Νέο ...ξεπούλημα στη Wall Street

Νέο ...ξεπούλημα στη Wall Street

Αρχικά ήταν μόνον τα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα οι προειδοποιήσεις ακόμα μιας μεγάλης αλυσίδας λιανικού εμπορίου, της Best Buy, για ζοφερά οικονομικά αποτελέσματα.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο εφιαλτική για τη Wall, αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον με θέμα την διαχείριση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, των περίφημων 700 δις δολαρίων δηλαδή, απετέλεσε μια πρώτης τάξης αφορμή για να ξεσπ

Αρχικά ήταν μόνον τα εταιρικά νέα. Συγκεκριμένα οι προειδοποιήσεις ακόμα μιας μεγάλης αλυσίδας λιανικού εμπορίου, της Best Buy, για ζοφερά οικονομικά αποτελέσματα.

Η συνέχεια όμως ήταν ακόμα πιο εφιαλτική για τη Wall, αφού η ομιλία του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Χένρι Πόλσον με θέμα την διαχείριση του πακέτου ενίσχυσης της οικονομίας, των περίφημων 700 δις δολαρίων δηλαδή, απετέλεσε μια πρώτης τάξης αφορμή για να ξεσπάσει μέσα σε ελάχιστη ώρα ένα κύμα ρευστοποιήσεων που γρήγορα οδήγησε σε νέα χαμηλά τους βασικούς δείκτες. 

Ο κύριος Πόλσον ούτε λίγο, ούτε πολύ δήλωσε πως εφεξής αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο θα διατεθεί το εναπομείναν ποσό από το αρχικό πακέτο. Τέλος δηλαδή στη χρησιμοποίηση κεφαλαίων για εξαγορές «τοξικών» χρεογράφων προβληματικών τραπεζικών κολοσσών και αντί αυτών, διάθεση κεφαλαίων στην ενίσχυση της καταναλωτικής πίστης, ήτοι στις των αγορών πιστωτικών καρτών, δανείων αγοράς αυτοκινήτων, φοιτητικών δανείων και στεγαστικών – επισκευαστικών δανείων.

Με δυο λόγια ο αμερικανός υπουργός Οικονομικών παραδέχθηκε πως για να μετριαστούν οι επιπτώσεις της κρίσης και να «ξανακινηθεί» η αγορά πρέπει τα χρήματα να καταλήξουν στους καταναλωτές και στην ίδια την αγορά αντί να «βουλώσουν τρύπες» στα λογιστικά βιβλία των τραπεζών.  

Σε κάθε περίπτωση το … αναθεωρημένο σχέδιο Πόλσον δεν το υποδέχτηκαν θετικά οι επενδυτές, οι τραπεζικοί τίτλοι βρέθηκαν ουσιαστικά στη δίνη ενός γενικευμένου sell – off και τελικώς οι δείκτες τερμάτισαν με σημαντικές απώλειες. 

Συγκεκριμένα, ο Dow έκλεισε στο -4,73%, στις 8.282,66 μονάδες, ο Nasdaq στο -5,17% και στις 1.499,21 μονάδες και ο S&P 500 υποχώρησε κατά 5,19%, στις 852,30 μονάδες. 

Στα κόκκινα έκλεισαν και πάλι και οι σημαντικότερες ευρωαγορές, με τους επενδυτές να φοβούνται εμφανέστατα τα εταιρικά νέα που θα ανακοινωθούν ... προσεχώς. Επί της ουσίας οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων μοιάζουν να αποτυπώνουν από τώρα τις προβλέψεις των επενδυτών για περαιτέρω επιδείνωση στην κερδοφορία των εισηγμένων εταιριών.  

Έτσι ο πανευρωπαικός δείκτης Stoxx 600 υποχώρησε κατά 3,2%, ο FTSE 100 στο Λονδίνο απώλεσε 1,52% της κεφαλαιοποίησής του και έκλεισε στις 4.182,02 μονάδες, ενώ χαμηλότερα κατά 2,96% τερμάτισε την ημέρα ο DAX στη Φρανκφούρτη και στο -3,07%, στην μακράν χειρότερη επίδοση της Ευρώπης σε απόλυτους αριθμούς, έκλεισε ο παρισινός CAC 40.

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

koutsolioutsoi

Η Folli Follie δεν συγκέντρωσε το απαιτούμενο από το νόμο ποσοστό συμφωνίας από τους πιστωτές της, ώστε να μπει στη διαδικασία προστασίας από αυτούς

1
ITALIAN-ECONOMY

Σε άλλο μήκος κύματος κινείται η Süddeutsche Zeitung, η οποία στηλιτεύει τη στάση που τηρεί στο ζήτημα του ιταλικού προϋπολογισμού η γερμανική κυβέρνηση, που θεωρεί ότι το βασικό πρόβλημα για την Ιταλία είναι το δημόσιο χρέος της

tsakalotos_main

Η ΕΛΣΤΑΤ απέστειλε σήμερα στη Eurostat τα δημοσιονομικά στοιχεία (2η κοινοποίηση), στο πλαίσιο της διαδικασίας του υπερβολικού ελλείμματος - Σύμφωνα με αυτά, το πρωτογενές πλεόνασμα της Γενικής Κυβέρνησης (κατά ESA 2010) διαμορφώθηκε το 2017 σε 3,9% του ΑΕΠ ή 7,01 δισ. ευρώ

sav1_2

Όπως επισημαίνει, μεταξύ άλλων, για τη διατήρηση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας των επιχειρήσεων του τομέα και την παρακολούθηση των μεταβολών αυτών, κρίνεται απαραίτητη η εφαρμογή μίας στρατηγικής ανάπτυξης των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού

1