Παράταση για διορθώσεις στα μισθώματα του 2023 ζητούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων

Παράταση για διορθώσεις στα μισθώματα του 2023 ζητούν οι ιδιοκτήτες ακίνητων

Πολλοί ιδιοκτήτες δεν δήλωσαν στην εφαρμογή της ΑΑΔΕ παρατάσεις, αυξομειώσεις ενοικίων, λύσεις μισθώσεων

akinita_mk
Περιθώριο έως τις 26 Ιουλίου, όταν δηλαδή λήγει η προθεσμία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ζητούν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να δηλώσουν στην εφορία περσινά μισθωτήρια που έχουν λήξει ή ξέχασαν να εμφανίσουν και να διορθώσουν τυχόν λάθη ή παραλείψεις στα στοιχεία της περιουσιακής τους κατάστασης με την υποβολή τροποποιητικής δήλωσης Ε9.

Τα πληροφοριακά στοιχεία μισθώσεων ακινήτων «τροφοδοτούν» τις φορολογικές δηλώσεις και οι ιδιοκτήτες σπεύδουν να κάνουν διορθώσεις για να μην φορολογηθούν αδίκως για τα εισοδήματα από τα ενοίκια του 2023. Όσοι ιδιοκτήτες επιχειρούν σήμερα να κανουν εκπρόθεσμα τροποποιήσεις στα μισθωτήρια συμβόλαια ακινήτων που βρίσκονται καταχωρημένα στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσοδών (ΑΑΔΕ), έρχονται αντιμέτωποι με το πρόστιμο των 100 ευρώ.

Βάσει της νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση έναρξης ή λύσης μιας σύμβασης για τη μίσθωση ακινήτου, ο ιδιοκτήτης υποχρεούται να δηλώσει το γεγονός αυτό υποβάλλοντας ηλεκτρονικά στην πλατφόρμα της δήλωσης έναρξης ή λήξης μισθωτηρίου μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Αν δεν δηλωθεί η λήξη της μίσθωσης, τότε η συμφωνία μίσθωσης (το μισθωτήριο) θεωρείται ότι είναι σε ισχύ.

Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ πολλοί ιδιοκτήτες ενώ δηλώνουν ορθά τα εισπραχθέντα μισθώματά τους, εν τούτοις διαπιστώνουν ότι δεν έχουν αναρτήσει στην εφαρμογή των Μισθώσεων Ακινήτων είτε τροποποιητικές δηλώσεις (παρατάσεις – αυξομειώσεις ενοικίων), είτε λύσεις μισθώσεων. Επίσης επί μισθώσεων που συνεχίζουν να τρέχουν, δεν εγνώριζαν ότι έπρεπε να προβούν σε τυπική λύση τους όταν συνέβη κάποια μεταβολή στο πρόσωπο είτε των εκμισθωτών είτε των ενοικιαστών, και δήλωση της ίδιας μίσθωσης ως δήθεν «νέας».

Κλείσιμο
Ως εκ τουτου η ΠΟΜΙΔΑ με επιστολή της προς τον διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργο Πιτσιλή, ζητά «την χωρίς πρόστιμο δυνατότητα υποβολής δηλώσεων στην εφαρμογή των μισθώσεων ακινήτων της ΑΑΔΕ Μέχρι και την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής των εφετινών φορολογικών δηλώσεων εισοδήματος. Ετσι οι φορολογούμενοι θα δηλώσουν ορθά τα ενοίκια του 2023 και θα μπορέσουν να αποκαταστήσουν την ακριβή εικόνα των μισθωτηρίων συμβολαίων τους σε σχέση με τα δηλούμενα εισοδήματά τους».

Ειδήσεις σήμερα:

Συμφωνία... προσεχώς για τα αξιώματα στην ΕΕ - Το «αγκάθι» με τη μισή θητεία Κόστα

Euro 2024: Η Γαλλία λυτρώθηκε μ' ένα αυτογκόλ, πρώτη έκπληξη από την Σλοβακία, επιβλητική η Ρουμανία - Δείτε τα γκολ

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για χειρουργείο στον Εμπαπέ - Σε κίνδυνο η παρουσία του στο Euro 2024
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης