Μ. Χρυσοχοϊδης : Πυρά κατά τραπεζών και κυβερνητικού σχεδίου για τους μικρομεσαίους

Χρυσοχοϊδης : Προτεραιότητα για το ΠΑΣΟΚ η καταπολέμηση των καρτέλ

Σηκώνει τους τόνους αναφορικά με την καθημερινότητα και τις επιπτώσεις της κρίσης το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας άμεσα πολιτικά οφέλη από την τριβή της Νέας Δημοκρατίας, επιτιθέμενο όμως και κατά των τραπεζών. Στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης λοιπόν στην πραγματική οικονομία και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ΜΜΕ και τα ελληνικά νοικοκυριά αναφέρθηκε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησ

Σηκώνει τους τόνους αναφορικά με την καθημερινότητα και τις επιπτώσεις της κρίσης το ΠΑΣΟΚ επιδιώκοντας άμεσα πολιτικά οφέλη από την τριβή της Νέας Δημοκρατίας, επιτιθέμενο όμως και κατά των τραπεζών. Στις επιπτώσεις της διεθνούς κρίσης λοιπόν στην πραγματική οικονομία και τα αδιέξοδα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές ΜΜΕ και τα ελληνικά νοικοκυριά αναφέρθηκε σήμερα ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, σε συνέντευξη τύπου που παραχώρησε μαζί με τους Φ. Σαχινίδη και Α. Κατσιφάρα.

Ασκώντας κριτική στο κυβερνητικό σχέδιο εγγυοδοσίας των ΜΜΕ απέδωσε «ερασιτεχνισμό αλλά και πλήρη άγνοια του θεσμού της εγγυοδοσίας» στους χειρισμούς του ΥΠΑΝ καθώς «αποκλείονται χιλιάδες νέες, δυναμικές, και κερδοφόρες ΜΜΕ, δυνητικοί πελάτες του ΤΕΜΠΜΕ  αφού προϋπόθεση για να ενταχθούν στο εξαγγελθέν πρόγραμμα  είναι η κερδοφορία τους τα τελευταία τρία (3) έτη». Μεταξύ άλλων η πρόταση του ΠΑΣΟΚ περιλαμβάνει 5 σημεία για την ενίσχυση των ΜΜΕ:

- πάγωμα των δανειακών υποχρεώσεων των μκΜ για το 2009

- ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης των πολύ μικρών, μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων αλλά και των πολιτών μέσα από κατάργηση ή τριετή αναστολή κομβικών παραμέτρων της πρόσφατης φορολογικής μεταρρύθμισης. Προτείνεται κατάργηση του φόρου 10% και επαναθεσμοθέτηση του αφορολόγητου αποθεματικού για τις επιχειρήσεις

- μέτρα θετικών διακρίσεων όπως: ειδικές φορολογικές ρυθμίσεις μόνο για ΜΜΕ, δραστική απλούστευση της διαδικασίας έναρξης μιας επιχείρησης : μείωση διαδικασιών αλλά και συγχώνευσή τους σε ένα επίπεδο διοίκησης (Νομαρχία ή Περιφέρεια), δημιουργία μίας πολύ-λειτουργικής υπηρεσίας μίας στάσης για επιχειρήσεις (multifunction one stop shops τύπου ΚΕΠ), έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι επιχειρήσεις στις συναλλαγές τους με τη δημόσια διοίκηση και να εξυπηρετούνται οι πιθανοί επενδυτές

-Ταμείο Στήριξης των ΜΕ ανάλογο με το Ταμείο Αναχρηματοδότησης των τραπεζών που έχει ήδη προταθεί. Και τα δύο θα μπορούσαν να ενταχθούν στα πλαίσια ενός «ταμείου κρίσης»  περιορισμένης διάρκειας.

-          Επέκταση του Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών και πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και σε αυτές του αγροτικού χώρου, όπως προβλέπει το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ. 

Πυρά κατά των τραπεζών

Παράλληλα το ΠΑΣΟΚ κλιμακώνει τις επιθέσεις του κατά των τραπεζών τις οποίες καταγγέλλει  για την αυθαιρεσία που επικρατεί το τελευταίο διάστημα στα καταναλωτικά δάνεια και ιδιαίτερα στο λεγόμενο «πλαστικό χρήμα» όπου το επιτόκιο έχει εκτοξευθεί στο 22% με μονομερείς, εκ μέρους των τραπεζών, αναπροσαρμογές των συμβολαίων, χωρίς να τηρείται ούτε η ισχύουσα νομοθεσία ούτε και πρόσφατες υπουργικές αποφάσεις που κρίνουν ως καταχρηστικές τέτοιες τραπεζικές πρακτικές, σχολιάζοντας σχετικά: «Την ίδια στιγμή που οι τράπεζες εμφανίζονται να αυξάνουν τα επιτόκια κατά 0,4-0,7% το επιτόκιο της ΕΚΤ έχει υποχωρήσει κατά 0,5% (αναμένεται και νέα μείωση μέσα στην εβδομάδα) και το euribor κατά 0,65% σε σχέση με τα υψηλά επίπεδα των τελευταίων 6 μηνών.

Δεδομένου ότι οι συμβάσεις των καρτών προβλέπουν σύνδεση των επιτοκίων με βασικούς δείκτες αναφοράς όπως το επιτόκιο της ΕΚΤ, το ερώτημα που προκύπτει είναι πώς είναι δυνατόν τη στιγμή που αυτοί οι δείκτες υποχωρούν, το πραγματικό επιτόκιο της πιστωτικής κάρτας να ανεβαίνει.» τονίστηκε. Καυτηρίασε ακόμη την κατακόρυφη αύξηση κατασχέσεων σπιτιών που παρατηρείται τα τελευταία 4 χρόνια, με ιδιαίτερη έξαρση την φετινή χρονιά (το 2003 έγιναν περίπου 35.000 κατασχέσεις και πλειστηριασμοί, το 2007 έφτασαν τις 120.000.

Για το 2008 εκτιμάται ότι οι αιτήσεις κατασχέσεων και πλειστηριασμών θα ξεπεράσουν τις 150.000).Τέλος, αναφέρθηκε στην επικείμενη αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, σε μια περίοδο κατακόρυφης πτώσης των τιμών βασικών ενεργειακών αγαθών παγκοσμίως, «με την αύξηση του Ιανουαρίου θα συμπληρωθεί μέσα σε ένα μόλις χρόνο ένας κύκλος αυξήσεων ύψους 22% στα τιμολόγια της ΔΕΗ, όταν το τελευταίο 4μηνο οι τιμές του πετρελαίου, στις οποίες είχαν απόδοθεί από κυβέρνηση και Διοίκηση οι προηγούμενες αυξήσεις, έχουν πέσει κατά 50%. Αυτή η εξέλιξη είναι απαράδεκτη. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ο έλληνας καταναλωτής την ανικανότητα και την κακοδιαχείριση της διοίκησης της ΔΕΗ, η οποία παρακολουθεί απαθής την κατάσταση, ζητώντας μετά, από τον εκάστοτε υπουργό Ανάπτυξης, αντίστοιχες αυξήσεις στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος.»

 

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης