«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ως το 2027

«Καύσιμα» ανάπτυξης 70 δισ. με δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις ως το 2027

Πάνω από 60% της ανάπτυξης του 2024 θα προέλθει από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων

papathanasis
Αν το 2023 ήταν έτος σταθερότητας και ανάκαμψης για τη χώρα (με ανάπτυξη 2,4%), τότε το 2024 έρχεται να προστεθούν η «ανθεκτικότητα»και οι αντοχές στις πρωτόγνωρες κρίσεις και δυσκολίες που υψώνονται διαρκώς σε Ελλάδα και ολόκληρη την Ευρώπη.

Το 2024 μάλιστα, σε μια χρονιά που η Γερμανία και άλλες χώρες στην Ευρώπη χειμάζονται από την ακρίβεια και την ύφεση, στην Ελλάδα αναμένεται ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη από φέτος (2,9%). Και φαντάζει περίπου ως εξασφαλισμένη, επειδή το 60% εξ αυτής (1,7% από την αύξηση 2,9% του ΑΕΠ) θα οφείλεται αποκλειστικά στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ)!

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκο Παπαθανάση, το 2024 είναι το πρώτο πλήρες έτος με την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και φέρνει Ανάπτυξη 2,9%, νέες θέσεις εργασίας. Οι εξελίξεις «ανοίγουν» και δημοσιονομικό χώρο για νέα μέτρα στήριξης και κοινωνικές παροχές μέσα στο 2024.

«Το 2024 το ΠΔΕ θα ανέλθει σε 12,2 δισ. ευρώ, σημαντικά αυξημένο κατά 12% έναντι του 2023 και το μεγαλύτερο των τελευταίων 14 ετών» όπως δήλωσε ο κ.Παπαθανάσης. Πώς θα συμβεί αυτό; «Βάση» της ανοδικής πορείας θεωρείται η δημοσιονομική σταθερότητα και «μοχλός» το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες μόλις το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών:

– το 2023 ο κρατικός προϋπολογισμός «έκλεισε»με πρωτογενές πλεόνασμα 3,7 δισ. ευρώ, αντί πρωτογενές έλλειμμα 851 εκατ. ευρώ.

– η Αθήνα από το 2024 έως το 2029 αναμένει: 26 δισεκατομμύρια από το νέο ΕΣΠΑ από φέτος μέχρι το 2027, περί τα 22 δισ. ευρώ (υπόλοιπα από τα 36 δισ.) του Ταμείου Ανάκαμψης, άλλα 14 δισ. από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης, 18 δισ. από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό και Αγροτικό Ταμείο. Σύνολο που ξεπερνά τα 70 δισ.ευρώ «καθαρά».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σεισμός 4,8 Ρίχτερ κοντά στο Λεωνίδιο - Αισθητός και σε περιοχές της Αττικής

Σήμερα στο ΚΥΣΕΑ σαρωτικές αλλαγές στην ΕΛΑΣ - Η νέα ηγεσία

Όλο το παρασκήνιο από το «γαλάζιο» φροντιστήριο για τα ομόφυλα: Οι διάλογοι, οι ενστάσεις και οι απαντήσεις
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης