Καμία συζήτηση για κατάργηση του
ΕΝΦΙΑ δεν βρίσκεται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου. Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών
Κυριάκος Πιερρακάκης, από το βήμα του συνεδρίου του
Οικονομικού Ταχυδρόμου, έβαλε τέλος στα σχετικά σενάρια, λέγοντας ξεκάθαρα πως «
δεν είναι στις προτεραιότητές μας».
Αντίθετα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παρέμβασης στην κλίμακα φορολόγησης των ενοικίων, χωρίς ωστόσο να δώσει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ή περιγραφή του εύρους των αλλαγών. Περιορίστηκε να αναφέρει ότι «
τα μέτρα θα ανακοινωθούν σε άλλη πόλη και από άλλον Κυριάκο», φωτογραφίζοντας ουσιαστικά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες που αναμένονται το επόμενο διάστημα.
Σε μια προσπάθεια αποτύπωσης της προόδου στον έλεγχο της παραοικονομίας, ο
υπουργός ανέφερε ότι, ενώ παλαιότερες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για παραοικονομία
της τάξεως του 30%, σήμερα το ποσοστό αυτό φαίνεται πως έχει περιοριστεί ακόμη και κάτω από το 15%. Η μείωση αυτή αποδίδεται στις διαδοχικές παρεμβάσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στον ψηφιακό έλεγχο των συναλλαγών και στη διασύνδεση φορολογικών εργαλείων.
Ο κ. Πιερρακάκης περιέγραψε τα επόμενα βήματα που δρομολογούνται για την ενίσχυση της διαφάνειας και της φορολογικής συμμόρφωσης. Στο επίκεντρο βρίσκονται τρεις νέοι άξονες ψηφιακής παρακολούθησης:
• Το ψηφιακό πελατολόγιο, που θα καταγράφει τις επαγγελματικές συναλλαγές και τις σχέσεις προμηθευτών–πελατών με αυτοματοποιημένο τρόπο.
• Το ψηφιακό δελτίο αποστολής, που θα καταγράφει και θα ελέγχει τις εμπορευματικές μεταφορές σε πραγματικό χρόνο.
• Το Μητρώο Ιδιοκτησίας και Διαχείρισης Ακινήτων (ΜΙΔΑ), το οποίο –μέσω διασταυρώσεων με δηλώσεις Ε1, Ε2, Ε9 και στοιχεία από πλατφόρμες– θα εντοπίζει περιπτώσεις αδήλωτων ενοικίων και εισοδημάτων.
Τέλος, ο υπουργός στάθηκε στην απόφαση εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών από τις ανώτατες δημοσιονομικές οροφές που ορίζει η ΕΕ, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα δημιουργήσει επιπλέον δημοσιονομικό χώρο 600 εκατ. ευρώ. Ένας χώρος που, όπως άφησε να εννοηθεί, μπορεί να αξιοποιηθεί για στοχευμένες ελαφρύνσεις ή μέτρα στήριξης σε επόμενη φάση.
Ειδήσεις σήμερα:
Η γυναίκα στο μπαλκόνι της Marfin περιγράφει τι συνέβη στις 5 Μαΐου 2010: «Ο απόλυτος τρόμος, σκεφτόμουν ότι στην επόμενη ανάσα θα πέσω»
Ο Λυκουρέζος έδωσε συνέντευξη στην κόρη του Αίθρα: «Η ελευθερία που σου δώσαμε με τη μάνα σου ήταν λάθος»
Μεθυσμένος ο Ρονάλντο σε εστιατόριο της Μαδρίτης, τον κρατάνε για να μπει σε αυτοκίνητο - Δείτε βίντεο