Νέος γύρος με Τρόικα για κατάργηση της ΕΓΣΣΕ

Πέντε αντεπιχειρήματα από το υπουργείο Εργασίας

Με "κόκκινο" έχει σημειώσει η Τρόικα  40 σημεία που βρίσκονται σε εκκρεμότητα στο Υπουργείο Εργασίας σχετικά με την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος έως το 2014. Σ’ αυτά προστίθεται και το νέο αίτημα των δανειστών για ... μισθούς Πορτογαλίας στον ιδιωτικό τομέα - αίτημα που παραμένει στο τραπέζι των συνομιλιών παρά τις έντονες αντιδράσεις με τη διαφορά ότι η πίεση που ασκείται δεν είναι τόσο σφοδρή όσο στην αρχή.

Η ηγεσία του Υπουργείο Εργασίας που αναμένεται να συναντηθεί με την τρόικα Δευτέρα ή Τρίτη  προσπαθεί να αποκρούσει την πίεση με τα εξής επιχειρήματα:
1. Τα ελληνικά νοικοκυριά έχουν ξεπεράσει τα όρια της αντοχής τους  
2. Θα  επιρρεαστούν αρνητικά τόσο τα ασφαλιστικά ταμεία που θα χάσουν εισφορές και όσο και τα φορολογικά έσοδα
3. Θα  συρρικνωθεί ακόμα περισσότερο η αγοραστική δύναμη με αποτέλεσμα να αυξηθούν και τα λουκέτα στην αγορά .
4. Κατά συνέπεια θα αυξηθεί η ανεργία , θα επιβαρυνθεί ακόμα περισσότερο ο προυπολογισμός του ΟΑΕΔ για την καταβολή των επιδομάτων ανεργίας ενώ θα μειωθούν και τα έσοδα.
5. Οι πραγματικοί μισθοί στον ιδιωτικό τομέα έχουν ήδη μειωθεί ( 8%-12% κατά μέσο όρο) Μάλιστα εξαιτίας της αλόγιστης χρήσης της μερικής απασχόλησης και των άλλων ευέλικτων μορφών εργασίας , οι κατώτατοι μισθοί έχουν ήδη μειωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ και από τα 750 ευρω ουσιαστικά φθάνουν τα 430 ευρώ

Το Υπουργείο για να αποφεύγει την δραματική εξέλιξη της περικοπής των κατωτάτων ορίων στους μισθούς ,αντιπροτείνει να εξεταστούν τρόποι μείωσης όχι του μισθολογικού άλλα του μη μισθολογικού κόστους , δηλαδή των εισφορών προς όφελος της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας.

Πάντως η Τρόικα έχει αποδείξει ότι δεν παρασύρεται εύκολα σε παράπλευρους δρόμους ,ξεφεύγοντας από τις αρχικές της εμμονές που στην προκειμένη περίπτωση έχουν να κάνουν με την κατάργηση της μόνης ομπρέλας που έχει απομείνει στην αγορά εργασίας ,της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Σργασίας .
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr