Άδειασαν οι αποθήκες LNG της Ρεβυθούσας τον Απρίλιο – Μηδενίστηκαν οι εισαγωγές από τους ηλεκτροπαραγωγούς

Ψαλίδι στα φορτία για πρώτη φορά μετά από πέντε χρόνια-Δέλεαρ το φθηνό ρωσικό αέριο από τους αγωγούς που πλημμυρίζει την αγορά

Χωρίς αέριο… έμειναν οι εγκαταστάσεις της Ρεβυθούσας τον Απρίλιο με τους μεγάλους παίκτες της αγοράς να ακυρώνουν το ένα μετά το άλλο τα προγραμματισμένα φορτία και η χώρα μας να πλημμυρίζει ρωσικό αέριο μέσω του Σιδηρόκαστρου. Σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global, η Ελλάδα δεν εισήγε LNG μετά από 5 χρόνια συνεχών εισαγωγών που εκτινάχθηκαν κατά την ενεργειακή κρίση εξυπηρετώντας και γειτονικές χώρες όπως η Βουλγαρία.

Οι ποσότητες LNG για τον Φεβρουάριο αναθεωρήθηκαν από 5 φορτία σε 2 φορτία ενώ η ψαλίδα έπεσε και στα φορτία του Μαρτίου, τα οποία υποχώρησαν σε 2 από 4. Σύμφωνα με το S&P Global, το πρώτο τρίμηνο του 2024, η Ελλάδα εισήγε περίπου 522.000 μετρικούς τόνους LNG, σημειώνοντας πτώση 18% σε ετήσια βάση.

Οι αναλυτές εκτιμούν ότι η φθίνουσα πορεία του LNG αποδίδεται στη χαμηλή ζήτηση, δεδομένων και των ήπιων καιρικών συνθηκών, η οποία καλύπτεται από τις φθηνότερες εισαγωγές φυσικού αερίου. «Δεν έχει νόημα να εισάγουμε LNG, όταν υπάρχει πολύ φθηνό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία στην περιοχή», αναφέρουν πηγές του S&P Global και προσθέτουν: Το αέριο στο Balkan Gas Hub εμπορεύεται από 21 έως 23 ευρώ/MWh και τα περισσότερα συμβόλαια χονδρικής έχουν τιμή χαμηλότερη κατά 4-5% σε σχέση με το TTF.

Διαβάστε περισσότερα: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr