Διά νόμου ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Διά νόμου ελάχιστος φόρος 15% σε πολυεθνικές και μεγάλους ομίλους

Δύο νέα σχέδια νόμου αναμένεται να παρουσιαστούν σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο - Πώς, για ποιους και γιατί θα θεσπιστεί ελάχιστος φορολογικός συντελεστής 15% - Έρχεται και νέο σύστημα παραχώρησης αιγιαλού και παραλίας

kostis_xatzidakis_2_2
Περισσότερα λεφτά στα κρατικά ταμεία, με φόρους από πολυεθνικές που ξεγλιστρούσαν από τα δίχτυα της εφορίας, αλλά και με έσοδα από καλύτερη αξιοποίηση του αιγιαλού και της παραλίας, βάζει στόχο η κυβέρνηση, με δύο νέα σχέδια νόμου που αναμένεται να παρουσιάσει σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης.

Το πρώτο μέτρο εντάσσεται στο νέο ευρωπαϊκό πλαίσιο φορολόγησης με τη θέσπιση ελάχιστου φορολογικού συντελεστή 15% για τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις, αλλά και σε ελληνικούς ομίλους μεγάλης κλίμακας, με ετήσια έσοδα άνω των 750 εκατ. ευρώ.

Πρόκειται για τον «Πυλώνα 2» της Κοινοτικής Οδηγίας που υποχρεώνει όλες τις πολυεθνικές να πληρώνουν κατ’ ελάχιστον φόρο 15% επί των κερδών τα οποία αποκτούν σε ένα κράτος-μέλος, βάζοντας τέλος στην πρακτική που ακολουθούν οι περισσότεροι επιχειρηματικοί κολοσσοί να μεταφέρουν τα κέρδη τους σε άλλες χώρες – παραδείσους με χαμηλότερη φορολογία.

Στην Ελλάδα τα εταιρικά κέρδη φορολογούνται με συντελεστή 22%. Παρ’ όλα αυτά όμως, αρκετές πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται στη χώρα μας έβρισκαν παράθυρα προκειμένου να φορολογηθούν χαμηλότερα σε άλλες χώρες. Με το νέο καθεστώς θα κληθούν να πληρώσουν στην Ελλάδα την διαφορά ως το 15% την οποία καρπώνονταν.

Κλείσιμο
Παράλληλα στα «δίχτυα» της εφορίας θα πιαστούν και τουλάχιστον δύο ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι με τζίρους πάνω από 750 εκατομμύρια ευρώ ετησίως (τράπεζες και αλυσίδες σούπερ-μάρκετ κυρίως) με το άμεσο δημοσιονομικό όφελος να υπολογίζεται για το 2024 στα 70 με 80 εκατ. ευρώ.

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

Ειδήσεις σήμερα:

Σκωτσέζικο ντους ο τάκος για τον δεύτερο υποψήφιο προς αποχώρηση από το Survivor – Δείτε βίντεο

Άγριο έγκλημα στη Σλοβενία: Σεφ ξερίζωσε την καρδιά της συντρόφου του - Ο πατέρας του είχε σκοτώσει δύο γυναίκες

Έκτη μέρα αγωνίας για τον Μπάμπη στο Μεσολόγγι - Τα χρωστούμενα και η τελευταία συνάντηση με τον 51χρονο χασάπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης