ΣΕΒ :Μανιφέστο για τον καπιταλισμό της πραγματικής οικονομίας και για ένα νέο κράτος

ΣΕΒ : «Να μείνει σε ελληνικά χέρια η Ολυμπιακή»

Στην κατάθεση ενός πολιτικοοικονομικού μανιφέστο προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος προσδιόρισε ως αιτία της κρίσης το γεγονός πως ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Έκανε δε λόγο για ανάγκη

Στην κατάθεση ενός πολιτικοοικονομικού μανιφέστο προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος προσδιόρισε ως αιτία της κρίσης το γεγονός πως ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Έκανε δε λόγο για ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση ενωμένοι, αφού κανένας κοινωνικός κλάδος δεν μένει στο απυρόβλητο. 

Επιπλέον τόνισε ότι «οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού θα δοκιμασθούν σκληρά, κατά τον ίδιο τρόπο που ήδη υποφέρουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και επιβαρύνονται πολλοί επιχειρηματικοί ισολογισμοί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων το οποίο χαρακτήρισε ως μονόδρομο για να βγούμε από το αδιέξοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία είχε προ της εκδήλωσης της κρίσης εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης και ανασφάλειας.

Στόχοι των παρεμβάσεων είναι :

·        Η στροφή από την εικονική οικονομία της χρηματοπιστωτικής  κερδοσκοπίας στην πραγματική οικονομία της εργασίας, της παραγωγής, του δημιουργικού μόχθου.

·        Η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, οριοθετημένου από νέους θεσμούς και στηριγμένου στους κλάδους αναπτυξιακής αιχμής της σύγχρονης οικονομίας.

·        Ο προσδιορισμός μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα σ’ έναν δυναμικό ιδιωτικό και σ’ έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που σήμερα καλούνται να συμπράξουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, επιστροφή στην πραγματική οικονομία σημαίνει ανασυγκρότηση της οικονομίας με κριτήρια την παραγωγικότητα, την προστιθέμενη αξία, την ανταγωνιστικότητα.

«Η ανασυγκρότηση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές στους θεσμούς.  Η ανάπτυξη δεν δημιουργεί θεσμούς.  Οι θεσμοί δημιουργούν ανάπτυξη.  Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου, της διοίκησης, της παιδείας, της επιχειρηματικής δράσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Και ο κ. Δασκαλόπουλος έδωσε έναν ακόμη πιο πολιτικό τόνο στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως η κρίση αποτελεί «μια πρόκληση που απευθύνεται άμεσα στο Κράτος και το πολιτικό σύστημα, απ’ όπου αναζητούνται κατ’ αρχήν οι μεγάλες αποφάσεις, οι αποφασιστικές παρεμβάσεις, το πλαίσιο εθνικής δράσης»...

«Είναι ευθύνη όλων μας:  των ηγεσιών όλων των κομμάτων, όλων των φορέων, είναι ευθύνη της ίδιας της κοινωνίας να φέρουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανανεωτικές δυνάμεις, όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να ωθήσουν τον τόπο προς τα εμπρός, να ενεργοποιήσουν τις εφεδρείες όλης της κοινωνίας, να δείξουν και να ανοίξουν τον δρόμο για μία προοδεύουσα σύγχρονη Ελλάδα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

fiat123

Πρόκειται για μια μάρκα που έχει αγαπήσει ο Έλληνας αγοραστής αυτοκινήτου. Τα τελευταία χρόνια όμως, φαίνεται ότι η συγκεκριμένη αυτοκινητοβιομηχανία 'εχει γυρίσει την πλάτη του στα... ευρώ του, επικεντρώνοντας τα αυτοκίνητά τους στις πωλήσεις μόνο εταιρικών και νοικιάρικων.

oures_main01_-_Copy

Τα ποσά που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός ως παροχή ήταν τελικά μικτές αποδοχές οι οποίες υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου έως 22% και εισφοράς υπέρ υγείας 6% - Μπαράζ διαμαρτυριών από τους συνταξιούχους

113
roma_syriza_espa

Το αμέσως προσεχές διάστημα θα ενεργοποιηθεί η δράση που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΣΠΑ 2014-2020, έγραψε στο facebook ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στάθης Γιαννακίδης - Στόχος η ενίσχυση των Ρομά σε ποσοστό έως και 70% προκειμένου να προχωρήσουν σε επενδύσεις που αφορούν σε εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού, ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων, προμήθεια αμιγώς επαγγελματικών οχημάτων και πρόσληψη νέου προσωπικού

145
6e1b5df9fd4876e8f5cc8d4ff6409719_XL

Με μια «γενναία» επένδυση ύψους 300 εκατ. ευρώ, η Enel Green Power Hellas, η ελληνική θυγατρική του ιταλικού κολοσσού Enel Green Power, κατασκευάζει το μεγαλύτερο σύμπλεγμα έργων Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε μέγεθος, ισχύ και πολυπλοκότητα, που έχουν ποτέ κατασκευαστεί στην Ελλάδα.