Νέο ...ξεπούλημα στη Wall Street

Νέο ...ξεπούλημα στη Wall Street

Αρχικά ήταν μόνον τα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα οι προειδοποιήσεις ακόμα μιας μεγάλης αλυσίδας λιανικού εμπορίου, της Best Buy, για ζοφερά οικονομικά αποτελέσματα.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο εφιαλτική για τη Wall, αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον με θέμα την διαχείριση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, των περίφημων 700 δις δολαρίων δηλαδή, απετέλεσε μια πρώτης τάξης αφορμή για να ξεσπ

Αρχικά ήταν μόνον τα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα οι προειδοποιήσεις ακόμα μιας μεγάλης αλυσίδας λιανικού εμπορίου, της Best Buy, για ζοφερά οικονομικά αποτελέσματα.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο εφιαλτική για τη Wall, αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον με θέμα την διαχείριση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, των περίφημων 700 δις δολαρίων δηλαδή, απετέλεσε μια πρώτης τάξης αφορμή για να ξεσπάσει μέσα σε ελάχιστη ώρα ένα κύμα ρευστοποιήσεων που γρήγορα οδήγησε σε νέα χαμηλά τους βασικούς δείκτες. 

Ο κύριος Πόλσον ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως εφεξής αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το εναπομείναν ποσό από το αρχικό πακέτο. Τέλος δηλαδή στη χρησιμοποίηση κεφαλαίων για εξαγορές «τοξικών» χρεογράφων προβληματικών τραπεζικών κολοσσών και αντί αυτών, διάθεση κεφαλαίων στην ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης, ήτοι στις των αγορών πιστωτικών καρτών, δανείων αγοράς αυτοκινήτων, φοιτητικών δανείων και στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων.

Με δυο λόγια ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και να «ξανακινηθεί» η αγορά πρέπει τα χρήματα να καταλήξουν στους καταναλωτές και στην ίδια την αγορά αντί να «βουλώσουν τρύπες» στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών.  

Σε κάθε περίπτωση το … αναθεωρημένο σχέδιο Πόλσον δεν το υποδέχτηκαν θετικά οι επενδυτές, οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν ουσιαστικά στη δίνη ενός γενικευμένου sell – off και τελικώς οι δείκτες τερμάτισαν με σημαντικές απώλειες. 

Συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε στο -4,73%, στις 8.282,66 μονάδες, ο Nasdaq στο -5,17% και στις 1.499,21 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,19%, στις 852,30 μονάδες. 

Στα κόκκινα έκλεισαν και πάλι και οι σημαντικότερες ευρωαγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται εμφανέστατα τα εταιρικά νέα που θα ανακοινωθούν ... προσεχώς. Επί της ουσίας οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μοιάζουν να αποτυπώνουν από τώρα τις προβλέψεις των επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών.  

Έτσι ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,2%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 1,52% της κεφαλαιοποίησής του και έκλεισε στις 4.182,02 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 2,96% τερμάτισε την ημέρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο -3,07%, στην μακράν χειρότερη επίδοση της Ευρώπης σε απόλυτους αριθμούς, έκλεισε ο παρισινός CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

main_draghi

«Μπουκάλα» έμεινε η χώρα μας, καθώς δεν εντάχθηκε ποτέ στο περίφημο QE της ΕΚΤ, το οποίο τερματίζεται στο τέλος του έτους - Η Φρανκφούρτη έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα επενδύσει σε ελληνικούς τίτλους, προτού συμφωνηθεί αξιόπιστη ρύθμιση για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους

20
koutsolioutsos-folie

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος και η σύζυγός του, Αικατερίνη, πρόκειται να επιστρέψουν στην Ελλάδα, ύστερα απο πιέσεις των νομικών τους, προκειμένου να απολογηθούν ενώπιον του ανακριτή

12