Από 21 Ιουλίου σε ισχύ το νέο τέλος επιβατών κρουαζιέρας

Διαφοροποιείται ανάλογα με την εποχή και το λιμάνι – Αυστηροί έλεγχοι και κυρώσεις για τους παραβάτες

Από τις 21 Ιουλίου 2025 θα τεθεί σε ισχύ το νέο, αυξημένο τέλος επιβατών κρουαζιέρας, μετά την υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) από τους Υπουργούς Οικονομικών, Ναυτιλίας και Τουρισμού, την Τρίτη 1η Ιουλίου. Το μέτρο, το οποίο προβλέπεται στο άρθρο 42 του ν. 4256/2014, αφορά επιβάτες επαγγελματικών πλοίων αναψυχής (κρουαζιερόπλοια) που αποβιβάζονται σε ελληνικά λιμάνια.

Η αρχική ημερομηνία ισχύος του νέου τέλους κρουαζιέρας ήταν η 1η Ιουλίου η οποία παρατάθηκε μέχρι τις 21 Ιουλίου κατόπιν αιτήματος της Διεθνούς Ένωσης Εταιρειών Κρουαζιέρας (CLIA). Σύμφωνα με πληροφορίες του newmoney η CLIA ζήτησε να προβλεφθεί τουλάχιστον ένα διάστημα 20 ημερών μεταξύ της ημέρας δημοσίευσης της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και την ημερας εφαρμογης της για να μπορούν να ενημερώσουν οι εταιρείες -μέλη της τους επιβάτες τους για τις έξτρα χρεώσεις σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκής Οδηγίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια και τους συνδεδεμένους ταξιδιωτικούς διακανονισμούς.

Το τέλος επιβάλλεται υπέρ του Δημοσίου και διαφοροποιείται ανάλογα με την περίοδο του έτους και το λιμάνι αποβίβασης, με στόχο την αποσυμφόρηση των λιμένων σε περιόδους αιχμής (όπως Ιούλιος και Αύγουστος) και την ενίσχυση της κίνησης κατά τη διάρκεια της χαμηλής τουριστικής περιόδου.

Πίνακας τελών ανά περίοδο και λιμένα:

1 Ιουνίου – 30 Σεπτεμβρίου

Μύκονος & Σαντορίνη: 20 ευρώ ανά επιβάτη

Υπόλοιποι λιμένες: 5 ευρώ

1 Οκτωβρίου – 31 Οκτωβρίου & 1 Απριλίου – 31 Μαΐου

Μύκονος & Σαντορίνη: 12 ευρώ
Υπόλοιποι λιμένες: 3 ευρώ

1 Νοεμβρίου – 31 Μαρτίου

Μύκονος & Σαντορίνη: 4 ευρώ
Υπόλοιποι λιμένες: 1 ευρώ

Το τέλος θα επιβάλλεται ανά επιβάτη και ανά λιμάνι αποβίβασης. Υπόχρεοι για την καταβολή του είναι:

Η εταιρεία κρουαζιέρας

Ο ναυτικός πράκτορας ή η ελληνική διαχειρίστρια εταιρεία, καθώς και οι νόμιμοι εκπρόσωποί τους.
Οι ναυτικοί πράκτορες υποχρεούνται την ημέρα απόπλου να δηλώνουν ηλεκτρονικά τα στοιχεία των επιβατών που αποβιβάστηκαν, μέσω ειδικής εφαρμογής που έχει τεθεί σε λειτουργία από το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.

Η πληρωμή του τέλους θα γίνεται ανά ημερολογιακό τρίμηνο μέσω ηλεκτρονικού παραβόλου, που εκδίδεται αποκλειστικά μέσω της προαναφερθείσας ηλεκτρονικής πλατφόρμας.

Έλεγχοι και κυρώσεις

Το Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής θα προχωρά σε δειγματοληπτικούς ελέγχους μέσω των Λιμενικών Αρχών για να διαπιστωθεί η ορθή καταβολή των τελών. Σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης:

Αρχικά θα αποστέλλεται αυστηρή προειδοποίηση
Αν δεν υπάρξει συμμόρφωση, θα βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό
Μπορεί να επιβληθεί ακόμη και απαγόρευση αποβίβασης επιβατών για μελλοντικές προσεγγίσεις του ίδιου κρουαζιερόπλοιου, μετά από εισήγηση της αρμόδιας λιμενικής αρχής και απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας.
Το νέο μέτρο εντάσσεται σε μια ευρύτερη στρατηγική για πιο βιώσιμη διαχείριση του τουριστικού ρεύματος σε δημοφιλείς προορισμούς, ενώ παράλληλα ενισχύεται το δημόσιο ταμείο με πόρους από τον αυξανόμενο τομέα της κρουαζιέρας.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney

Ειδήσεις σήμερα:

Ποιοι και πώς θα χτίζουν σε οικισμούς με κάτω από 2.000 κατοίκους - Οι όροι της ρύθμισης του ΥΠΕΝ

Live από το κελί: Πώς φυλακισμένοι στην Ελλάδα κάνουν «μάχες» στο TikTok και βγάζουν λεφτά

Ο Κώστας Θωκταρίδης στον Δανίκα: «40 χρόνια ανακαλύπτω χαμένα ναυάγια, είναι το χόμπι μου»
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr