«Ρέει» διεθνώς το κρατικό χρήμα

Κατάρρευσης συνέχεια για τα ελληνικά ομόλογα

Η Βρετανία πρώτη άνοιξε το χορό με το κρατικό πακέτο ενίσχυσης του ταλανιζόμενου τραπεζικού της κλάδου. Ακολούθησε – μετά κόπων, βασάνων και του σχετικού παρασκηνίου σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες της Γερουσίας – η αμερικανική κυβέρνηση με το πακέτο – μαμούθ των 700 δις δολαρίων, από κοντά και οι υπόλοιπες μεγάλες δυτικές οικονομίες.

Τα κρατικά ταμεία και το δημόσιο χρήμα έχει μπει πλέον στην υπηρεσία της 

Η Βρετανία πρώτη άνοιξε το χορό με το κρατικό πακέτο ενίσχυσης του ταλανιζόμενου τραπεζικού της κλάδου. Ακολούθησε – μετά κόπων, βασάνων και του σχετικού παρασκηνίου σε δύο διαδοχικές ψηφοφορίες της Γερουσίας – η αμερικανική κυβέρνηση με το πακέτο – μαμούθ των 700 δις δολαρίων, από κοντά και οι υπόλοιπες μεγάλες δυτικές οικονομίες.

Τα κρατικά ταμεία και το δημόσιο χρήμα έχει μπει πλέον στην υπηρεσία της … διάσωσης της παγκόσμιας οικονομικής και επιχειρηματικής σκηνής και καθημερινά είναι τα παραδείγματα εταιριών που προσφεύγουν στην κρατική αρωγή είτε για να αποφύγουν το λουκέτο, είτε για να ενισχύσουν την κεφαλαιακή τους βάση και … να «βγάλουν το χειμώνα».

Τα στοιχεία που ανακοίνωσε το αμερικανικό υπουργείο Οικονομίας και η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ είναι αποκαλυπτικά: Πάνω από 1.800 εισηγμένες εταιρίες – κυρίως του ευρύτερου χρηματοπιστωτικού κλάδου – υπολογίζεται ότι θα προσφύγουν στην κυβερνητική βοήθεια όχι στο απώτερο μέλλον, αλλά μέσα στις επόμενες εβδομάδες προκειμένου να διασώσουν τα του οίκου τους, ενώ ήδη από το πακέτο Πόλσον των 700 δις δολαρίων οι εκταμιεύσεις είναι σημαντικές. Περίπου 125 δις δολάρια έχουν αντλήσει μέχρι σήμερα 9 μεγάλες τράπεζες, 33 δις δολάρια έχουν δοθεί σε άλλες 16 μικρότερες, περιφερειακές τράπεζες και 11 δις δολάρια έλαβε σήμερα μια και μόνη τράπεζα, η Wells Fargo & Co., η μεγαλύτερη τράπεζα στη Δυτική Ακτή των ΗΠΑ, με σκοπό να χρηματοδοτήσει την εξαγορά της τέταρτης μεγαλύτερης – σε απόλυτα νούμερα ενεργητικού και σε μερίδιο αγοράς – τράπεζα της χώρας, της Wachovia Corp.

Ώρες νωρίτερα στην κρατική αρωγή είχαν προστρέξει και οι «μεγάλοι ασθενείς του Ντιτρόιτ», δηλαδή οι 3 μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες των ΗΠΑ, οι General Motors Corp., Ford Motor Co. και Chrysler LLC, οι οποίες αναζητούν έκτακτη κρατική επιχορήγηση ύψους τουλάχιστον 50 δις δολαρίων για να ανταπεξέλθουν της χειρότερης κρίσης στην ιστορία τους! Οι Διευθύνοντες Σύμβουλοι των 3 εταιριών συναντήθηκαν με την επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία, τη Νάνσι Πελόζι και ουσιαστικά εξασφάλισαν το «πράσινο φως» για την σταδιακή εκταμίευση, με τη … βούλα του Κογκρέσου, των δύο ξεχωριστών πακέτων, ύψους 25 δις δολαρίων έκαστο, ένα για την ενίσχυση των συνταξιοδοτικών και ασφαλιστικών ταμείων των εργαζομένων τους κι ένα για εξασφάλιση ρευστότητας και κεφαλαίων κίνησης.

Την ίδια ώρα ανακοινωνόταν και ένα ακόμα πρόγραμμα χορήγησης ρευστότητας της Federal Reserve (Commercial Paper Funding Facility), κυρίως η Goldman Sachs και η Morgan Stanley. Η … έκπληξη της ημέρας προήλθε από την ανακοίνωση της Fed πως η μεγάλη ασφαλιστική εταιρία American International Group αποπλήρωσε χθες ένα ποσό ύψους 2,3 δις δολαρίων από το έκτακτο πακέτο σωτηρίας που της είχε χορηγηθεί τον περασμένο Σεπτέμβριο. Τώρα η AIG οφείλει «μόνο» 81,2 δις δολάρια (!)

Κι επειδή ενέσεις ρευστότητας δεν παίρνουν μόνον οι εταιρίες και οι τράπεζες, το ΔΝΤ ανακοίνωσε το πρωί πως ενέκρινε τη χορήγηση νέου έκτακτου δανείου ύψους 6 δισ. δολαρίων στην Ισλανδία.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

o-proedros-tis-komision-zan-klont-giounker

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν σε συνέντευξή του στην «Bild» είπε ότι έχει ευθύνη και ο ίδιος για το συγκεκριμένο γεγονός - Ξεκαθάρισε όμως ότι η ελληνική βοήθεια δεν έχει κοστίσει σε κανέναν ούτε ένα ευρώ