Όλα τα έσοδα του πετρελαιαγωγού στους Δήμους

Σύσκεψη υπό τον Γ. Μανιάτη σήμερα για το έργο

Το στοιχειωμένο έργο του πετρελαιαγωγού Μπουργκάς – Αλεξανδρούπολης έχει …πάρει για τα καλά επάνω του, μετά το “περιβαλλοντικό” ΟΚ που έδωσε η Σόφια και επόμενο βήμα είναι η έναρξη μιας παράλληλης διαβούλευσης τόσο στην χώρα μας όσο και στη Βουλγαρία για όλα τα ζητήματα που μπορούν να προκύψουν από ένα τέτοιο σχέδιο.

Μάλιστα, όπως πληροφορείται το protothema.gr, η διαβούλευση θα είναι “διπλή” υπό την έννοια ότι και εμείς και οι γείτονες θα διαβουλευθούμε όχι μόνο για τα καθ’ ημάς, αλλά και για θέματα που αφορούν την άλλη χώρα – εταίρο – μαζί με τη Ρωσία – στο συγκεκριμένο project. Και αυτό γιατί προφανώς κρίνεται ότι είναι πολλά τα ζητήματα που θα χρειαστούν κοινή αντιμετώπιση.

Σήμερα, πάντως, ο αρμόδιος υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Γιάννης Μανιάτης συγκαλεί μια ευρεία σύσκεψη στη Μεσογείων για το έργο, με τη συμμετοχή των τοπικών αρχών. Έχουν κληθεί, συγκεκριμένα, να παραστούν οι βουλευτές Έβρου, Γ. Ντόλιος, Όλγα Ρενταρή – Τέντε, Ε. Τσιαούσης και Αλ. Δερμεντζόπουλος, ο Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, Αρ. Γιαννακίδης και οι Δήμαρχοι Αλεξανδρούπολης, Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας, Σαμοθράκης και Σουφλίου, Ευ. Λαμπάκης, Παρ. Πατσουρίδης, Δ. Μουζάς, Γ. Χανός και Β. Πουλιλιός, αντίστοιχα.


 
Στη σύσκεψη θα γίνει ανασκόπηση του έργου και θα εξετασθούν τα επόμενα βήματα για την πορεία του έργου το οποίο με τον Νόμο 4001/2011 έχει χαρακτηριστεί ως έργο εθνικής σημασίας και το οποίο θα προσφέρει σημαντικά οφέλη σε εθνικό και τοπικό επίπεδο.

Τα καλά νέα για τις τοπικές κοινωνίες αφορούν την επαναβεβαίωση, από κυβερνητικής πλευράς, της προοπτικής παραχώρησης σε αυτές του συνόλου των εσόδων που θα έχει το Δημόσιο, από την λειτουργία του πετρελαιαγωγού, μέσω των τελών διέλευσης που θα πληρώνουν οι πετρελαϊκές εταιρείες.

Αυτά τα έσοδα εκτιμώνται σε 30 με 40 εκατ. ευρώ ετησίως και, πέραν της συγκεκριμένης παραμέτρου, θα πρέπει να συνεκτιμηθεί ότι περίπου 1.500 πολίτες, προφανώς από την Αλεξανδρούπολη και τις γειτνιάζουσες περιοχές της Θράκης, θα απασχοληθούν στο έργο, το οποίο προορίζεται να αποσυμφορήσει τα Στενά του Βοσπόρου από την διέλευση πετρελαιοφόρων πλοίων, περιορίζοντας τους κινδύνους περιβαλλοντικού ατυχήματος στην περιοχή αλλά και, προφανώς, αναβαθμίζοντας τον ευρύτερο γεωπολιτικό ρόλο της Ελλάδας.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr