ΣΕΒ :Μανιφέστο για τον καπιταλισμό της πραγματικής οικονομίας και για ένα νέο κράτος

ΣΕΒ : «Να μείνει σε ελληνικά χέρια η Ολυμπιακή»

Στην κατάθεση ενός πολιτικοοικονομικού μανιφέστο προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος προσδιόρισε ως αιτία της κρίσης το γεγονός πως ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Έκανε δε λόγο για ανάγκη

Στην κατάθεση ενός πολιτικοοικονομικού μανιφέστο προχώρησε σήμερα ο πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος, μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικά ο κ. Δασκαλόπουλος προσδιόρισε ως αιτία της κρίσης το γεγονός πως ο παγκόσμιος χρηματοοικονομικός καπιταλισμός είχε αποκοπεί από την πραγματική οικονομία και την κοινωνία.

Έκανε δε λόγο για ανάγκη να αντιμετωπίσουμε την κρίση ενωμένοι, αφού κανένας κοινωνικός κλάδος δεν μένει στο απυρόβλητο. 

Επιπλέον τόνισε ότι «οι προβλέψεις του Προϋπολογισμού θα δοκιμασθούν σκληρά, κατά τον ίδιο τρόπο που ήδη υποφέρουν οι οικογενειακοί προϋπολογισμοί και επιβαρύνονται πολλοί επιχειρηματικοί ισολογισμοί».

Ο πρόεδρος του ΣΕΒ πρότεινε ένα τρίπτυχο παρεμβάσεων το οποίο χαρακτήρισε ως μονόδρομο για να βγούμε από το αδιέξοδο, τονίζοντας παράλληλα ότι η ελληνική οικονομία είχε προ της εκδήλωσης της κρίσης εισέλθει σε φάση επιβράδυνσης και ανασφάλειας.

Στόχοι των παρεμβάσεων είναι :

·        Η στροφή από την εικονική οικονομία της χρηματοπιστωτικής  κερδοσκοπίας στην πραγματική οικονομία της εργασίας, της παραγωγής, του δημιουργικού μόχθου.

·        Η διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης, οριοθετημένου από νέους θεσμούς και στηριγμένου στους κλάδους αναπτυξιακής αιχμής της σύγχρονης οικονομίας.

·        Ο προσδιορισμός μιας νέας ισορροπίας ανάμεσα σ’ έναν δυναμικό ιδιωτικό και σ’ έναν αποτελεσματικό δημόσιο τομέα, που σήμερα καλούνται να συμπράξουν για την ανάπτυξη και την κοινωνική συνοχή.

Κατά τον κ. Δασκαλόπουλο, επιστροφή στην πραγματική οικονομία σημαίνει ανασυγκρότηση της οικονομίας με κριτήρια την παραγωγικότητα, την προστιθέμενη αξία, την ανταγωνιστικότητα.

«Η ανασυγκρότηση αυτή δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αλλαγές στους θεσμούς.  Η ανάπτυξη δεν δημιουργεί θεσμούς.  Οι θεσμοί δημιουργούν ανάπτυξη.  Γι’ αυτό σήμερα, περισσότερο παρά ποτέ, η χώρα χρειάζεται τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου κανόνων και πρακτικών που καθορίζουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου, της διοίκησης, της παιδείας, της επιχειρηματικής δράσης», ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Και ο κ. Δασκαλόπουλος έδωσε έναν ακόμη πιο πολιτικό τόνο στην ομιλία του, επισημαίνοντας πως η κρίση αποτελεί «μια πρόκληση που απευθύνεται άμεσα στο Κράτος και το πολιτικό σύστημα, απ’ όπου αναζητούνται κατ’ αρχήν οι μεγάλες αποφάσεις, οι αποφασιστικές παρεμβάσεις, το πλαίσιο εθνικής δράσης»...

«Είναι ευθύνη όλων μας:  των ηγεσιών όλων των κομμάτων, όλων των φορέων, είναι ευθύνη της ίδιας της κοινωνίας να φέρουν στο προσκήνιο τις πραγματικές ανανεωτικές δυνάμεις, όλες εκείνες τις δημιουργικές δυνάμεις που μπορούν να ωθήσουν τον τόπο προς τα εμπρός, να ενεργοποιήσουν τις εφεδρείες όλης της κοινωνίας, να δείξουν και να ανοίξουν τον δρόμο για μία προοδεύουσα σύγχρονη Ελλάδα, κατέληξε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

20181023_182922

Εάν πολιτικοί από τα αριστερά ή τα δεξιά υποσχεθούν στις επόμενες εκλογές φοροελαφρύνσεις και επιδόματα, ρωτήστε πού θα βρουν τα λεφτά είπε ο τέως πρόεδρος του Eurogroup στην παρουσίαση του βιβλίου του - Συστάσεις προς την κυβέρνηση να δώσει έμφαση στις τράπεζες, στην προσέλκυση επενδυτών και σε συνετό προϋπολογισμό 

fessas

Η Ελλάδα δεν προσφέρει σήμερα μια ελκυστική πρόταση προς ξένους και εγχώριους επενδυτές, οι οποίοι σημειωτέον έχουν πληθώρα εναλλακτικών, πολύ πιο ανταγωνιστικών, επενδυτικών προορισμών, είπε ο πρόεδρος του ΣΕΒ

7d686f685a346746dc278c55d678ca4a_XL

Σε μια κίνηση άνευ προηγουμένου, η Κομισιόν απέρριψε τον προϋπολογισμό ενός κράτους - Αναμένεται να φανεί εάν η διαφωνία με τις Βρυξέλλες θα οδηγήσει σε σύγκρουση ή αν η ιταλική κυβέρνηση θα κάνει τελικά πίσω