Τράπεζα Πειραιώς: Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement

Τράπεζα Πειραιώς: Μέσα σε 6 λεπτά καλύφθηκε το placement

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το 22% + 5% των μετοχών της τράπεζας που κατέχει το ΤΧΣ - Το εύρος τιμής για τη διάθεση των μετοχών έχει οριστεί από 3,7 έως 4 ευρώ – Έως 1,34 δισ. ευρώ τα έσοδα για το Δημόσιο

trapeza-peiraios-placement-main
Με θεαματική συμμετοχή άνοιξε το βιβλίο προσφορών για την ελληνική, και για τη διεθνή προσφορά του 22% + 5% της Τράπεζας Πειραιώς που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς μέσα σε μόλις 6 λεπτά εκδηλώθηκε ενδιαφέρον για το σύνολο των προς διάθεση τίτλων. Ήδη η υπερκάλυψη της προσφοράς έχει φτάσει τις 2,5 φορές.

Με τον τρόπο αυτό, η Τράπεζα Πειραιώς λαμβάνει με τη σειρά της τη σκυτάλη αποδέσμευσης από το ελληνικό Δημόσιο, με τη διάθεση σε Έλληνες και σε ξένους επενδυτές του ποσοστού που έχει στην κατοχή του το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Το placement σε απόλυτους αριθμούς ισοδυναμεί με τη διάθεση έως 275.080.789 κοινών μετοχών και σημειώνεται ότι η τιμή προσφοράς δεν μπορεί να είναι χαμηλότερη από 3,70 ευρώ ούτε υψηλότερη από 4 ευρώ.

Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο που εγκρίθηκε χθες Κυριακή από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, το Ταμείο έχει επιφυλαχθεί να ασκήσει κατά την απόλυτη διακριτική του ευχέρεια το δικαίωμα επιλογής αύξησης μεγέθους προσφοράς (upsize option) και να αυξήσει τον αριθμό κατά έως 62.518.361 μετοχές ή αλλιώς κατά 5% – άρα το ποσοστό διάθεσης να αυξηθεί στο 27%.

Όπως έγραφε νωρίτερα το newmoney, η υπερβάλλουσα ζήτηση, έτσι όπως εκφράστηκε στο πλαίσιο του wall crossing, είναι αυτή που καθορίζει τις εξελίξεις και είναι βέβαιο πως θα οδηγήσει στη διάθεση και του επιπλέον ποσοστού, όπως επιβεβαίωναν και αρμόδιες πηγές.

Τέλος, όσον αφορά στην κατανομή, σύμφωνα με το ενημερωτικό δελτίο, οι αρχικά προσφερόμενες μετοχές έχουν καταρχάς, κατανεμηθεί ως εξής:

(i) 15% που αντιστοιχεί σε 41.262.118 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στην ελληνική δημόσια προσφορά. Εξ αυτών, το 30% θα κατανεμηθεί για την ικανοποίηση αιτήσεων ιδιωτών επενδυτών και έως 70% σε ειδικούς επενδυτές. Σε περίπτωση μη κάλυψης της προσφοράς από τη ζήτηση τυχόν αδιάθετες μεταφέρονται στο ξένο βιβλίο.


(ii) 85% που αντιστοιχεί σε 233.818.671 μετοχές σε επενδυτές που συμμετέχουν στη διεθνή προσφορά.

Και στην περίπτωση αυτή, πάντως, το Ταμείο μπορεί να τροποποιήσει το ποσοστό κατανομής κατά τη διακριτική του ευχέρεια, με βάση τη ζήτηση που εκφράζεται σε κάθε μέρος της προσφοράς, υπό την προϋπόθεση ότι οποιαδήποτε αλλαγή δεν μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα η ελληνική δημόσια προσφορά να λάβει ποσοστό χαμηλότερο από το 15%, εάν η ζήτηση που εκφράζεται από επενδυτές που έχουν συμμετάσχει στην ελληνική δημόσια προσφορά είναι τουλάχιστον ίση με αυτό το ποσοστό. Αξίζει να αναφερθεί πως στην ΕΤΕ αποφασίστηκε η αύξηση του ποσοστού μετοχών που θα διατίθετο στην ελληνική αγορά – από 15% αρχικά στο 20% – λαμβάνοντας μία μετοχή για κάθε 1,72 μετοχές που ζήτησαν.

Πηγή: newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα

Τσελέντης για σεισμούς στην Κεφαλονιά: Το φαινόμενο θα συνεχιστεί - Τι είπε για τα ρήγματα στην περιοχή

Ποιοι και πώς θα λάβουν το νέο Φοιτητικό Επίδομα των 2.500 ευρώ

Αστυνομικός στη Νέα Υόρκη εξουδετέρωσε με μια σφαίρα 30χρονο που απειλούσε να σκοτώσει τη μητέρα του - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης