O Ολάντ θέλει η ΕΚΤ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο

O Ολάντ θέλει η ΕΚΤ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο

Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διευρύνει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους...

O Ολάντ θέλει η ΕΚΤ να αναλάβει πιο ενεργό ρόλο
Ο υποψήφιος των Σοσιαλιστών Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα ότι θέλει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) να διευρύνει το ρόλο της στην αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη και θα το επιδιώξει εάν εκλεγεί πρόεδρος στις εκλογές του 2012.

Μιλώντας στη διάσκεψη του γερμανικού Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος (SPD) στο Βερολίνο ο Ολάντ είπε επίσης ότι πρέπει να θεσπιστεί αμέσως ένας φόρος στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές, ενώ τάχθηκε επίσης υπέρ των ευρωομολόγων.

"Αποδέχομαι την ανεξαρτησία της (της ΕΚΤ) αλλά ταυτόχρονα θέλω να δώσει περισσότερη προσοχή στην κατάσταση της πραγματικής οικονομίας", ανέφερε ο Ολάντ. "Ελπίζω να επεκτείνει το ρόλο της σε ό,τι αφορά τον δανεισμό και να ενεργήσει αποτελεσματικά εναντίον της κερδοσκοπίας στο πλαίσιο των σημερινών της καθηκόντων", πρόσθεσε.

Η ΕΚΤ διστάζει να δεσμευτεί στην αγορά ομολόγων και κρατικών χρεογράφων σε μεγάλες ποσότητες κατ' αναλογία με αντίστοιχες πρωτοβουλίες της λεγόμενης "ποσοτικής χαλάρωσης" (quantitative easing) από την FED, την κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ, και την Τράπεζα της Αγγλίας.

Η σημερινή κυβέρνηση της Γερμανίας απορρίπτει κάθε τέτοια πρόταση, ειδικά για ένα αμερικανικού τύπου "τύπωμα χρήματος" από την ΕΚΤ, ή την έκδοση ευρωομολόγων.
Κλείσιμο

Ο Ολάντ είπε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί απλώς να απαιτεί μέτρα λιτότητας και πρόσθεσε ότι η αλλαγή των ευρωπαϊκών συνθηκών--που πρότειναν σήμερα ο γάλλος πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί και η γερμανίδα καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ--δεν θα αποτελέσει λύση.

"Η φυγή προς τα εμπρός είναι επικίνδυνη, πρώτον διότι το να καταρτιστεί μια νέα συνθήκη θα χρειαζόταν χρόνο. . . και δεύτερον διότι η μεταφορά εθνικής κυριαρχίας. . . θα ενίσχυε τους φόβους αποδυνάμωσης της δημοκρατίας κι αυτό είναι κάτι που πολλοί άνθρωποι (στην ΕΕ) δεν θα αποδέχονταν", επισήμανε ο Σοσιαλιστής πολιτικός.

Πέντε μήνες πριν από τις εκλογές, ο Ολάντ συνεχίζει να προηγείται στις δημοσκοπήσεις, αλλά το --ως πρότινος ευρύ-- προβάδισμά του συρρικνώνεται καθώς η ευφορία μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές υποχωρεί και ο κεντροδεξιός πρόεδρος Νικολά Σαρκοζί επιχειρεί να μεταβάλει τις ισορροπίες.

"Wir gewinnen zusammen" ("Θα κερδίσουμε μαζί"), είπε ο Ολάντ στην ομιλία του στο συνέδριο του SPD, εκφράζοντας την ελπίδα ότι το κόμμα του και η γερμανική κεντροαριστερά θα μπορούσαν να υιοθετήσουν μια σειρά εναλλακτικών προτάσεων για την Ευρωπαϊκή Ένωση. "Εάν τα καταφέρουμε στις χώρες μας η καρδιά της Ευρώπης θα μεταβληθεί", επισήμανε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης