Ελλ.Πε. : Ενίσχυση λειτουργικών κερδών στο 9μηνο, αν εξαιρεθεί η αποτίμηση των αποθεμάτων

Ελλ.Πε. : Ενίσχυση λειτουργικών κερδών στο 9μηνο, αν εξαιρεθεί η αποτίμηση των αποθεμάτων

Τα καθαρά κέρδη των Ελλ. Πε. στο 9μηνο υποχώρησαν 42% στα 153 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ. Tα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 20% στα 181 εκατ. ευρώ από 226 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2007. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών κατά την ίδια περίοδο ενισχύθηκε 38% στα 8,140 δισ. ευρώ από 5,913 δισ. ευρώ πέρυσι.  
 
Σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου σημειώνεται πως εξαιρώντας τις επιπτώσεις της απ

Τα καθαρά κέρδη των Ελλ. Πε. στο 9μηνο υποχώρησαν 42% στα 153 εκατ. ευρώ από 265 εκατ. ευρώ. Tα συγκρίσιμα καθαρά κέρδη υποχώρησαν 20% στα 181 εκατ. ευρώ από 226 εκατ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2007. Παράλληλα, ο κύκλος εργασιών κατά την ίδια περίοδο ενισχύθηκε 38% στα 8,140 δισ. ευρώ από 5,913 δισ. ευρώ πέρυσι.  
 
Σε σχετική ανακοίνωση του ομίλου σημειώνεται πως εξαιρώντας τις επιπτώσεις της αποτίμησης των αποθεμάτων, η λειτουργική κερδοφορία του Ομίλου στο γ΄τρίμηνο ενισχύθηκε, λόγω της ανόδου των περιθωρίων διύλισης, των βελτιωμένων αποδόσεων και των ισχυρών επιδόσεων των άλλων κλάδων. 
 
Στο Γ’ τρίμηνο τα καθαρά, «συγκρίσιμα» κέρδη EBITDA σημείωσαν άνοδο κατά 30%, σε ετήσια βάση, σε €172εκ. Τα «συγκρίσιμα» Κέρδη Μετά Φόρων υποχώρησαν κατά 16%, σε €69εκ., αφού η άνοδος του δολαρίου, ενώ επηρέασε θετικά τα περιθώρια διύλισης και την αποτίμηση των αποθεμάτων, οδήγησε σε αρνητικές συναλλαγματικές διαφορές ύψους €45εκ. από την αποτίμηση των δανειακών υποχρεώσεων σε δολάρια. Η κερδοφορία στο Γ’ τρίμηνο του 2008 επηρεάσθηκε αρνητικά από την επίδραση των αποθεμάτων, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών αργού πετρελαίου στα τέλη Σεπτεμβρίου. 
 
Σε επίπεδο Ενοποιημένων Κερδών γ΄τριμήνου προ χρηματοοικονομικών εξόδων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA), στο Γ’ τρίμηνο οι ζημιές ανήλθαν σε 18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους 135 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο περυσινό διάστημα. Οι ζημιές μετά από φόρους ανήλθαν σε 74 εκατ. ευρώ έναντι καθαρών κερδών ύψους 81 εκατ. ευρώ στο γ’ τρίμηνο του 2007.  

Ο κ. Ιωάννης Κωστόπουλος, διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ σχολίασε: 
 
«Η κερδοφορία στο Γ’ τρίμηνο, λόγω της μεγάλης πτώσης των τιμών του αργού πετρελαίου το Σεπτέμβριο, επηρεάστηκε αρνητικά κατά €190εκ. Εξαιρώντας όμως την αρνητική επίδραση της αποτίμησης των αποθεμάτων, η κερδοφορία ενισχύθηκε σημαντικά λόγω των αυξημένων περιθωρίων διύλισης έναντι του Β’ τριμήνου, των συνεχιζόμενων λειτουργικών βελτιώσεων και των ισχυρών αποδόσεων του χαρτοφυλακίου των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας. 
 
Στο Γ’ τρίμηνο, η διατήρηση σε υψηλά επίπεδα των περιθωρίων για προϊόντα ντήζελ και η ισχυροποίηση των περιθωρίων βενζινών και μαζούτ οδήγησαν σε αυξημένα καθαρά, «συγκρίσιμα» κέρδη. Σημειώνεται, ότι παρά την εμφανιζόμενη πτώση της κατανάλωσης, καταφέραμε να αυξήσουμε τα μερίδια αγοράς μας, τόσο στη χονδρική όσο και στη λιανική εμπορία. Τα καλά λειτουργικά αποτελέσματα της διύλισης, σε συνδυασμό με την κερδοφορία των υπολοίπων δραστηριοτήτων μας, κυρίως στα Χημικά και την Ενέργεια, οδήγησαν τα «συγκρίσιμα» κέρδη EBITDA του Ομίλου στο Γ’ τρίμηνο σε €172εκ, αυξημένα κατά 33% έναντι του Β’ τριμήνου του 2008 και κατά 30% σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το Γ’ τρίμηνο του 2008 σημαδεύτηκε από τρία μεγάλα γεγονότα, α) την επίτευξη συμφωνίας για την πώληση δικαιωμάτων έρευνας και παραγωγής στη Λιβύη, β) τη λήψη όλων των απαιτούμενων αδειών για την αναβάθμιση του διυλιστηρίου στην Ελευσίνα, και γ) την έναρξη του προγράμματος βελτίωσης της απόδοσης της Διύλισης και της Εμπορίας. 
 
Ο κλάδος συνεχίζει να αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις στο άμεσο μέλλον, όμως παραμένουμε προσηλωμένοι στη μακροχρόνια στρατηγική μας και στους στόχους μας, έχοντας επικεντρωθεί στο επενδυτικό πρόγραμμα για τις αναβαθμίσεις των διυλιστηρίων Ελευσίνας και Θεσσαλονίκης και στην περαιτέρω βελτίωση των αποδόσεων του χαρτοφυλακίου των δραστηριοτήτων μας.» 
 
Τα βασικά οικονομικά μεγέθη για το Γ’ τρίμηνο και εννεάμηνο του 2008 και η σύγκρισή τους με τις αντίστοιχες περιόδους του 2007 έχουν ως εξής: 

* Κύκλος εργασιών 2,9 δισ. ευρώ αυξημένος κατά 39% (Εννεάμηνο: €8,1δις., αύξηση κατά 38% 
 
* Κέρδη EBITDA -18 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους €135εκ. το Γ’ τρίμηνο του 2007 (Εννεάμηνο: €343εκ., μείωση κατά 23%) 
 
* Καθαρά κέρδη -74 εκατ. ευρώ, έναντι κερδών ύψους €84εκ. το Γ’ τρίμηνο του 2007 (Εννεάμηνο: 153 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 42%) 
 
* «Συγκρίσιμα» EBITDA 172 εκατ. ευρώ, αύξηση κατά 30% (Εννεάμηνο: 371 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 5%) 
 
* «Συγκρίσιμα» καθαρά κέρδη 69 εκατ. ευρώ, μείωση 16% (Εννεάμηνο: 371 εκατ. ευρώ, μείωση κατά 5%) 
 
* Απόδοση επενδεδυμένων Κεφαλαίων (ROACE 12μήνου) 9% 
 
* Απόδοση ιδίων κεφαλαίων (ROE 12μήνου) 10% 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

tte_1

Ο υποδιοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Μουρμούρας απέδωσε την αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων στην κρίση στην Ιταλία – Τα ιταλικά ομόλογα συμπαρέσυραν και τα ελληνικά 

ΕΚΤ111

Έντονη και διαρκή νευρικότητα εμφανίζουν τα ομόλογα της Ελλάδας και της Πορτογαλίας, τα οποία είναι και τα πλέον ευάλωτα της ευρωζώνης σε εξωτερικά σοκ, διαπιστώνει μελέτη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας

seb11

Ο Σύνδεσμος επισημαίνει ότι η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος θέτει σε κίνδυνο την μακροοικονομική σταθερότητα και ζητά τη μείωση του αφορολόγητου από το 2020 προκειμένου να προχωρήσουν οι φοροελαφρύνσεις και τα φιλοαναπτυξιακά μέτρα

casi_arthro

Παρά το γενναίο κούρεμα κατά 60% στα χρέη του προς το Δημόσιο και τις τράπεζες, μετά την ένταξη στο άρθρο 106β, συνεχίζει να αθετεί τις υποχρεώσεις του και να σωρεύει νέα χρέη προς το ΙΚΑ, τα οποία ήδη έφτασαν τα 22 εκατ. ευρώ

14