Wall Street: Μεγάλες απώλειες έφεραν τα στοιχεία του πληθωρισμού – Προβληματισμένη η αγορά

Wall Street: Μεγάλες απώλειες έφεραν τα στοιχεία του πληθωρισμού – Προβληματισμένη η αγορά

Αρνητικός πρωταγωνιστής ο Dow - Μόνο ο ενεργειακός κλάδος αποκόμισε κέρδη χάρη στο συνεχιζόμενο ράλι του πετρελαίου - Κάθετο άλμα στις αποδόσεις των ομολόγων και σημαντική αύξηση για το δολάριο

wall
Δυσφορία προκάλεσαν στη Wall Street τα νέα στοιχεία από το μέτωπο του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα όλοι οι βασικοί δείκτες να καταγράψουν σημαντικές απώλειες. Μάλιστα, με τα προγνωστικά για την πρώτη μείωση των επιτοκίων από τη Federal Reserve να αναθεωρούνται εκ νέου, πολλοί αναλυτές βιάστηκαν να αναρωτηθούν αν η αγορά θα έχει τις αντοχές να κρατήσει τα κέρδη του πρώτου τριμήνου.

Στο σημερινό ταμπλό, ο Dow Jones έκλεισε με πτώση κατά 422 μονάδες ή 1,09% στις 38.461, αν και οι απώλειες του νωρίτερα είχαν φτάσει έως και τις 540 μονάδες. Ο S&P 500 υποχώρησε κατά 0,95% στις 5.160 μονάδες και ο Nasdaq διολίσθησε σε ποσοστό 0,84% με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί στις 16.170 μονάδες.

Στον αντίποδα στην αγορά ομολόγων, οι αποδόσεις έκαναν… πάρτι, με την απόδοση του 10ετούς να εκτινάσσεται κατά 19 μονάδες στο 4,558% και του 2ετούς να προσθέτει 22 μονάδες στο 4,967%.

Αξιοσημείωτο και το ράλι του αμερικανικού νομίσματος, με το δείκτη δολαρίου να ανεβαίνει 1,03% και την ισοτιμία ευρώ/δολαρίου να κινείται στο 1,0741 με το ευρώ να πέφτει 1,05%. Μάλιστα, έναντι του ιαπωνικού γιεν έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο του από τα μέσα του 1990, έως και στα 152,95.

Καθοριστικός παράγοντας στάθηκε η ανακοίνωση των νέων στοιχείων για το δείκτη τιμών καταναλωτή (CPI) τον Μάρτιο. Η αγορά περίμενε εκ νέου αύξηση του δείκτη, όμως τα νούμερα ήταν ακόμη χειρότερα: η αύξηση του σε ετήσια βάση έφτασε το 3,5% και σε μηνιαία βάση στο 0,4% έναντι προβλέψεων για αύξηση 3,4% και 0,3% αντιστοίχως. Αντίστοιχη εκτίναξη κατέγραψε και ο δομικός δείκτης, που δεν περιλαμβάνει τις τιμές ενέργειας και τροφίμων.

Αύριο, Πέμπτη, θα ακολουθήσουν και τα στοιχεία του δείκτη τιμών παραγωγού (PPI), συνθέτοντας έτσι τη συνολική εικόνα για την πορεία του πληθωρισμού το Μάρτιο. Και η πορεία αυτή, δυστυχώς, δεν είναι καλή, ούτε βέβαια ενθαρρυντική για τη Fed και τη πρόθεση της να μεταβεί σε νομισματική χαλάρωση.

Τα πρακτικά της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας, τον περασμένο μήνα, αποτύπωσαν ξεκάθαρα την αβεβαιότητα που επικρατεί στους κόλπους του συμβουλίου αναφορικά με την πορεία του πληθωρισμού, η πτώση του οποίου δεν κρίνεται ως ικανοποιητική. Το συμβούλιο ξεκαθάρισε ότι δεν θα προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων αν δεν βεβαιωθεί ότι η πτωτική τροχιά του πληθωρισμού προς το στόχο του 2% έχει σταθεροποιηθεί. Και προφανώς τα στοιχεία του πληθωρισμού, τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, δεν βοηθούν προς την κατεύθυνση αυτή.

Τα πρακτικά έδειξαν ότι τα μέλη της FOMC συζήτησαν επισταμένως και διαφώνησαν για το αν θεωρούν πως τα απογοητευτικά στοιχεία του μέχρι τότε πρώτου διμήνου ήταν ένα πρόσκαιρο φαινόμενο. Και τελικά τα στοιχεία Μαρτίου ήρθαν να δικαιώσουν – τουλάχιστον για την ώρα – τους επιφυλακτικούς δείχνοντας το δείκτη να απομακρύνεται περαιτέρω από το στόχο του 2%.

Δεν είναι τυχαίο ότι αναλυτές και traders προχώρησαν σε επί τα χείρω αναθεώρηση των προβλέψεων τους για την πρώτη μείωση των επιτοκίων. Το σενάριο περικοπής τον Ιούνιο φαίνεται να απομακρύνεται (ο δείκτης FedWatch της CME δίνει πλέον μόλις 20% πιθανότητες μείωσης τον Ιούνιο έναντι 60%-70%, πριν λίγες ημέρες), ενώ και οι πιθανότητες περικοπής τον Ιούλιο συρρικνώθηκαν αισθητά. Έτσι ως νέο επικρατέστερο σενάριο… φιγουράρει αυτό της μείωσης στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου.

Κλείσιμο
Αν αυτό επιβεβαιωθεί, σημαίνει πως μέσα στο 2024 η Fed θα προχωρήσει, ίσως, σε δύο περικοπές των επιτοκίων σε σχέση με τις έξι τουλάχιστον που περίμενε και ήλπιζε η αγορά με την έναρξη της χρονιάς.

Το αν θα μπορέσει η Wall Street να διατηρήσει τα υψηλά της περιμένοντας για περίπου άλλο ένα εξάμηνο την πολυπόθητη νομισματική χαλάρωση θα φανεί στην πορεία. Ωστόσο, τουλάχιστον σήμερα οι άνεμοι δεν ήταν θετικοί!

Είναι χαρακτηριστικό πως ελάχιστες μετοχές και κλάδοι κατάφεραν να κρατηθούν σε θετικό έδαφος.

Από τους κλάδους του S&P 500, μόνο ο ενεργειακός κράτησε αντιστάσεις με μικρή άνοδο της τάξεως του 0,4%, γεγονός λογικό δεδομένων των κερδών που θα αποκομίσουν οι εταιρείες από το παρατεταμένο ράλι των πετρελαϊκών τιμών από τις αρχές της χρονιάς (περίπου στο +20% το WTI και περίπου στο +17% το Brent).

Στον αντίποδα τις μεγαλύτερες πιέσεις δέχτηκε ο κλάδος του real estate, με απώλειες της τάξεως του 4%, καθώς είδε την ανάκαμψη στην οποία πόνταρε λόγω της διαφαινόμενης πτώσης των επιτοκίων των στεγαστικών δανείων, να απομακρύνεται.

Η ανησυχία ότι τα παρατεταμένα υψηλά επιτόκια θα επηρεάσουν τελικά την οικονομία και την ανάπτυξη της οδήγησε επίσης πτωτικά τόσο τις τραπεζικές μετοχές όσο και τις μετοχές του βιομηχανικού κλάδου, ενώ πιέσεις δέχτηκαν ακόμη και οι τεχνολογικές μετοχές, όπως της Microsoft και της Apple.

Ειδικά στον Dow Jones που κατέγραψε και τις ισχυρότερες απώλειες μεγαλύτερο βαρίδι αποδείχτηκαν η Home Depot και η Intel με πτώση άνω του 3%, παρά τα μικρά κέρδη της πετρελαϊκής Chevron.


Διαβάστε περισσότερες οικονομικές ειδήσεις στο newmoney.gr


Ειδήσεις σήμερα:

Άγιοι Ανάργυροι: Είχε κάνει χρήση κοκαΐνης ο 39χρονος πριν σκοτώσει την Κυριακή - Τι έδειξαν οι τοξικολογικές

Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: Υποχρεωτική αλληλεγγύη για το μεταναστευτικό - Και οι 27 της ΕΕ θα φιλοξενούν μετανάστες ή θα βοηθούν οικονομικά Ελλάδα, Ιταλία και Ισπανία

Ισπανία: Στο νοσοκομείο η βασιλομήτωρ Σοφία - Την επισκέφθηκε ο βασιλιάς Φίλιππος
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης