Σκρέκας: Από το 2019 ως το 2024 η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

Σκρέκας: Από το 2019 ως το 2024 η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη

Η στήριξη της βιομηχανίας προϋπόθεση για ισχυρούς και διατηρήσιμους ρυθμούς ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας είπε στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

skrekas
Στην ανάγκη στήριξης της μεταποίησης και στον στρατηγικό στόχο της επαναβιομηχάνισης της χώρας,αναφέρθηκε ο υπουργός Ανάπτυξης, Κώστας Σκρέκας στο 9o Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. «Η Ελλάδα σήμερα παράγει, δημιουργεί, καινοτομεί και εξάγει», ανέφερε χαρακτηριστικά και παράλληλα, μίλησε και για  δραστικά μέτρα της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ακρίβειας.

Ο κ. Σκρέκας ανέφερε αρχικά ότι όσο συνεχίζει η χώρα μας να παράγει, τόσο πιο ανθεκτικό θα είναι το παραγωγικό μοντέλο για τις επόμενες γενιές. Βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, όπως τόνισε, είναι η ενίσχυση της μεταποίησης της χώρας και η διεύρυνση της παραγωγικής βάσης για να διασφαλιστούν υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης τα επόμενα χρόνια.

Μετασχηματίζεται το οικονομικό υπόδειγμα για εξασφαλιστούν υψηλοί και διατηρήσιμοι ρυθμοί ανάπτυξης. Αυτό θα επιτευχθεί με τους εξής τρόπους:

Διασφάλιση ενός σταθερού και προβλέψιμου επενδυτικού περιβάλλοντος. 
Κλείσιμο
Οικονομικά κίνητρα μέσα από τα αναπτυξιακά εργαλεία του Υπουργείου Ανάπτυξης (διπλασιάσαμε από τα 150 στα 300 εκατ. ευρώ το ποσό της ενίσχυσης του α' κύκλου).
Στήριξη της έρευνας και καινοτομίας και ουσιαστική διασύνδεση με την αγορά.
Υποδομές σε οργανωμένους υποδοχείς, λιμάνια, οδικές μεταφορές.
Διασφάλιση ανταγωνιστικού κόστους καθαρής ενέργειας.
Κατάρτιση και εκπαίδευση.
Διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας μέσα από την απλοποίηση των διαδικασιών.
Εστίαση σε κλάδους όπως βιομηχανία μπαταριών λιθίου, φωτοβολταϊκών, μετάλλων, φαρμάκων, τροφίμων και χημικών.

Αναφορικά με το ζήτημα της ακρίβειας που απασχολεί τα νοικοκυριά, ο Υπουργός Ανάπτυξης έκανε ειδική μνεία στην ταχύτατη αποκλιμάκωση που παρατηρείται στον πληθωρισμό τροφίμων το τελευταίο δίμηνο (από 8,2% τον Ιανουάριο σε 5,3% τον Μάρτιο, δηλαδή μείωση 40%), σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ.

Τόνισε μάλιστα ότι από το 2019 ως το 2024 η Ελλάδα έχει τον τρίτο χαμηλότερο πληθωρισμό στην Ευρώπη. Διευκρίνισε πάντως ότι ουδείς εφησυχάζει, γι’ αυτό και η κυβέρνηση έλαβε μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα ώστε να διορθωθούν οι δομικές στρεβλώσεις στο εμπόριο και να μειωθούν οι τιμές στο ράφι. Όπως ανέφερε, ο στόχος είναι η εύρυθμη λειτουργία όλης της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Ο κ. Σκρέκας μίλησε και για το χρήσιμο εργαλείο που έχουν στα χέρια τους οι καταναλωτές, την πλατφόρμα e-katanalotis, η οποία μάλιστα βρίσκεται σε διαδικασία αναβάθμισης. Ο κάθε πολίτης θα μπορεί να συνθέσει το δικό του καλάθι προϊόντων στις πιο συμφέρουσες τιμές, Με αυτόν τον τρόπο, εκτός των άλλων, τονώνεται και ο επιχειρηματικός ανταγωνισμός.

Αναφέρθηκε επίσης και στους διαρκείς ελέγχους που γίνονται στην αγορά για την τήρηση της νομοθεσίας σχετικά με το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών που μόνο η χώρα μας έχει ψηφίσει σ’ όλη την Ευρώπη.

Κλείνοντας, ο κ. Σκρέκας είπε πως η μόνιμη λύση στην ακρίβεια έρχεται μέσα από την αύξηση των εισοδημάτων. Αυτή μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω της ανάπτυξης της οικονομίας που θα δημιουργήσει νέες και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας για τις νέες και τους νέους. Η ελληνική κυβέρνηση, όπως ανέφερε, δημιουργεί καθημερινά συνθήκες διατηρήσιμης ισχυρής ανάπτυξης χωρίς δογματισμούς προς όφελος όλων των Ελλήνων.


Ειδήσεις σήμερα:

Ο. Τζ. Σίμπσον: Μόνο με Σύμφωνο Εμπιστευτικότητας μπορούσαν να τον δουν πριν πεθάνει οικογένεια, φίλοι και γιατροί

Τουρκία: Η παρουσία της φρεγάτας «Θεμιστοκλής» στον Βόσπορο «ερέθισε» τους Τούρκους στα social media

Παναγία των Παρισίων: Πέντε χρόνια από την πυρκαγιά - Δείτε πόσο έχει προχωρήσει η αποκατάσταση (βίντεο)

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης