Η καμπάνια για τον Μπελέρη, το προξενιό της Ελεονώρας, τα μαθήματα στους ευρωβουλευτές, ο Μητσοτάκης και οι οκτώ Κροίσοι

-Χαίρετε, λοιπόν το ‘χε από εδώ, το ‘χε από εκεί τελικώς το αποφάσισε και τον έβαλε τον δήμαρχο Φρέντι ο Μητσοτάκης προς τέρψιν των περισσοτέρων στο Μ.Μ. που τον ήθελαν

Κάποιος μου είπε ότι χθες κυκλοφόρησε και μια παπάτζα ότι θα τον έπαιρνε ο Βελόπουλος (ποιος είναι άραγε ο συστηματικός παπατζής;) και σου λέει, ας πάει και το παλιάμπελο βάλε και τον Μπελέρη να μαζέψουμε τους βορειοηπειρώτες και τη Δεξιά μας. Και καλά έκανε, μεταξύ μας γιατί παρ’ ότι ακόμα δεν «γράφει» στις δημοσκοπήσεις ο Φρέντι, το λογικό είναι να «γράψει» τελικά και αν είναι κάποιος να χάσει από αυτό κάποιες ψήφους είναι ο έτερος βορειοηπειρώτης Πύρρος Δήμας, αλλά θα δούμε. Πάντως οι μετρήσεις δείχνουν Αυτιά (43% αποδοχή στη βόρεια Ελλάδα, για όσους δεν καταλάβατε…), Βόζεμπεργκ, Μεϊμαράκη και τώρα περιμένουμε να μετρηθεί ο Μπελέρης και η Ελεονώρα Μελέτη και αυτή μεταγραφή αεροδρομίου της τελευταίας εβδομάδας.

Καμπάνια για τον Μπελέρη

-Και επειδή ο Φρέντι δεν θα μπορεί να κάνει καμπάνια από τη φυλακή του Φιέρι και επειδή ο γιος και ο αδερφός του δεν είναι γνωστά πρόσωπα, ακούω ότι μια σειρά προβεβλημένων στελεχών της ΝΔ θα «τρέξουν» γι' αυτόν ανά την Ελλάδα. Ένας εξ αυτών είναι ο Άγγελος Συρίγος που συνδέεται με προσωπική σχέση με τον Μπελέρη, ενώ στην ίδια μοίρα είναι και ο Πλεύρης που είναι παλαιός του φίλος, αλλά θα συνδράμουν και ο Άδωνις και ο Βορίδης.

Το «προξενιό» της Μελέτη

-Την επαφή για την ένταξη της Μελέτη στο ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, ασχέτως του αν η δημοσιογράφος γνωρίζεται με τον Κ.Μ. ο οποίος έχει πάει και φιλοξενούμενος στην εκπομπή της το έκανε η διευθύντρια Επικοινωνίας του Μαξίμου Κύρα Κάπη, η οποία συνδέεται με προσωπική φιλία με τη δημοσιογράφο, ενώ ήταν και αυτή που της έκανε το τηλεφώνημα για να πάει στο Μαξίμου πριν μια εβδομάδα.

Ανοίγει σήμερα το «φροντιστήριο» για τους υποψήφιους ευρωβουλευτές

-Σήμερα πάντως ο Παύλος Μαρινάκης και ο Θωμάς Βαρβιτσιώτης στα γραφεία της ΝΔ στην οδό Πειραιώς ξεκινούν τα ταχύρυθμα μαθήματα στους ευρωβουλευτές για τα επιχειρήματα και τη στρατηγική του κόμματος στις Ευρωεκλογές. Στόχος να υπάρχει ενιαία γραμμή και στάση, δομημένη επιχειρηματολογία και φυσικά να αποφευχθούν τηλεοπτικές «πατάτες» από τους λιγότερο μυημένους.

Στη Μέση Ανατολή ο Γεραπετρίτης

-Στη διακεκαυμένη ζώνη της αραβικής χερσονήσου θα βρεθεί την άλλη εβδομάδα, όπως πληροφορούμαι, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, ο οποίος έχει προγραμματίσει ταξίδια σε Κατάρ και Κουβέιτ. Με βάση τον σχεδιασμό, δεν προβλέπεται κάποια επίσκεψή του στο Ισραήλ, η επαφή όμως ιδίως με το Κατάρ είναι κρίσιμη, καθώς το Εμιράτο μιλάει με όλους τους παίκτες της ευρύτερης περιοχής.

Ο Μητσοτάκης και η σύσκεψη με 8 δισεκατομμυριούχους

-Η είδηση της ημέρας είναι 9η (τη 10η την έφαγε ο κορονοϊός) διεθνής διάσκεψη για τους ωκεανούς «Our Oceans» που πραγματοποιείται σήμερα στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος Νιάρχου. Είναι μια σοβαρή διοργάνωση διεθνούς εμβέλειας κάτι που φαίνεται άλλωστε από τη συμμετοχή 12 αρχηγών κρατών και 50 υπουργών. Το ελληνικό ενδιαφέρον είναι ότι ο Κ. Μητσοτάκης θα ανακοινώσει 21 νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις για τη χώρα μας. Χθες στο Μ.Μ. έγινε συνάντηση του Πρωθυπουργού με 8 δισεκατομμυριούχους με μεγάλη φιλανθρωπική δράση. Συγκεκριμένα στη συνάντηση με τον Κ. Μητσοτάκη, συμμετείχαν οι Theodore William (Ted) Waitt, President of Waitt Foundation η Dona Bertarelli, Co-Chair and Lead of Bertarelli Foundation η Nancy Lindborg, President and CEO of the David and Lucil Packard Foundation, η Melissa Wrigth, Ocean Initiative Director, Bloomberg Philanthropies ο Matt Elliot, Executive Director of Oceankind and ORCA ο J. Charles Fox, Executive Director, Oceans 5, η Teresa Ish, Ocean Initiative Lead, Walton Family Foundation και η Melissa Walsh, Head of Ocean Finance, Winderoo Foundation.

780 εκατ. για το περιβάλλον

-Μαζί με τον Πρωθυπουργό ήταν ο υπουργός Περιβάλλοντος Θ. Σκυλακάκης, η βουλευτής Ηλείας Δ. Αυγερινοπούλου (που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης και για αυτό δέχθηκε τα εύσημα των ξένων που συμμετείχαν) η Μαρία Δαμανάκη (που απολαμβάνει εκτίμησης για τη δουλειά της στον τομέα της ναυτιλίας) ο ΓΓ του Πρωθυπουργού Νίκος Τσάφος, ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου στο Μ.Μ. Αλ. Πατέλης και ο ΓΓ Υδάτινων Πόρων Π. Βαρελίδης. Από τη σύσκεψη που έγινε προκύπτει πως μάλλον αύριο Τετάρτη θα ανακοινωθεί μια μεγάλη δωρεά για την προστασία της Μεσογείου, ενώ ο Πρωθυπουργός συζήτησε μαζί τους αν μπορεί η Ελλάδα να ηγηθεί της παγκόσμιας πρωτοβουλίας για τις κυβερνήσεις με την επωνυμία 30Χ30, η οποία προωθεί προστασία του 30% των εκτάσεων και των θαλασσών ως το 2030. Σήμερα στις 5 μ.μ. ο Κ. Μητσοτάκης θα μιλήσει στη διάσκεψη, όπου και θα ανακοινώσει τις 21 νέες περιβαλλοντικές δεσμεύσεις της χώρας μας συνολικού προϋπολογισμού 780.000.000 ευρώ και στη συνέχεια θα δεξιωθεί τους Αρχηγούς Κρατών που ήρθαν στην Ελλάδα για να πάρουν μέρος στο «Our Oceans».

Τράπεζες και Τηλεπικοινωνίες

-Και ολοκληρώνω τα σημαντικά λέγοντας πως την Τετάρτη έχουμε και την άτυπη Σύνοδο Κορυφής όπου οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα συζητήσουν την έκθεση του προέδρου του Ινστιτούτου Jacques Delors Ενρίκο Λέτα για την ενιαία αγορά και τον ανταγωνισμό. Η έκθεση θα καταγράφει την υστέρηση της Ευρώπης όσον αφορά την ενοποίηση σε συγκεκριμένους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες, οι τράπεζες κ.ά. Ωστόσο (λόγω ευρωεκλογών), δεν θα έχουμε αποφάσεις καθώς οι ηγέτες θα περιμένουν τον Ιούλιο για την έκθεση του Μάριο Ντράγκι που θα προχωρεί τα πράγματα και θα έχει συγκεκριμένες προτάσεις.

Χρηματιστήριο: Κακό χωριό τα λίγα σπίτια

-Το Χρηματιστήριο της Αθήνας ήταν μια μικρή θλιβερή εξαίρεση στη γενικότερη εικόνα των χθεσινών αγορών. Οι αγορές χθες, ξύπνησαν βλέποντας τις τιμές του πετρελαίου σε φυσιολογικά επίπεδα, δεδομένων των συνθηκών. Οι τιμές των ομολόγων «τσίμπησαν» λιγάκι αλλά οι μετοχές δεν είδαν το ξέσπασμα του Τρίτου Παγκοσμίου Πολέμου. Στην Αθήνα, αντιθέτως, οι Έλληνες επενδυτές (θεσμικοί και ιδιώτες) ήταν πωλητές και κατάφεραν να δημιουργήσουν έναν μικρό πανικό. Αντιθέτως οι ξένοι ήταν αγοραστές σε τράπεζες και blue chips και όταν άνοιξε η Αμερική, εμφανίστηκαν σοβαροί αγοραστές και η εικόνα διορθώθηκε με τον Γενικό Δείκτη στο -0,71% στις 1.390,69 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών αυξήθηκε στα 155 εκατ. ευρώ (μόλις 8,8 εκατ. € σε πακέτα). Οι εισηγμένες εταιρείες που έχουν σοβαρό μετοχολόγιο, συμμάζεψαν τις απώλειες. H Mytilineos στην αρχή της συνεδρίασης γλίστρησε μέχρι τα 35,03 ευρώ (-1,52%) όταν ήρθαν οι ενισχύσεις από τη Δύση ανέβηκε στα 35,94 ευρώ (+1,07%) και τελικά έκλεισε στα 35,54 ευρώ (-0,07%). Αντίστοιχες αντιστάσεις έδειξε ότι έχει ο ΤΙΤΑΝ στα 26,5 ευρώ (+1,1%), ο Sarantis στα 11,4 ευρώ (+1,79%), η HelleniQ Energy στα 8,23 ευρώ (+1,1), η JUMBO (αύριο ανακοινώνει αποτελέσματα/μέρισμα), η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και η ΒΙΟΧΑΛΚΟ. Ενδιαφέρουσα ανοδική κίνηση έκαναν και 3 mezzanines (Cairo, Galaxy και Phoenix) για τα οποία η αγορά πιστεύει πως θα έχουν σοβαρές εισροές άρα και χρηματικές διανομές. Πάντως σημειώστε πως οι αγορές στο Ισραήλ που είναι και στο επίκεντρο της κρίσης, αντέδρασαν με μεγαλύτερη ψυχραιμία. Το σέκελ είχε οριακά κέρδη και το χρηματιστήριο του Τελ Αβιβ υποχώρησε 1,23%, μια ημέρα μετά τα drone και τους πυραύλους.

Fairfax για MYTILINEOS και Eurobank

-Την τιμητική τους είχαν MYTILINEOS και Eurobank στην ετήσια γενική συνέλευση της Fairfax στον Καναδά. Για τη Fairfax, που έχει επενδύσει και στις δύο εταιρείες, η περσινή χρονιά ήταν η καλύτερη στην ιστορία της, με καθαρά κέρδη που ξεπέρασαν τα 4,3 δισ. Το ίδιο καλή φαίνεται πως θα είναι και αυτή που διανύουμε. Η ικανοποίηση της Fairfax φάνηκε και από την προσωπική αναφορά που έγινε στους εκπροσώπους των δυο εταιρειών, μιλώντας για τις επενδύσεις στην Ελλάδα. Στη συνέλευση αλλά και στο δείπνο που ακολούθησε έγιναν θετικά σχόλια για το deal της ΜΥΤΙΛ με τη ΔΕΗ που είχε ανακοινωθεί μία μέρα πριν, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στις περαιτέρω δυνατότητες που ανοίγονται από μια τέτοιας κλίμακας συμφωνία. Υπενθυμίζεται ότι η ΜΥΤΙΛ έχει παρόμοιες δραστηριότητες και στον Καναδά.

Οι χαμηλές πτήσεις του ΔΑΑ στο ταμπλό

-Για πρώτη φορά από την εισαγωγή στο Χρηματιστήριο η μετοχή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) υποχώρησε κάτω από την τιμή διάθεσης (8,20 ευρώ) στο πλαίσιο της ελληνικής και διεθνούς δημόσιας προσφοράς του περασμένου Φεβρουαρίου. Έχοντας πιάσει και τα 9,56 ευρώ κατά την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης στις 7/2, σε λίγο περισσότερο από δύο μήνες η μετοχή είδε χθες και τα 8,11 ευρώ ενδοσυνεδριακά, για να κλείσει στα 8,18 ευρώ. Όσοι πάντως τοποθετήθηκαν στη μετοχή μάλλον κινητοποιήθηκαν από την πρόθεση της εταιρείας για υψηλή μερισματική πολιτική. Η διοίκηση του ΔΑΑ περσινή της γενικής συνέλευσης που θα πραγματοποιηθεί στις 25 Απριλίου έχει προτείνει τη διανομή υπολοίπου μικτού μερίσματος ύψους 0,33 ευρώ ανά μετοχή για την οικονομική χρήση 2023, ενώ έχει ήδη διανεμηθεί, πριν την εισαγωγή στο ΧΑ, προμέρισμα 0,433 ευρώ ανά μετοχή.

Τα καλά και τα κακά νέα για την Cenergy

-Χθες ανακοινώθηκε επισήμως ότι μια μεγάλη Ιταλική εταιρεία κατασκευής καλωδίων, η Prysmian SpA, αποφάσισε να αγοράσει την Encore Wire Corporation με έδρα το Τέξας για να επεκταθεί στη δυναμική αμερικανική αγορά καλωδίων. Το καλό νέο είναι ότι η Prysmian SpA (θυγατρική της Pirelli που πουλήθηκε σε Private Equity Funds της Goldman Sachs για να αναπτυχθεί ταχύτερα), συμφώνησε να πληρώσει μετρητά 3,9 δισ. ευρώ (290 δολάρια/μετοχή) δηλαδή 9 φορές τα λειτουργικά κέρδη της Encore Wire Corp η οποία παράγει χαλκό και αλουμίνιο για οικιστικές και εμπορικές χρήσεις αλλά και σύρματα και καλώδια για βιομηχανικά κτίρια. Το κακό νέο είναι ότι οι Ιταλοί, με τη διορισμένη διοίκηση της Prysmian SpA πρόλαβαν και «τρούπωσαν» στην Αμερικανική αγορά, η κατάκτηση της οποίας αποτελεί -ακόμη- μακρινό στόχο για τη CENERGY. Ίσως γι’ αυτό η Ελληνική εισηγμένη παραμένει κολλημένη στην κεφαλαιοποίηση του 1,3 δισ. ευρώ.

Ετοιμάζεται για την Κύρια Αγορά η Performance

-Οι εταιρείες τεχνολογίες βρίσκονται στο peak τους και η Performance Technologies αναφέρει πως το 2024 ξεκίνησε «πάρα πολύ δυνατά», με ανάθεση νέων σημαντικών έργων από υφιστάμενους και νέους πελάτες. Η διοίκηση ενημέρωσε πως το πρώτο τρίμηνο έκλεισε με ιδιαίτερα σημαντική αύξηση των εσόδων και μικτού περιθωρίου κέρδους και οι τρέχουσες ενδείξεις είναι ότι η τάση αυτή θα συνεχιστεί, τόσο στο πρώτο εξάμηνο όσο και στο υπόλοιπο του έτους. Η Performance ήδη γνωστοποίησε πως το 2023 έκλεισε με άνοδο 38% και 40% σε κύκλο εργασιών και κέρδη προ φόρων αντίστοιχα. Παράλληλα η εταιρεία έχει προχωρήσει τις διαδικασίες και τους σχετικούς ελέγχους για τη μετάταξή της στην Κύρια Αγορά του Χρηματιστηρίου.

Bonus στην KPMG

-Απόφαση να μοιράσει ως bonus κέρδη από προηγούμενες χρήσεις πήρε πριν λίγες μέρες η «KPMG Ορκωτοί Ελεγκτές ΑΕ». Συγκεκριμένα σε έκτακτη Γ.Σ. αποφασίστηκε να μοιραστεί περίπου 1 εκατ. ευρώ, (966 χιλιάδες για την ακρίβεια), στο προσωπικό και σε μέλη του Δ.Σ., σύμφωνα με την συνεισφορά τους στη κερδοφορία της εταιρείας.

Οι «άλλες» δημοσκοπήσεις

-Μη νομίζετε ότι, ιδιαίτερα τώρα ενόψει Ευρωεκλογών, δημοσκοπήσεις κάνουν μόνο τα κόμματα, τα μέσα ενημέρωσης και ορισμένες φορές και οι άμεσα ενδιαφερόμενοι υποψήφιοι. Δημοσκοπήσεις κάνουν και φορείς του Δημοσίου, όχι όμως για τα θέματα που έχουμε συνηθίσει… Για παράδειγμα, η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων, κατά συντομία ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε., προχωρά σε σύμβαση με την εταιρεία «ALCO Δημοσκοπήσεις Έρευνα Αγοράς Α.Ε.», που εκπροσωπείται από τον Διευθύνοντα Σύμβουλό της Κώστα Παναγόπουλο, για να κάνει τις δικές της δημοσκοπήσεις. Εδώ βέβαια μην περιμένετε «παράσταση νίκης», ποσοστά κομμάτων και δημοφιλία πολιτικών αρχηγών… Η ΕΔΕΥΕΠ, που είναι αρμόδια για όλες τις έρευνες υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, για την ανάπτυξη των υπεράκτιων αιολικών πάρκων (όταν με το καλό θα έχουμε νέα και από τα δύο αυτά μέτωπα), και για διάφορα ακόμη θέματα, έχει άλλα ενδιαφέροντα και θέλει να μετρήσει τις διαθέσεις της κοινής γνώμης για όσα άπτονται του δικού της ευρύτατου πεδίου. Η σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης εγκρίθηκε από την διοίκηση της ΕΔΕΥΕΠ στις 28 Μαρτίου 2024, και αφορά την ανάληψη υποχρέωσης συνολικής προϋπολογισθείσας δαπάνης ποσού 12.800 ευρώ πλέον Φ.Π.Α., «για τον σχεδιασμό και διενέργεια δημοσκόπησης για τα ζητήματα που αφορούν την ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.». Την ίδια μέρα έγινε και η πρόσκληση προς την εταιρεία δημοσκοπήσεων. Στις 3 Απριλίου υποβλήθηκε η οικονομική προσφορά από την ALCO, με βάση την οποία, όπως αναφέρεται, «το ποσό της προκαλούμενης δαπάνης για το έτος 2024 είναι εντός του εγκεκριμένου Προϋπολογισμού της ΕΔΕΥΕΠ Α.Ε.». Την ίδια μέρα αποφασίστηκε η απευθείας ανάθεση στην ALCO με προβλεπόμενη έναρξη στις 10 Απριλίου, ενώ θα υπογραφεί σύμβαση για τον σχεδιασμό και τη διενέργεια της δημοσκόπησης. Όπως σημειώνεται «η συνολική αξία της εγκριθείσας δαπάνης με απευθείας ανάθεση για όλη την διάρκεια της σύμβασης είναι ύψους 12.800 ευρώ, πλέον του αναλογούντος ΦΠΑ 24%». Αν μη τι άλλο, η ALCO έπεσε διάνα... τουλάχιστον στο ποσό.

Με συναλλαγές 15 μετοχών...

Η μετοχή της ΚΑΡΕΛΙΑΣ, σε μια δύσκολη χρηματιστηριακή συνεδρίαση, κατέγραψε σημαντική άνοδο +2,35% και έκλεισε στα 348 ευρώ. Μόνο που η κίνηση αυτή επετεύχθη με συναλλαγές 15 (δεκαπέντε) μετοχών. Αντίστοιχα είδαμε την μετοχή του Βογιατζόγλου να ίπταται στα 2,4 ευρώ (+6.09%) με συναλλαγές 299 μετοχών δηλαδή με αξία συναλλαγών 729 ευρώ. Η ΛΑΝΑΚΑΜ εντυπωσίασε την αγορά με άνοδο +3,13% με συναλλαγές 879 ευρώ. Αντίστοιχα, η εταιρεία Πλαστικά Κρήτης θεωρείται εισηγμένη στο Χρηματιστήριο εταιρεία όταν χθες έκανε μία (1) μόνο συναλλαγή 23 μετοχών με συνολική αξία συναλλαγών 342 ευρώ. Πρέπει να παραδεχθούμε πως δικαιολογημένα η διοίκηση του Χρηματιστηρίου θεωρεί ότι αυτού του είδους η εμπορευσιμότητα όχι μόνον προσβάλει αλλά κυρίως στρεβλώνει την χρηματιστηριακή αγορά. Τώρα το ποιος είναι ο σωστός τρόπος και πώς πρέπει να αντιμετωπιστούν αυτές οι περιπτώσεις είναι ένα σοβαρό ζήτημα.

Οι τιμές που αποκαλύπτουν την ακρίβεια

-Είναι γνωστή η λατρεία των Αμερικανών για το fast food. Είναι επίσης γνωστό ότι αυτά ακριβώς τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού, συντηρούν ολόκληρες οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων. Τα τελευταία 10 χρόνια, ο ρυθμός αύξησης των τιμών σε ΟΛΑ τα εστιατόρια γρήγορου φαγητού στις ΗΠΑ έχει ξεπεράσει κατά πολύ τον επίσημο πληθωρισμό όπως αποτυπώνεται από τον επίσημο Δείκτη Τιμών Καταναλωτή. Για παράδειγμα, οι τιμές στα McDonald's έχουν διπλασιαστεί (+100%) από το 2014, ενώ τα επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός αυξήθηκε κατά 31%. Οι τιμές στα Popeyes, στα Taco Bell και στα Chipotle έχουν αυξηθεί κατά 86%, 81% και 75% αντίστοιχα. Παρεμπιπτόντως, το πρώτο κατάστημα McDonald's άνοιξε σαν χθες πριν από 69 ολόκληρα χρόνια, στις 15 Απριλίου 1955, δημιουργώντας μια νέα τάση στην αμερικανική κοινωνία που σύντομα κυριάρχησε σε ολόκληρο τον πλανήτη. Παραδοσιακά, το γρήγορο φαγητό θεωρούνταν μια «φθηνή» επιλογή φαγητού. Σήμερα, τα 50 δολάρια δεν αρκούν για να ένα πρόχειρο γεύμα μιας οικογένειας.

Το Ιράν έστελνε βόμβες, οι Ιρανοί αγόραζαν χρυσάφι

-Η είδηση ότι οι Μουλάδες του Ιράν αποφάσισαν να βομβαρδίσουν το Ισραήλ, προκάλεσε πανικό στην ίδια τους τη χώρα. Οι Ιρανοί πολίτες έσπευσαν να αγοράσουν χρυσό για να διασφαλίσουν τις όποιες αποταμιεύσεις τους από τον πληθωρισμό. Η τάση αυτή οδήγησε την ισοτιμία του δολαρίου στα 750.000 Ιρανικά ριάλ που φυσικά αποτελεί ρεκόρ πτώσης του ιρανικού νομίσματος. Όλα αυτά στην «ανεπίσημη» (διάβαζε «μαύρη») αγορά όπου ισχύουν οι πιο άγριοι κανόνες προσφοράς και ζήτησης. Το 2018, η Ιρανική Κυβέρνηση είχε ορίσει ως επίσημη ισοτιμία τα 42.000 ριάλ για 1 δολάριο. Μετά όμως ήρθε το κύμα της ακρίβειας, ο υπερβολικά υψηλός πληθωρισμό που προκλήθηκε από τις -συνεχιζόμενες- κυρώσεις των ΗΠΑ που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ. Οι αμερικανικές κυρώσεις περιόρισαν δραματικά τις πωλήσεις αργού πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων του Ιράν και φυσικά επηρέασαν την ισοτιμία του ριάλ.

Πηγή: newmoney.gr
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr