Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Τι αλλαγές φέρνει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Ψηφιακό Δελτίο Αποστολής: Τι αλλαγές φέρνει σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Η αποκωδικοποίηση του προσχεδίου που έθεσε σε δημόσια διαβούλευση η ΑΑΔΕ - Ποιες είναι οι νέες υποχρεώσεις.

eforia
Ένα νεο όπλο για την ψηφιακή παρακολούθηση της αγοράς αποκτά η εφορία. Πρόκειται για το ψηφιακό δελτίο αποστολής που, σταδιακά, θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επαγγελματικές κατηγορίες και επιχειρηματικούς κλάδους δραστηριότητας.

Η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έδωσε το «πράσινο φως» για την εκκίνηση και λειτουργία της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών και του ηλεκτρονικού δελτίου αποστολής, θέτοντας από χθες σε δημόσια διαβούλευση το προσχέδιο της σχετικής απόφασης.

Προσχέδιο απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ορίζει ότι τα δεδομένα της ψηφιακής παρακολούθησης διακίνησης αγαθών , διαβιβάζονται σε πραγματικό χρόνο πριν την έναρξη της διακίνησης στην πλατφόρμα myDATA και το «κύκλωμα» κλείνει με την παραλαβή των προϊόντων από την οντότητα η οποία έχει κάνει την παραγγελία.

Τα ψηφιακά παραστατικά διακίνησης λαμβάνουν Μοναδικό Αριθμό Καταχώρησης για κάθε έγκυρη διαβίβαση στην πλατφόρμα myDATΑ , ενσωματώνουν QR Code ενώ ορίζεται πως η ημερομηνία διακίνησης δεν μπορεί να υπερβαίνει τις πέντε ημέρες από την ημερομηνία έκδοσης του παραστατικού διακίνησης.

Κλείσιμο
Σε πρώτη φάση οι επιχειρήσεις θα μπορούν να διαβάζουν ηλεκτρονικά στη φορολογική διοίκηση το δελτίο αποστολής με όλα τα δεδομένα που περιλαμβάνονται και στο χειρόγραφο δελτίο. Μελλοντικά όμως η εφαρμογή θα επεκταθεί ώστε η εφορία να γνωρίζει πότε θα φύγει ένα φορτίο, τα στοιχεία του οδηγού, το ωφέλιμο φορτίο και που βρίσκεται ανά πάσα στιγμή το φορτηγό. Ακόμα και η αλλαγή του βάρους του φορτίου θα είναι σε γνώση της εφορίας.

Με τον τρόπο αυτό, η ΑΑΔΕ θα είναι σε θέση να γνωρίζει κάθε αγαθό που διακινείται ανά πάσα στιγμή καθόλη της διαδικασίας μετακίνησης και παράδοσης του.

Η ΑΑΔΕ δίνει ήδη τη δυνατότητα έκδοσης ψηφιακών δελτίων αποστολής μέσω της εφαρμογής Timologio. Επίσης ζητεί τις παρατηρήσεις από τις επιχειρήσεις προκειμένου στη συνέχεια να τεθεί ένα σαφές και ρεαλιστικό χρονοδιάγραμμα καθολικής και υποχρεωτικής εφαρμογής. Στα σενάρια που εξετάζονται περιλαμβάνεται το ενδεχόμενο, ακόμα και από το φθινόπωρο να καθιερωθεί η υποχρεωτική έκδοση ψηφιακού δελτίου αποστολής πιλοτικά για συγκεκριμένους κλάδους , πιθανότατα με κριτήρια τζίρου ενώ το ΥΠΕΘΟ θα αναλάβει να νομοθετήσει το πλήρες χρονοδιάγραμμα καθολικής εφαρμογής σε όλη την αγορά με συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα και κυρώσεις μη συμμόρφωσης. Το αργότερο, από το 2025 το ψηφιακό δελτίο αποστολής θα είναι υποχρεωτικό για όλους με αυστηρές κυρώσεις για τις περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.

Ειδήσεις σήμερα:

Φρέντυ Μπελέρης: 30 χρόνια διώξεων από το αλβανικό καθεστώς

Τέλος το Survivor για τον Γκέντσογλου, χαμός με Σταυρούλα και Γιάννη - Δείτε βίντεο

Αταμάν: Εάν δεν πάμε στο Final Four, δεν θα είμαι στον Παναθηναϊκό του χρόνου - Βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης