Ηλεκτρονικές συναλλαγές 112 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν χρόνο

Αύξηση 9% το 2024 σε σχέση με το 2023 - Το 93% των πληρωμών έγινε με χρεωστική κάρτα

Ηλεκτρονικές συναλλαγές 112 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έναν χρόνο
Στα 112 δισεκατομμύρια ευρώ ανήλθε το 2024 η συνολική αξία των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών στην Ελλάδα, καταγράφοντας αύξηση 9% σε σχέση με το 2023. Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες αυξήθηκε κατά 14% και ξεπέρασε τα 2,5 δισεκατομμύρια, με τις χρεωστικές να έχουν μερίδιο 93% και τις πιστωτικές 7%. Παράλληλα, οι ηλεκτρονικές πληρωμές μέσω ιδρυμάτων πληρωμών και e-money ξεπέρασαν τα 96 δισ. ευρώ: 62,3 δισ. μέσω τραπεζών και ιδρυμάτων πληρωμών (+7%) και 34,4 δισ. μέσω ηλεκτρονικού χρήματος (+28,2%).

Η μέση αξία συναλλαγών ανά κάρτα αυξήθηκε σημαντικά: στις χρεωστικές κάρτες έφτασε τα 6.002 ευρώ (+12%), ενώ στις πιστωτικές διαμορφώθηκε στα 2.616 ευρώ (+2%). Την ίδια ώρα, η μέση αξία ανά συναλλαγή μειώθηκε σε 44 ευρώ, από 46 ευρώ το 2023, επιβεβαιώνοντας ότι το πλαστικό χρήμα χρησιμοποιείται πλέον και για μικρές καθημερινές αγορές, εκεί όπου κυριαρχούσε το μετρητό και η μικρο-φοροδιαφυγή.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος και του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η αύξηση της χρήσης καρτών και η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές οδήγησαν στην ανάκτηση 2 δισ. ευρώ από φοροδιαφυγή μέσα στο 2024. Παράλληλα, αυξήθηκε κατακόρυφα η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών σε επαγγέλματα που παραδοσιακά εμφάνιζαν χαμηλή φορολογική απόδοση.

Ενδεικτικά, στα πλυντήρια αυτοκινήτων η αξία ηλεκτρονικών συναλλαγών αυξήθηκε κατά 614%, στις υπηρεσίες φροντίδας παιδιών κατά 433%, στους δικηγόρους κατά 299%, στα ταξί κατά 196% και στην εστίαση κατά 12,5%, φτάνοντας τα 6,6 δισ. ευρώ. Αύξηση καταγράφηκε επίσης σε καθαριστήρια (+41%), φωτογραφεία και γραφικές τέχνες (+86%), οδοντιάτρους (+21%) και γιατρούς (+10%).

Η χρήση καρτών και ψηφιακών μέσων πληρωμής δεν είναι πλέον εναλλακτική επιλογή αλλά ο βασικός τρόπος πληρωμής για όλο και μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4,5 Ρίχτερ στην Εύβοια: Η ισχυρή δόνηση ξύπνησε και την Αθήνα

Νεκρός ο άνδρας που έπεσε από τον 24ο όροφο του Πύργου Απόλλων στην Αθήνα

Ο Τζο Μπάιντεν διαγνώστηκε με επιθετικό καρκίνο του προστάτη και μετάσταση στα οστά
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
δειτε ολες τις ειδησεις

Best of Network

Δείτε Επίσης