Όρια συνταξιοδότησης - Τσακλόγλου: Καμία μεταβολή μέχρι το 2027

Όρια συνταξιοδότησης - Τσακλόγλου: Καμία μεταβολή μέχρι το 2027

Όπως είπε επίσης, η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τον δείκτη μισθών, δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις

tsakloglou
Η αναπροσαρμογή των συντάξιμων αποδοχών, με βάση τον δείκτη μισθών, δεν θα επηρεάσει τις υφιστάμενες συντάξεις, δήλωσε ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου, σε συνέντευξή του στη Naftemporiki TV.

Όπως είπε ο κ. Τσακλόγλου, «αυτές τις ημέρες, συγκροτείται η επιτροπή για την κατασκευή του δείκτη μισθών, που προβλέπει η νομοθεσία. Με βάση τη μεταβολή αυτού του δείκτη, θα γίνονται οι αναπροσαρμογές που προβλέπει η σχετική νομοθεσία (συντάξιμες αποδοχές για τον υπολογισμό της ανταποδοτικής σύνταξης, ανώτατο όριο ασφαλιστέων αποδοχών, εισφορές αυτοαπασχολουμένων, ελεύθερων επαγγελματιών και αγροτών). Οι υπολογισμοί θα επηρεάσουν τις συντάξεις από το 2025 και εντεύθεν».

Σε ερώτηση σχετικά με τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, ο υφυπουργός Εργασίας απάντησε τα εξής: «Η πίεση που έχουμε στο ασφαλιστικό μας σύστημα, λόγω δημογραφικού, είναι μεγάλη και αυτό δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό φαινόμενο. Τα συστήματα κοινωνικής ασφάλισης των περισσοτέρων χωρών είναι κατά βάση διανεμητικά, δηλαδή οι εισφορές των τωρινών εργαζομένων πληρώνουν για τις συντάξεις των τωρινών συνταξιούχων. Τα συστήματα αυτά δουλεύουν καλά, όταν έχουμε πολλούς εργαζόμενους και λίγους συνταξιούχους. Όταν ανατρέπεται αυτός ο κανόνας, αρχίζουν τα προβλήματα.

Γι' αυτό και όλες ανεξαιρέτως οι χώρες έχουν λάβει μία σειρά μέτρων, τα οποία έχουν να κάνουν είτε με την ίδια τη συνταξιοδοτική δαπάνη είτε με τη διαφοροποίηση του ασφαλιστικού κινδύνου.

Κλείσιμο
Στην Ελλάδα, μέτρα λάβαμε τα τελευταία χρόνια και από ό,τι δείχνουν οι αναλογιστικές μελέτες, παρότι το σύστημά μας εξακολουθεί να δημιουργεί μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα, με τους υφιστάμενους κανόνες μακροχρονίως φαίνεται να πετυχαίνουμε τη σταθερότητα που επιθυμούμε.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία για τα όρια συνταξιοδότησης, αυτά εξετάζονται ανά τριετία. Έγινε πρόσφατα η εξέταση και οι διαφοροποιήσεις ήταν μηδαμινές. Αυτός είναι και ο λόγος που, μέχρι το 2027, δεν πρόκειται να γίνει καμία μεταβολή στα όρια αυτά».

Για το ΤΕΚΑ, ο κ. Τσακλόγλου σημείωσε τα ακόλουθα: «Σύμφωνα με το πρόσφατο Ageing Report της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ τα ποσοστά αναπλήρωσης της Ελλάδας αναμένεται να μειωθούν ελαφρά τις επόμενες δεκαετίες, όταν αρχίζουν να καταβάλλονται και οι συντάξεις του ΤΕΚΑ, τότε αυτά ανεβαίνουν σημαντικά. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει μία σχετικά συντηρητική προσέγγιση και υπολογίζει ότι οι πραγματικές αποδόσεις των περιουσιακών στοιχείων των αντίστοιχων ταμείων θα είναι περίπου 2%. Τα ιστορικά στοιχεία του ΟΟΣΑ για μεγάλες περιόδους φαίνεται να δείχνουν ότι το ποσοστό το οποίο πετυχαίνουν συνταξιοδοτικά συστήματα κεφαλαιοποιητικής μορφής είναι κοντύτερα στο 3%. Ενώ η διαφορά φαίνεται μικρή, σε βάθος 40 ετών, μπορεί να δώσει σημαντικά διαφορετικές σωρευτικές αποδόσεις».

Όσον αφορά τη συμμετοχή των νέων στο ταμείο, ο υφυπουργός Εργασίας διευκρίνισε αρχικά ότι ο νέος πυλώνας ασφάλισης είναι υποχρεωτικός για όσα άτομα εισέρχονται στην αγορά εργασίας από το 2021 και μετά και έχουν υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης, αφορά δηλαδή τη συντριπτική πλειονότητα των νέων ασφαλισμένων. Ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε επίσης στην καμπάνια ενημέρωσης που «τρέχει» για το ΤΕΚΑ, η οποία αναμένεται να αυξήσει τα ποσοστά προαιρετικής συμμετοχής.

Αναφορικά με την απασχόληση συνταξιούχων, ο υφυπουργός Εργασίας τόνισε ότι, με το προηγούμενο καθεστώς, αν κάποιος ήθελε να απασχοληθεί έστω και μία ώρα, υπήρχε περικοπή της σύνταξής του κατά 30%. «Μάλιστα, πριν από το 2019 η αντίστοιχη περικοπή ήταν 60%. Με τον νόμο, που ψηφίστηκε την προηγούμενη χρονιά, οι συνταξιούχοι οι οποίοι επιθυμούν να εργαστούν λαμβάνουν την πλήρη σύνταξή τους και υπάρχει ένας πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, που αντιστοιχεί στο 10% των απολαβών που θα έχουν από τη μισθωτή απασχόλησή τους και κάτι αντίστοιχο για τους αυτοαπασχολούμενους. Τα πρώτα στοιχεία που έχουμε είναι ιδιαιτέρως ενθαρρυντικά και πολύ πέρα και από τις προσδοκίες μας. Ενώ, προηγουμένως, υπήρχαν γύρω στις 36.000 εργαζόμενοι συνταξιούχοι, σύμφωνα με το τελευταία στοιχεία, έχουν εγγραφεί στην αντίστοιχη πλατφόρμα του e-ΕΦΚΑ σχεδόν 80.000 συνταξιούχοι, νούμερο που συνεχώς ανεβαίνει. Με το μέτρο αυτό, αυξάνεται τόσο το τωρινό εισόδημα των συνταξιούχων, όσο και το μελλοντικό, καθότι αυτοί καταβάλλουν εισφορές κοινωνικής ασφάλισης, οι οποίες θα οδηγήσουν σε προσαύξηση στη σύνταξή τους μελλοντικά, όταν θα σταματήσουν να εργάζονται» αποσαφήνισε ο κ. Τσακλόγλου.

Σχετικά με την εξαήμερη εργασία, ο υφυπουργός υπογράμμισε: «Δεν πρόκειται για ένα μέτρο γενικευμένο, αλλά αφορά είτε κλάδους συνεχούς ροής ή κλάδους όπου υπάρχει μια έκτακτη ανάγκη. Η έκτακτη απασχόληση είναι 40% ακριβότερη για τον εργοδότη, γι' αυτό και την εφαρμόζουν μόνο όταν υπάρχουν συγκεκριμένες ανάγκες, ενώ τόσο ο τουρισμός όσο και η εστίαση εξαιρούνται από αυτό το μέτρο».

Για τις ελλείψεις σε εργατικό δυναμικό, ο κ. Τσακλόγλου δήλωσε: «Παρότι τα ποσοστά ανεργίας έχουν μειωθεί σημαντικά την τελευταία πενταετία, ταυτόχρονα παρατηρούνται και μεγάλες ελλείψεις εργατικού δυναμικού σε συγκεκριμένους τομείς της οικονομίας, όπως ο αγροτικός τομέας, ο τουρισμός και κάποια κομμάτια της μεταποίησης. Όπου υπάρχει ανάγκη η οποία δεν μπορεί να καλυφθεί από το εγχώριο εργατικό δυναμικό, προσπαθούμε να την καλύψουμε με μετακλήσεις με διακρατικές συμφωνίες αμοιβαία επωφελείς και για τη δική μας οικονομία, αλλά και για τους μετακλητούς εργαζόμενους».

Ειδήσεις σήμερα:

Παραδόθηκε ο «Shark», ένας από τους βασικούς υπόπτους για την δολοφονία Λυγγερίδη - Οδηγείται στη φυλακή

Θεσσαλονίκη - 28χρονη: Βγήκε από το μπάνιο και άρχισε να με χτυπάει, προσπάθησα να πηδήξω στο διπλανό μπαλκόνι

Το πρώτο τρένο στη Σελήνη σχεδιάζει η NASA - Πώς θα λειτουργήσει και γιατί
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης