ΑΑΔΕ: Νέα εγκύκλιος για χυμούς και αναψυκτικά - Με 13% «στο πόδι» αλλά 24% με υπηρεσίες και «περιβάλλον»

ΑΑΔΕ: Νέα εγκύκλιος για χυμούς και αναψυκτικά - Με 13% «στο πόδι» αλλά 24% με υπηρεσίες και «περιβάλλον»

Τι προβλέπεται για τα σερβιριζόμενα ποτά - Στο «κυνήγι» οι πελάτες που παραγγέλνουν «για έξω» αλλά τελικά κάθονται - Εξαιρούνται νερό και καφές

anapsiktika
Μπορεί ο νομοθέτης να ήταν σαφής ότι από 1.1.2024 «σερβιριζόμενα σε κατάστημα» όλα τα ποτά πλέον (αλκοολούχα και μη) θα έχουν ΦΠΑ 24% ενώ όποιος τα παραγγέλνει και τα παίρνει «εκτός καταστήματος» για να τα πιει αλλού (πχ σπίτι του ή βόλτα στο πάρκο κλπ) θα χρεώνεται ο ΦΠΑ 13%, αλλά εδώ και ένα μήνα συνεχίζεται η φορολογική ανάλυση και διύλιση του ζητήματος με εγκυκλίους που δίνουν οδηγίες για το πώς πρέπει να εφαρμοστεί το νέο μέτρο.

Συγκεκριμένα:

– από την 1η.1.2024, η διάθεση αλκοολούχων και μη αλκοολούχων ποτών, χυμών και ροφημάτων από επιχειρήσεις εκμετάλλευσης καφενείων, καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και λοιπών συναφών προς αυτές επιχειρήσεων, πλην των κέντρων διασκέδασης, υπάγεται πλέον σε κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 24%

– Κατ’ εξαίρεση, μέχρι την 30ή.6.2024, η διάθεση καφέ, κακάο, τσαγιού, χαμομηλιού και λοιπών αφεψημάτων εξακολουθεί να υπάγεται σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ, ανεξάρτητα εάν αυτά καταναλώνονται επιτοπίως ή παραδίδονται σε «πακέτο».

Και για όποιον δεν κατάλαβε όμως, νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ έρχεται να αποσαφηνίσει έτι περαιτέρω, πως ο ΦΠΑ 24% επιβάλλεται όταν υπήρχει υπηρεσία σερβιρίσματος και όχι πώληση προϊόντος με take away ή delivery.

Συγκεκριμένα, με την τρίτη εγκύκλιο και τελευταία (ως τώρα) που εκδίδει μέσα στο 2024 για το ίδιο θέμα (αρ. 2005/2024) η ΑΑΔΕ επανέρχεται για να ξεκαθαρίσει ότι:

1. το εμφιαλωμένο νερό δεν συμπεριλαμβάνεται στα μη αλκοολούχα ποτά (π.χ. μπύρες χωρίς αλκοόλ, ενεργειακά ποτά, αναψυκτικά, χυμούς). «Ως εκ τούτου» το νερό, είτε φυσικό είτε τεχνητό μεταλλικό, αεριούχο ή μη (εκτός αν έχει προσθήκη ζάχαρης ή γλυκαντικών ή αρωμάτων) «υπάγεται στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 13% είτε παραδίδεται σε “πακέτο” είτε διατίθεται για άμεση επιτόπια κατανάλωση».

2. Για να θεωρηθεί «υπηρεσία σερβιρίσματος» (με ΦΠΑ 24%) συνήθως απαιτούνται και συνεξετάζονται:

  • – η «επιτόπια κατανάλωση» των προσφερόμενων ειδών στους χώρους των καφετεριών, ζαχαροπλαστείων, εστιατορίων, ψητοπωλείων, οινομαγειρείων και συναφών επιχειρήσεων (όπως πιτσαρίες, οβελιστήρια, ταχυφαγεία, αναψυκτήρια, σνακ – μπαρ, γαλακτοπωλεία, πώλησης λουκουμάδων, μπουγάτσας, πιτών, παγωτών κλπ)
  • – η διάθεση επιτραπέζιων σκευών και λοιπού εξοπλισμού, η υπηρεσία σερβιρίσματος, ο καθαρισμός του χώρου και των τραπεζιών κ.ά.
  • – η παροχή εδεσμάτων ή γευμάτων ή γενικά φαγητών και ποτών, όπου προέχει η «υπηρεσία» η οποία αποσκοπεί να καταστήσει περισσότερο ευχάριστη την άμεση επιτόπια κατανάλωση σε κατάλληλο περιβάλλον, ενώ η παράδοση τροφής αποτελεί ένα μόνο από τα κριτήρια επιλογής της επιχείρησης από τον πελάτη.
  • – η παροχή εξυπηρετήσεως, ιδίως, στη διαβίβαση των παραγγελιών στην κουζίνα, στην ύπαρξη περίκλειστων και θερμαινόμενων χώρων προοριζόμενων ειδικώς για την κατανάλωση τροφίμων ή ακόμη στην ύπαρξη βεστιαρίου ή τουαλέτας.



Κλείσιμο
3.”Αντίθετα, σε περίπτωση παράδοσης έτοιμου φαγητού ή λοιπών ειδών ως «πακέτο» για κατανάλωση εκτός του καταστήματος, ανεξάρτητα από το εάν το «πακέτο» παραλαμβάνεται από τον ίδιο τον πελάτη (take away) ή αποστέλλεται από την επιχείρηση στον υποδεικνυόμενο από τον πελάτη τόπο (delivery), πρόκειται για πράξη παράδοσης αγαθών και όχι παροχή υπηρεσίας, καθώς δεν παρέχονται πρόσθετες υπηρεσίες από μέρους της επιχείρησης για την άμεση επιτόπια κατανάλωσή τους.

Τα ανωτέρω ισχύουν ανεξάρτητα αν η αποστολή του «πακέτου» στον πελάτη γίνεται από τον ίδιο τον υποκείμενο στον φόρο ή μέσω τρίτου (π.χ. εταιρείες που διαχειρίζονται πλατφόρμες διανομής φαγητού)”.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Ξεκίνησαν τα ραντεβού για το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ: Οι «κλειδωμένοι», οι νέες είσοδοι και οι αποστρατείες

Επελαύνει η κακοκαιρία Avgi: Πού θα χτυπήσει τις επόμενες ώρες - Δείτε βίντεο από Εύβοια, Στερεά Ελλάδα, Αττική

Τα έβαλε με όλους και τον... πέταξαν στον τάκο του Survivor - Δείτε βίντεο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης