Νόμισμα με δύο όψεις η κρίση, λένε τώρα οι ειδικοί
Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η κρίση θα έχει διάρκεια (καλά τέλη 2009 και βλέπουμε) οι ειδικοί διαφωνούν ως προς την ένταση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης.
Ενδεικτικές είναι οι απόψεις του επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης και Μελετών της EFG Eurobank, κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο για τις ελληνικές επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διέβλεψε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του π
Ενώ όλοι συμφωνούν ότι η κρίση θα έχει διάρκεια (καλά τέλη 2009 και βλέπουμε) οι ειδικοί διαφωνούν ως προς την ένταση και τα χαρακτηριστικά της κρίσης.
Ενδεικτικές είναι οι απόψεις του επικεφαλής του Τμήματος Ανάλυσης και Μελετών της EFG Eurobank, κ. Πλάτωνα Μονοκρούσου ο οποίος, μιλώντας σε συνέδριο για τις ελληνικές επενδύσεις στην Νοτιοανατολική Ευρώπη, διέβλεψε ότι η κρίση θα οδηγήσει σε σημαντική υποχώρηση του πληθωρισμού και των τιμών των πρώτων υλών, που είχαν εξουθενώσει οικονομικά ολόκληρα κράτη και πληθυσμούς του πλανήτη.
Ειδικά για τις επιπτώσεις της κρίσης στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, ο κ.Μονοκρούσος τόνισε ότι τα στοιχεία του δείχνουν πως παρά τη σημαντική υποχώρηση των ρυθμών ανάπτυξης που καταγράφεται ήδη στην περιοχή, τα περισσότερα από τα κράτη αυτά θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται αισθητά γρηγορότερα από την Ελλάδα.
Η άποψη αυτή συμπίπτει και με τη διαπίστωση ανώτατου τραπεζικού παράγοντα που σημείωνε προ ημερών σχετικά ότι «αν μια χώρα της νοτιοανατολικής Ευρώπης «έτρεχε» με ρυθμούς 7%-8% ετησίως και λόγω κρίσης πέσει στο 4%, τα περιθώρια ανάπτυξης είναι μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα για την Ελλάδα (2%) και πολλαπλάσια από το μέσο ευρωπαϊκό όρο (0,2% κατά την εκτίμηση της Κομισιόν).
Μιλώντας στο ίδιο συνέδριο, ο υφυπουργός Εξωτερικών κύριος Πέτρος Δούκας επεσήμανε ότι εν μέσω κρίσης δημιουργούνται πολλές επενδυτικές ευκαιρίες στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. «Η Ελλάδα δεν χωρά των δυναμισμό των ελλήνων επιχειρηματιών που πρέπει να στραφούν προς τα έξω για να προλάβουν να κατοχυρώσουν θέσεις πριν τις καταλάβουν άλλοι ενδιαφερόμενοι» τόνισε, αναδεικνύοντας την εξωστρέφεια ως αντίδοτο στην κρίση.
Στο περιθώριο της διοργάνωσης, ο κ. Αριστοτέλης Καρυτινός, Γενικός Διευθυντής Ακίνητης Περιουσίας της Εθνικής Τράπεζας, αναφέρθηκε στις ευκαιρίες που δημιουργούνται σε περιόδους κρίσης – ειδικά για τους επενδυτές με επαρκή ρευστότητα.
Ο κ. Καρυτινός ανέφερε ότι η αγορά συνεχίζει να κινείται στους ρυθμούς της κρίσης, ενώ δεν βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, όπως συνέβαινε ένα μήνα πριν.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr