Χρηματιστήριο Αθηνών: Πτώση 0,43% - Κρατήθηκε η επαφή με τις 1.500 μονάδες

Χωρίς εντάσεις το profit taking από τους επενδυτές - Στα ύψη ο τζίρος της ΕΤΕ λόγω των πακέτων - Οι θετικοί και οι αρνητικοί πρωταγωνιστές - Axia για ΔΕΗ: «Πολύ ικανοποιητικά» στο σύνολό τους τα αποτελέσματα τριμήνου

Σε πτωτικό έδαφος, αλλά μακριά από τα χαμηλά ημέρας, ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Τρίτης (21/5) στο Χρηματιστήριο Αθηνών, με τον Γενικό Δείκτη να μην απομακρύνεται από τα ρεκόρ 13 ετών και το ορόσημο των 1.500 μονάδων.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά 6,44 μονάδες ή -0,43% και έκλεισε στις 1.496,35 μονάδες. Κινήθηκε σε ένα εύρος περίπου 11 μονάδων και συγκεκριμένα από τις 1.492,80 (χαμηλό ημέρας) έως τις 1.503,68 μονάδες (υψηλό ημέρας). Ενισχύεται κατά +3,3% τον Μάιο και +15,71% εντός του 2024.

Στην «άλωση» των 1.500 μονάδων είχαν προβεί τη Δευτέρα (20/5) οι επενδυτές στο Χ.Α., με τον Γενικό Δείκτη να κλείνει στις 1.502,79 μονάδες, φτάνοντας έως και τις 1.505,07 μονάδες στο υψηλό ημέρας. Αμέσως επόμενο υψηλότερο κλείσιμο είναι οι 1.531,04 μονάδες (13 Απριλίου 2011). «Φρένο» στα πολυετή υψηλά τους έβαλαν επίσης οι δείκτες των τραπεζών και της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE 25).

Οι αναλυτές παραμένουν αισιόδοξοι και θέτουν τον πήχη ακόμη υψηλότερα, στις 1.600 μονάδες, με αιχμή του δόρατος τις τράπεζες. Ώθηση παρέχουν και εγχώριοι καταλύτες, όπως οι ανθεκτικές τριμηνιαίες επιδόσεις των εισηγμένων, η έντονη κινητικότητα στο κομμάτι των επιχειρηματικών συμφωνιών (με εξαγορές, συγχωνεύσεις, κλπ.), καθώς και τα ισχυρά θεμελιώδη μεγέθη της ελληνικής οικονομίας.

Στο επίκεντρο βρέθηκε σήμερα η Εθνική Τράπεζα, καθώς στις 12:20 άλλαξαν «χέρια» δύο πακέτα συνολικής αξίας 31,854 εκατ. ευρώ (22,9726 εκατ. ευρώ το ένα και 8,8816 εκατ. ευρώ το δεύτερο), στην τιμή των 8,54 ευρώ. Ο τζίρος της τράπεζας ξεπέρασε σήμερα τα 50 εκατ. ευρώ.

Πιέσεις υπέστη η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) λόγω αποκοπής μερίσματος (0,33 ευρώ). Διόρθωσαν η Motor Oil και η Profile, με αποτέλεσμα να απομακρυνθούν αμφότερες από τα ιστορικά υψηλά τους.

«Πλώρη» για νέο record high έβαλε η Cenergy Holdings, με τη μητρική Viohalco και την Ελλάκτωρ να ακολουθούν, καταγράφοντας ισχυρή άνοδο. Κέρδη άνω του +2% για τον ΑΔΜΗΕ, με ώθηση από το επίσημο αμερικανικό ενδιαφέρον για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ.

Στην ατζέντα

Οι μετοχές του ΔΑΑ διαπραγματεύονταν σήμερα χωρίς το δικαίωμα στο μέρισμα, ύψους 0,33 ευρώ, που αποτελεί την πρώτη επιβράβευση των μετόχων από τότε που εισήχθη ο ΔΑΑ στο Χρηματιστήριο, τον Φεβρουάριο του 2024. Για σήμερα ήταν επίσης προγραμματισμένη η γενική συνέλευση της Coca Cola με θέμα την έγκριση του μερίσματος, ύψους 0,93 ευρώ ανά μετοχή.

Τα οικονομικά αποτελέσματα α’ τριμήνου ανακοινώνει σήμερα η Fourlis, ενώ είχε προηγηθεί η Optima bank πριν την έναρξη των συναλλαγών. Ακολουθούν η Quest Holdings και η ElvalHalcor (στις 22/5), η Ideal και η Lavipharm (στις 23/5) και η Aegean (στις 24/5). Το επόμενο πενθήμερο έχουμε τις ΕΧΑΕ (27/5), Motor Oil και Epsilon Net (28/5), ΟΠΑΠ, Cenergy και Κρι Κρι (29/5) και Austriacard (31/5).

Profit taking στις διεθνείς αγορές

Αν και η χθεσινή (20/5) ήταν ημέρα διόρθωσης για την Wall Street, ο τεχνολογικός κλάδος παρέμεινε σε ανοδική τροχιά και ο Nasdaq σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό, με ώθηση από το «άλμα» της μετοχής της Nvidia. Ο Dow Jones δεν κατάφερε να διατηρηθεί πάνω από τις 40.000 μονάδες, τις οποίες κατέκτησε για πρώτη φορά στα χρονικά την περασμένη Παρασκευή (17/5). Αναφορικά με τον S&P 500, η Deutsche Bank αύξησε στις 5.500 μονάδες τον στόχο για το 2024. Μεικτά πρόσημα σήμερα στη Wall Street, με τον Nasdaq να υποχωρεί μετά το χθεσινό ρεκόρ του.

Νέες απώλειες στις ευρωαγορές, με βασικούς δείκτες, όπως ο Stoxx 600, ο DAX (Γερμανία), ο FTSE 100 (Βρετανία) και ο CAC 40 (Γαλλία), να παραμένουν ωστόσο κοντά στα ιστορικά υψηλά τους. Στο «κόκκινο» έκλεισαν σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια. Μεγάλος χαμένος ο Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ, καταγράφοντας «βουτιά» -2%, λόγω των πιέσεων που δέχθηκε από τους κλάδους της τεχνολογίας και της ηλεκτροκίνησης.

Διαβάστε περισσότερα οικονομικά νέα στο Newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

«Υπαίθριο κλουβί»: Καταδίκη-κόλαφος για τη Μόρια επί ΣΥΡΙΖΑ από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο

Πέθανε στα 51 του ο «Εσκομπάρ» της Κρήτης - Αποφυλακίστηκε με άδεια λίγων ωρών ο γιος του για να πάει στην κηδεία


Ένας νεκρός και 30 τραυματίες από αναταράξεις σε πτήση Λονδίνο - Σιγκαπούρη



Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr