σιράκ με το παράσημο του αξιωματικού του Εθνικού Τάγματος της Λεγεώνας της Τιμής. Πρόκειται για την υψηλότερη και παλαιότερη διάκριση της Γαλλίας, με την οποία ανταμείβονται οι «εξαίρετες αξίες» (ως τίτλος τιμής καθιερώθηκε από τον Ναπολέοντα Βοναπάρτη το 1802).
Τη σχετική εισήγηση για την τιμητική διάκριση του κ. Σιακόλα έκανε στον Γάλλο πρόεδρο η υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας κυρία Κατρίν Κολονά. Δεχόμενος την υψηλή τιμητική διάκριση από τη Γαλλική Δημοκρατία, ο κ. Σιακόλας εξέφρασε μεγάλη χαρά, ικανοποίηση και συγκίνηση, χαρακτηρίζοντάς την ένα από τα πιο όμορφα πράγματα που έχουν συμβεί στον ίδιο και στην οικογένειά του. Βέβαια πιο ευχαριστημένος ήταν ο ίδιος και με τη συμμετοχή ως μετόχων πολλών γαλλικών οργανισμών στο μεγάλο έργο ανοικοδόμησης και διαχείρισης των αεροδρομίων της Πάφου και της Λάρνακας.
Παρά ταύτα, το συγκεκριμένο βραβείο δεν υπήρξε το μοναδικό για τον Κύπριο επιχειρηματία. Εχει επίσης βραβευτεί από τον Σουηδό βασιλιά Κάρολο Γουσταύο, ενώ είναι μέλος του Παγκοσμίου Συμβουλίου επιχειρήσεων για τα Ηνωμένα Εθνη και του Βρετανικού Ινστιτούτου Διευθυντών. Είναι επίσης επίτιμος πρόξενος του Μεξικού στην Κύπρο, ενώ έχει πάρει και τη μεξικανική ύψιστη τιμή του αετού Azteca.
Είναι παντρεμένος με την κυρία Ελπίδα Σιακόλα, ενώ παιδιά του είναι ο Μάριος και η Χρυσούλα Σιακόλα. Δύο παιδιά που στο παρελθόν δέχθηκαν την κριτική εχθρών του πατέρα τους για τον τρόπο συμμετοχής τους αλλά και για τον τρόπο διαχείρισης της δημόσιας εικόνας τους. Ο κ. Νίκος Σιακόλας είναι από τους ελάχιστους Κύπριους επιχειρηματίες που επιλέγει να περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο νησί, αν και πολύ συχνά επισκέπτεται και τη Βρετανία.
Η φίρμα που έντυνε τους ατημέλητους λονδρέζους
Ποια είναι όμως η «Debenhams» που θα έλθει με τα πολυκαταστήματά της στη χώρα μας; Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αλυσίδα πολυκαταστημάτων στη Μεγάλη Βρετανία, διαθέτοντας 145 καταστήματα, ενώ δραστηριοποιείται σε 15 χώρες με άλλα 42 σημεία πώλησης. Τα βρετανικά αυτά πολυκαταστήματα διαθέτουν προϊόντα επώνυμης ένδυσης και υπόδησης σε πολύ χαμηλές τιμές και αναπτύσσονται κυρίως σε χώρους από 3.000 - 6.000 τ.μ. Επιλέγουν να επενδύουν σε εμπορικά κέντρα, ενώ για τη χώρα μας το αρχικό πλάνο κάνει αναφορά για τέσσερα τέτοιου είδους πολυκαταστήματα.
Η ιστορία της βρετανικής πολυεθνικής χάνεται στο 1778, όταν ο William Clark δημιούργησε ένα κατάστημα πώλησης υφασμάτων στο νούμερο 44 της οδού Wigmore στο West End του Λονδίνου. Το 1813 ο William Debenham επένδυσε στην εταιρεία και το κατάστημα μετονομάστηκε σε «Clark & Debenham». Το κατάστημα έκανε τον βικτοριανό τρόπο ένδυσης μόδα, αλλάζοντας τον τρόπο ντυσίματος των συνήθως βρόμικων και ατημέλητων έως τότε Λονδρέζων. Λίγο αργότερα, ένας άλλος επιχειρηματίας, ο Clement Freebody, επένδυσε στη φίρμα και για μια ακόμη φορά η εταιρεία μετονομάστηκε, αυτή τη φορά σε «Debenham & Freebody», αυξάνοντας τα καταστήματά της και περνώντας στη χονδρική. Σύντομα η εταιρεία ξεκινά επενδύσεις και σε άλλες χώρες όπως η Νότια Αφρική, η Αυστραλία, ο Καναδάς και η Κίνα.
Οι εναλλαγές στην ιδιοκτησία συνεχίστηκαν μέσα στα επόμενα χρόνια και το 1905 η «Debenhams Ltd» ενσωματώθηκε, ενώ λίγο αργότερα -το 1918- συγχωνεύθηκε με την εταιρεία «Marshall & Snellgrove» και το 1920 αγοράστηκε από τη γνωστή εταιρεία «Harvey & Nichols». Επτά χρόνια αργότερα η ενεργή εμπλοκή της οικογένειας Debenhams εισήγαγε την εταιρεία στο Χρηματιστήριο, ολοκληρώνοντας έναν κύκλο συνεχόμενων μετοχικών ανατροπών που διήρκεσε περίπου 100 χρόνια. Το 1950 η εταιρεία υπήρξε η μεγαλύτερη λιανεμπορική δύναμη στη Βρετανία με 84 διαφορετικές θυγατρικές και 110 καταστήματα, ενώ από τότε η πορεία της εξακολούθησε να είναι πολύ δυναμική.
Αυτή τη στιγμή η «Debenhams» διατηρεί παρουσία σε περιοχές όπως η Κύπρος, το Μπαχρέιν, η Τσεχία, η Ισλανδία, οι Ινδίες, η Ινδονησία, η Ιορδανία, το Κουβέιτ, οι Φιλιππίνες, το Κατάρ, η Ρουμανία, η Σαουδική Αραβία και η Τουρκία. Η επιλογή της Ελλάδας έχει να κάνει με τη διάθεση ανάπτυξης του σήματος προς τη Δυτική Ευρώπη και κυρίως τα Βαλκάνια.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr